Neurologija - 25. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

5 neuobičajenih glavobolja: na što treba pripaziti

Gotovo da i ne postoji čovjek koji u životu nije iskusio glavobolje, a pritom uočio i kada se one javljaju. Međutim, osim uobičajenih glavobolja, postoje i one koje su manje poznate

5 neuobicajenih glavobolja

Postoji mnogo vrsta glavobolja, a neke je lako prepoznati. Migrena klasično uzrokuje pulsirajuću, lupajuću bol koja traje satima, ponekad čak i danima, na jednoj strani glave. Tenzijska glavobolja obično se osjeća poput uske trake koja vam čvrsto steže glavu. A sinusna glavobolja pojavljuje se kao pritisak na jednoj strani lica, iza nosa ili iznad jednog oka kad imate infekciju sinusa.

Ima bezbroj lica: Glavobolja može biti simptom ozbiljnih poremećaja i bolesti

Neke glavobolje, međutim, nisu toliko prepoznatljive, a o njima piše Heidi Godman, izvršna urednica časopisa „Harvard Health Letter“ u izdanju Medicinskog fakulteta Harvard.

Kad vas primi manje poznata glavobolja, simptomi ili obrasci mogu biti zbunjujući ili čak zastrašujući. Na primjer, „gromovita“ glavobolja (koju zovu i „najgorom glavoboljom u životu“) uzrokuje iznenadnu, intenzivnu, iscrpljujuću bol koja može trajati sat vremena ili tjedan dana.

Evo još pet neobičnih glavobolja.

Orgazmička glavobolja

Neki ljudi dožive iznenadnu pojavu jakog bola u glavi, sličnog „gromovitoj“ glavobolji, neposredno prije ili u vrijeme seksualnog orgazma. Iako se obično ne pronalazi nijedan osnovni problem, trebalo bi zatražiti savjet liječnika kako biste bili sigurni.

„Ice-pik“ glavobolja

Ova glavobolja kod nas je poznata kao primarna probadajuća glavobolja. Za nju su karakteristični iznenadni, kratki i jaki ubodi u glavi. Ove su glavobolje toliko brzo prolazne da su gotove puno prije nego što bi bilo koji lijek mogao stupiti na snagu. Ova vrsta glavobolje općenito pogađa ljude koji već pate od migrene ili klaster glavobolje (glavobolje u serijama).

Nova svakodnevna trajna glavobolja

Liječnici ovu glavobolju nazivaju „novom“, jer se razvija kod osobe koja prije nije imala problema s glavoboljom. Početak je dovoljno iznenadan da ćete se često sjetiti kad je točno počela. A „svakodnevna“ i „trajna“ u nazivu je jer se glavobolja zadržava unedogled te može oponašati migrenu ili tenzijsku glavobolju.

Paroksizmalna hemikranija

Poput klaster glavobolja, paroksizmalne hemikranije traju neko vrijeme. No, traju kraće (10 do 30 minuta) i češće se pojavljuju (pet do 15 puta dnevno). Stanje se smatra različitim od klaster glavobolja jer svaki od ovih tipova glavobolja reagira drugačije na različite lijekove.

Vikend glavobolje

Ove su glavobolje često uzrokovane manjkom kofeina što dovodi do širenja krvnih žila. Ovaj tip glavobolje obično počinje 12 do 24 sata nakon posljednje popijene šalice kave te je veća vjerojatnost da se javi tijekom vikenda kad se kasnije probudite, pa tako i kasnije popijete svoju šalicu kave (ili je u cijelosti preskočite). Ovaj tip glavobolje jednostavno ćete prepoznati uspoređujući unos kofeina tijekom radnih dana i tijekom vikenda.

Liječenje migrene: Biološki lijekovi i Nerivio migra ublažavaju bol

Liječenje migrene: Biološki lijekovi i elektronička pomagala uspješno ublažavaju bol

U EU, pa i u Hrvatskoj, registrirani su biološki lijekovi kao nova skupina lijekova za liječenje migrene, a tu...

SAZNAJTE VIŠE

Što učiniti kad zaboli glava?

Pratite svoje simptome kada se pojavi glavobolja. Ako je iznenadna i intenzivna, poput „gromovite“ glavobolje, može upućivati na krvarenje unutar glave. Potražite hitnu medicinsku pomoć.

Ako je glavobolja manje ozbiljna, ublažavanje bola OTC lijekovima poput ibuprofena ili nekog drugog kojeg uobičajeno uzimate za glavobolje, može vam biti dovoljno.

Ali ako se glavobolja ponavlja ili ako morate često uzimati lijekove za ublažavanje bolova, obratite se svom liječniku. Možda niste upoznati s određenim obrascem boli, ali vaš će vas liječnik savjetovati te vas, prema potrebi, uputiti na daljnje pretrage.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button