Neurologija - 29. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Svjetski dan borbe protiv moždanog udara: nemojmo biti jedan od četiri pojedinca koji dožive moždani udar

Svake godine krajem listopada, točnije 29.10., obilježava se Svjetski dan borbe protiv moždanog udara. Ovogodišnje obilježavanje u znaku je plesa s ciljem podizanja svijesti o važnosti pokreta

Svjetski dan borbe protiv mozdanog udara

Moždani je udar vodeći uzročnik invaliditeta u svijetu kojeg, prema procjenama, svake godine doživi oko 14,5 milijuna ljudi, a 5,5 milijuna umre od njegovih posljedica. Spomenimo i to da je na svijetu više od 80 milijuna osoba koje su preživjele moždani udar. U Hrvatskoj je moždani udar, kao i u Europi i svijetu, drugi uzrok smrti. U 2018. godini od moždanog udara umrlo je 6 137 osoba, odnosno 11,6% svih umrlih.

Za ublažavanje posljedica moždanog udara imamo 4 sata vremena

Iako je riječ o nimalo ohrabrujućim statistikama koje govore o pravoj pandemiji moždanog udara, dobra je vijest da se gotovo 90% slučajeva može spriječiti uz promjenu životnog stila. Naime, listu osnovnih čimbenika rizika čine oni na koje, uz malo dobre volje, možemo utjecati, dakle, pod našom su kontrolom. Čak i kod bolesti kao što su dijabetes, hipertenzija ili fibrilacija atrija može se, uz odgovarajuće lijekove i pridržavanje uputa liječnika, postići zadovoljavajuća kontrola koja će rizik od moždanog udara svesti na najmanju moguću mjeru.

Pacijenti koji su preživjeli moždani udar nerijetko trpe različite posljedice koje mogu biti prolazne naravi ili je pak riječ o trajnom invaliditetu. O njihovoj težini ovisi i potreba za dodatnom njegom, odnosno može li se pacijent sam brinuti o sebi ili mu je potrebna pomoć. Osim fizičkih tegoba, dodatan problem može predstavljati i gubitak posla, stalnih prihoda, što pacijente i njihove obitelji može dovesti na rub egzistencije.

Uključite se i vi u najveći plesni lanac na svijetu

S ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru i njegovim posljedicama, Svjetska organizacija za moždani udar (World Stroke Organisation) svake godine ulaže napore u edukaciju javnosti, ponajviše se usmjeravajući na čimbenike rizika, odnosno na moguću prevenciju, potiče istraživanja na tom području i povezivanje stručnjaka s ciljem razmjene novih spoznaja i iskustava.

svjetski dan borbe protiv mozdanog udara2

Ovogodišnja je kampanja usmjerena na pokret kao na preduvjet zdravog života i preventivni čimbenik moždanog udara. „Join the MoveMent“, „Pridruži se Pokretu“, poručuju organizatori u igri riječi koja asocira i na pokret tijela, kao i na pokret u društvenom smislu. Jedna od četiri osobe mogla bi biti žrtvom moždanog udara, no aktivnost nam pomaže da smanjimo rizik, ističe se na stranicama kampanje.

Pritom pozivaju javnost da se pridruže plesnoj igri koja bi ovih dana mogla preplaviti društvene mreže te tako stvoriti najveći plesni lanac na svijetu.

Upute kako se pridružiti

Ovom prilikom prenosimo upute kako se i vi možete pridružiti Pokretu:

Prvi korak: Pokažite nam vaše najsmješnije pokrete! Sastavite plesni niz od četiri plesna pokreta. To mogu biti pokreti koje ste izmislili, pokreti koji proizlaze iz vaše lokalne plesne kulture ili se možete inspirirati pokretima sa stranice kampanje.

Drugi korak: Snimite svoju plesnu rutinu mobitelom.

Treći korak: Podijelite vaš ples na društvenim mrežama označavajući u poruci tri prijatelja. Uz to dodajte tekst: „Prihvatio/prihvatila sam @WStrokeCampaign plesni izazov kako bih podigao/podigla svijest o moždanom udaru i njegovoj prevenciji. Označavam prijatelje koji trebaju početi svoj ples s mojim posljednjim pokretom”, dodati još tri svoja i označiti u objavi tri osobe! #1in4 #JoinTheMovement www.worldstrokecampaign.org

Prevencija moždanog udara

Što možemo učiniti da smanjimo rizik od moždanog udara

Ako uz redovitu fizičku aktivnost i zdravu prehranu, odlazimo na sistematske preglede kojima preveniramo ili kontroliramo bolest koja može...

SAZNAJTE VIŠE

Četvrti korak: Nastavite tako!

Ne zaboravite na pravila prevencije

I za kraj, svakako vas pozivamo da se pridržavate općenitih preporuka stručnjaka koje vam mogu pomoći u značajnom smanjenju vlastitog rizika:

  • Prepoznajte i liječite svoje čimbenike rizika: visoki krvni tlak, šećernu bolest, visoku razinu  kolesterola i fibrilaciju atrija.
  • Budite tjelesno aktivni i redovito vježbajte.
  • Održavajte pravilnu prehranu bogatu voćem i povrćem, a smanjite unos soli, šećera i masnoća.
  • Ograničite konzumaciju alkohola.
  • Nemojte pušiti (ako pušite, potražite pomoć radi bržeg i lakšeg prestanka pušenja).
  • Naučite prepoznati simptome upozorenja i odmah zatražite pomoć.

Popravimo crnu statistiku i nemojmo biti jedan od četiri pojedinca koji dožive moždani udar.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button