Zanimljivosti i savjeti - 11. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Hrvatska pozvana na potpisivanje Deklaracije o Europskom akcijskom planu za moždani udar

Na današnji dan, 11. svibnja, obilježava se Europski dan svjesnosti o moždanom udaru.  Osim što moždani udar predstavlja vodeći uzrok invaliditeta, također uzrokuje visoke troškove

mozdani udar Europski dan svjesnosti o mozdanom udaru

Europska organizacija za moždani udar (eng. European Stroke Organisation – ESO) i Europski savez za moždani udar (eng. Stroke Alliance for Europe – SAFE) pozivaju ministarstva zdravstva diljem Europe da potpišu Deklaraciju o Europskom akcijskom planu za moždani udar.

Što nam govore kalkulatori za procjenu rizika od moždanog udara

Procjenjuje se da više od milijun osoba u Europi ima moždani udar, a 460.000 umire od posljedica moždanog udara svake godine, a gotovo 10 milijuna osoba živi s posljedicama moždanog udara. Procjenjuje se da će broj osoba koje žive s posljedicama moždanog udara porasti za 26% u sljedećoj generaciji. Moždani udar uzrokuje velike zdravstvene troškove za proračune i društva. Troškovi povezani s moždanim udarom u Europi nedavno su procijenjeni na čak 60 milijardi eura, a predviđa se da će se do 2040. povećati na 86 milijardi eura, što je povećanje od 44%.

Moždani udar je vodeći uzrok invaliditeta odraslih u Europi

Arlene Wilkie, glavna direktorica SAFE-a kaže: “Moždani udar vodeći je uzrok invaliditeta odraslih osoba u Europi i utječe na sve aspekte života – ekonomsko, socijalno, medicinsko, tjelesno i mentalno zdravlje. U aktualno vrijeme COVID-19 pandemije potrebno je još veću pažnju posvetiti skrbi za bolesnike s moždanim udarom kako bi im se osiguralo adekvatno zbrinjavanje i spriječilo pogoršanje krize zdravstvenog sustava.

Utjecaj moždanog udara može se smanjiti odgovarajućim ulaganjem i organizacijom prevencije, liječenja, potpore i njege. Kako bi koordinirali napore za smanjenje tereta moždanog udara širom Europe, ESO i SAFE pokrenuli su 2018. godine Europski akcijski plan za moždani udar, nastao zajedničkim radom stručnjaka i osoba s moždanim udarom iz cijele Europe.

Prof. Martin Dichgans, predsjednik ESO-a, dodaje: “Potreban nam je jedinstven pristup liječenju i zbrinjavanju moždanog udara kako bismo riješili nejednakosti u skrbi za moždani udar širom europskih zemalja, koje su pogoršane pandemijom koronavirusa. Europski akcijski plan za moždani udar pomoći će nam da to postignemo.”

Provedbeni plan prilagodit će se svakoj zemlji

Cilj Europskog akcijskog plana za moždani udar je poboljšati cijeli put skrbi, od prevencije i ranog liječenja moždanog udara, do potpore i njege nakon moždanog udara. Provedbom Europskog akcijskog plana za moždani udar poboljšat će se ishodi za pacijente i njegovatelje što će povoljno utjecati i na troškove liječenja moždanog udara u svim zemljama Europe.

U Hrvatskoj, provedbom Europskog akcijskog plana za moždani udar također će se pomoći u smanjenju opterećenja drugih nezaraznih bolesti. Na primjer, provedba odgovarajućih strategija prevencije moždanog udara, smanjit će učestalost demencije, bolesti srca, šećerne bolesti i pretilosti, što će imati značajan utjecaj na dobrobit, očekivani životni vijek i troškove zdravstvene zaštite.

ESO i SAFE nedavno su pokrenuli provedbu Europskog akcijskog plana za moždani udar, u koju su uključene sve 53 zemlje europske regije. Provedbeni plan prilagodit će se svakoj zemlji kako bi se osigurala njegova učinkovitost, pomoći će u uspostavi nacionalnih planova za moždani udar i pružiti alate za poboljšanje prevencije i liječenja kao i podršku i njegu osobama s moždanim udarom. Pružit će i mogućnost edukacije na stručnim platformama kao i sve upute o osnovnim elementima skrbi utemeljene na dokazima.

mozdani udar znakovi simptomi

Prepoznajte pravovremeno simptome moždanog udara

Primijetite li da se moždani udar događa vama ili osobi u vašoj okolini, ne oklijevajte, već odmah potražite pomoć

SAZNAJTE VIŠE

Prikupljanje godišnjih nacionalnih podataka

Prikupljat će se i sažeti godišnji nacionalni podaci o 12 ključnih pokazatelja uspješnosti navedenih u Deklaraciji kako bi se omogućilo određivanje kvalitete provedenih mjera, tijekom vremena i unutar zemalja. Time će se svakoj zemlji pružiti znanje i podaci koji su joj potrebni za nastavak poboljšanja provedbe nacionalnog plana. ESO i SAFE pozivaju Republiku Hrvatsku da potpisivanjem Deklaracije pokaže svoju potporu Europskom akcijskom planu za moždani udar.

Za više informacija posjetite https://actionplan.eso-stroke.org/

Ili se obratite sljedećim osobama:

1. prof. dr.sc. Zdravki Poljaković (voditeljica Europskog akcijskog plana za Hrvatsku, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva) – [email protected]

2. Maši Ožegović (tajnica Udruge za kvalitetniji život nakon moždanog udara „Moždani Val“) – [email protected]

3. Doc. dr.sc. Hrvoju Budinčeviću (predsjednik Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara) – [email protected] Bilješke urednicima

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button