Neurologija - 25. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Tranzitorna ishemijska ataka: upozorenje koje se ne smije zanemariti

Osim tipičnih, odnosno specifičnih simptoma koji upućuju na „mini moždani udar“, postoje i neki manje uobičajeni koje je lako previdjeti, a trebalo bi ih prepoznati

tranzitorna ishemijska ataka TIA mini mozdani udar simptomi

Tranzitorna ishemijska ataka (TIA) koju često nazivaju „mini moždani udar“ ili samo „mini udar“ privremeni je poremećaj u funkciji živca izazvan poremećajem cirkulacije u području mozga ili leđne moždine. Kao i kod stvarnog moždanog udara, TIA može utjecati na govor, vid ili kretanje nekoliko trenutaka do nekoliko sati, iako uvijek manje od 24 sata. S obzirom na to da je TIA privremena, trajnih posljedica nema. Pa ipak, nazvati tranzitornu ishemijsku ataku „mini moždanim udarom“ je obmanjujuće: osim što njezini simptomi mogu biti više od “mini”, rezultat je obično znak upozorenja, a ne moždani udar.

5 neuobičajenih glavobolja: na što treba pripaziti

TIA upozorava na prijeteći moždani udar

Mnogi ljudi mogu prepoznati specifične simptome tranzitorne ishemijske atake. Međutim, nedavna istraživanja sugeriraju da manje uobičajeni simptomi mogu proći nezapaženo o čemu piše i dr. Christopher D. Anderson na blogu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard. Prema njegovim riječima, velika je šteta ne prepoznati TIA jer je riječ o važnom upozorenju da je narušeno zdravlje mozga. TIA također povećava vjerojatnost da će osoba u budućnosti imati moždani udar, moguće i unutar sljedećih nekoliko dana.

Dakle, poznavanje širokog spektra mogućih simptoma tranzitorne ishemijske atake moglo bi vam pomoći da prepoznate glavni čimbenik rizika za nadolazeći moždani udar. U tom slučaju liječnik vam može savjetovati jesu li potrebne kontrolne pretrage te se, prema potrebi, može započeti liječenje s ciljem smanjenja rizika od inzulta.

Specifični simptomi TIA

S obzirom na to da različita područja mozga imaju različite zadatke, simptomi koji se ispoljavaju tijekom tranzitorne ishemijske atake ovise o području na kojem je poremećena cirkulacija. Klasični, odnosno tipični simptomi TIA su:

 • nagla slabost mišića,
 • promjene u govoru i
 • promjene u vidu na jednom ili oba oka

Za lakše pamćenje, barem kada je riječ o engleskom govornom području, može poslužiti fraza/akronim „BE-FAST“ („budi brz“). Ovaj akronim sastavljen je od prvih slova kojima se opisuju simptomi te, na kraju, uputa da se zove hitna pomoć.

 • nagle promjene u ravnoteži (Balance) ili vidu/očima (Eyes)
 • asimetrija lica (Face asymmetry)
 • slabost ruku (Arm weakness)
 • promjene u govoru (Speech changes)
 • vrijeme je da se zove hitna pomoć (Time to call 911)

Nespecifični simptomi

Puno je teže povezati ostale, manje uobičajene simptome kao znakove da je došlo do poremećaja cirkulacije krvi u mozgu jer se oni mnogu povezati uz razna druga stanja ili će ih mnogi jednostavno zanemariti, čak i kada je riječ o liječnicima. Ti simptomi mogu biti:

 • vrtoglavica
 • dvoslike
 • utrnutost ili, primjerice „bockanje“, odnosno probadanja

Zanemarivanjem tih simptoma propušta se prilika da se identificiraju i liječe osobe koje imaju tranzitornu ishemijsku ataku, no imaju netipične simptome.

Koji još simptomi mogu upućivati na TIA?

Studija objavljena u stručnom časopisu Lancet pokušala je odgovoriti na to pitanje. Znanstvenici su koristili podatke o sudionicima OXVASC studije (Oxford Vascular Study) te su najprije identificirali „klasične simptome“ poput privremene motoričke slabosti koja utječe na ravnotežu, hod ili sposobnost kretanja dijelova tijela poput ruku ili nogu, privremenih teškoća s govorom ili nerazumljiv govor (disfazija), privremeni djelomičan gubitak vida na oba ili samo na jednom oku.

Od ostalih simptoma, trenutno se neki od njih smatraju povezanima s TIA samo ako postoji i barem jedan „klasičan“ simptom. No, istraživači su identificirali grupu simptoma koji se ubrajaju pod „ne-konsenzualni TIA“, odnosno izdvojili su te ostale simptome kao moguće pokazatelje TIA iako pacijent nema ni jedan drugi tipični simptom. U ovoj su grupi:

 • vrtoglavice
 • gust ili nejasan govor (disartria)
 • abnormalan ili nespretan hod (ataksia)
 • dvoslike ili gubitak vida na oba oka
 • utrnulost u jednom segmentu tijela, uključujući lice, ruke ili noge.

Tko je tražio liječnički savjet ili njegu, a tko ne?

Koristeći se ovim kriterijima, znanstvenici su identificirali 1.021 pacijenta s tipičnim simptomima te 570 njih s netipičnima.

Kod osoba koje su imale netipične simptome bila je manja vjerojatnost da će se javiti liječniku na dan pojave simptoma u odnosu na pacijente s tipičnim simptomima (59% u odnosu na 75%). Također je bilo vjerojatnije da će čekati više od tri dana kako bi potražili liječničku pomoć (34% u odnosu na 17%). No rizik od moždanog udara unutar razdoblja od 90 dana bio je sličan u obje skupine: 10,6% i 11,6%. Nažalost, do trenutka kada su potražili pomoć, 8% pacijenata koji nisu imali tipične simptome TIA je već imalo moždani udar, u usporedbi s 5% pacijenata s klasičnim simptomima. To vjerojatno odražava nižu percepciju hitnosti traženja medicinske pomoći.

mozdani udar znakovi simptomi

Prepoznajte pravovremeno simptome moždanog udara

Primijetite li da se moždani udar događa vama ili osobi u vašoj okolini, ne oklijevajte, već odmah potražite pomoć

SAZNAJTE VIŠE

Zaključak

Obratite pažnju na sve moguće simptome ishemijske moždane atake. Sumnjate li da imate TIA nazovite 112 ili se javite u bolnicu na hitan pregled. Ako niste sigurni da imate TIA, odnosno ako postoje neki od opisanih netipičnih simptoma, javite se odmah svom liječniku za savjet. Mogli bi vam trebati testovi i terapija koja uključuje lijekove koji mogu smanjiti rizik moždanog udara.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button