Obiteljsko zdravlje - 31. prosinca 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Iz pera liječnika: donesite doista zdrave novogodišnje odluke

Zdrave je odluke puno lakše donijeti, nego ih provesti u djelo. Tu je i rizik da se nakon svakog neuspješnog pokušaja osjećamo još gore. Ne zaboravite da je svaki novi dan prilika za donošenje zdravih odluka

zdrave novogodišnje odluke

Sloboda je divna stvar koja donosi veliku odgovornost prema onima koji su vam je omogućili. Tako se i ja sad osjećam kada mi je urednica portala dala „odriješene“ ruke u pisanju ovog članka. I sad ne znam sviđa li mi se to ili ne. Ipak, da.

Ubrajam se u skupinu onih kojima je potrebno donošenje popriličnog broja odluka, ali i provođenje istih: pravilnija prehrana, više kretanja, smanjivanje stresa.

Pomaknite vlastite granice i stvorite zdrave navike

I tako mi za svaku Novu godinu, pa ponekad i za Uskrs, donesemo silnu hrpu odluka, a onda statistike pokažu da imamo najnezdravije navike u Europskoj uniji. Naime, imamo kraće očekivano trajanje života od prosjeka Europske unije, vodimo po broju pretilih (osobe s prekomjernom tjelesnom težinom) u EU, a prema broju pušača i onih koji prekomjerno konzumiraju alkohol smo u samom vrhu.

Sve navedeno ne znači da ne trebamo donositi odluke. Dapače, i krive odluke su dobre ako se na njima nešto nauči nakon što smo ih proveli u djelo (naravno, ako pritom ne naprave preveliku štetu).

Lakše je donijeti odluku, nego je provesti

I što sad? Donijeti odluku je najlakše, ali provesti ju, to je već znanost. Evo primjera – želim smršavjeti, početi se zdravije hraniti. Možemo li to učiniti preko noći i samo donošenjem odluke? Definitivno ne. A ako ne provedemo odluku koju smo donijeli, osjećamo još veći stres, sram, nezadovoljstvo i, na primjer, u slučaju mršavljenja se počnemo još nezdravije hraniti.

Mršavljenje: planiranjem do cilja

No mi smo tu da vam pokušamo pomoći, a ne govoriti o negativnim stranama. Krenimo, dakle, s mršavljenjem. Prije svega morate dobro proučiti svoj način života, osobito raspored tijekom dana i noći (dosta ljudi rade i noću), vrijeme kada ustajete, doručkujete li ili ne. Što jedete za gablec na poslu, nosite li sa sobom hranu ili naručujete ili se zaputite u prvu pekarnicu i unesete svu silu nezdravih ugljikohidrata? Imate li dovoljno novaca za zdravu prehranu? Svjedoci smo porasta cijena povrća, piletine, mliječnih proizvoda. Ako imate novaca i možete si priuštiti zdravu prehranu, onda tu zdravu prehranu možete naručiti samo u većim gradovima. U manjim gradovima ste „osuđeni“ na ćevape (koji nisu loša povremena opcija), bureke, pohano…. Imate li vremena, volje i znanja kuhati zdravu hranu? Smatram da ste za ovaj problem odgovorni uglavnom sami jer ako želite zdravu prehranu, morate početi odvajati više vremena na kuhanje. E, za ovaj dio je potrebna i dobra organizacija kupovine i skladištenja namirnica, da ne biste pokupovali previše i na kraju pobacali pola hrane iz hladnjaka jer niste stigli ili niste imali volje upotrijebiti ih.

Bez tjelesne aktivnosti nema rezultata

Za zdravo mršavljenje potrebno je izdvojiti vremena za povećanu tjelesnu aktivnost. I tu morate odabrati što vam odgovara: šetnja, trčanje, vožnja biciklom, plivanje ili odlazak u teretanu. Šetnja je najjeftiniji način tjelesne aktivnosti, ali je bitno da ostvarite dovoljan broj koraka tijekom dana. Naravno da nećete težiti odmah dostići 10 ili 15 tisuća koraka dnevno, osobito ako imate problema sa zglobovima ili niste bili dovoljno aktivni ili ste ekstremno pretili.

Znači, donesite odluku o mršavljenju, ali postavite vrlo realne ciljeve, uvodite promjene postupno, razmislite o svemu navedenom i kako ćete koji cilj moći sprovesti te ne očekujte rezultate preko noći. I kad jednom donesete takvu odluku, zapravo donosite odluku o promjeni životnih navika koje bi, u stvari, trebali usvojiti do kraja života.

Kod ovisnosti potražite savjet stručnjaka

Za prestanak pušenja i smanjenje unosa alkohola možda ćete morati potražiti pomoć stručnjaka. Za početak, možete pregledati malo internet s ključnim riječima: kako prestati pušiti. Pretjerana uporaba alkohola vrlo često zahtijeva intervenciju psihijatra.

psihicka ovisnost o nikotinu

Prestati pušiti je lako, no ostati nepušač je pravi izazov

Danas dobro znamo koliko je pušenje štetno za zdravlje. No čak i kada želimo prestati pušiti fizička ovisnost nije...

SAZNAJTE VIŠE

Mislite i o mentalnom zdravlju

Dosad smo pisali samo o tjelesnim problemima. No neke odluke koje biste željeli donijeti trebale bi biti vezane uz mentalno zdravlje. Živimo u vrlo teškom razdoblju obilježenom inflacijom, ratovima, nasiljem…. Stoga smanjite gledanje ili čitanje vijesti, pokušajte na Internetu pronaći portale s pozitivnim vijestima, okružite se koliko možete pozitivnim ljudima, čitajte dobre knjige i slično. Negativne ljude koje morate imati u svojoj okolini „smjestite na pravo mjesto“ i  postavite im granice ponašanja na što „pametniji“ način.  Donesite odluku da ćete biti ljubazni, da ćete se odgovorno ponašati u prometu, dok čekate u redu ….

I na kraju, dobru odluku s dobrim planom ne morate donijeti samo za Novu godinu. Svaki dan vam može biti razlog za donošenje odluke, barem i one najmanje: danas neću pojesti ništa slatko, nego ću pojesti voćku. Ima tako puno sitnih svakodnevnih odluka koje vam s vremenom mogu uljepšati život – želimo da vam je godina koja je pred nama njima ispunjena svih 365 dana.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button