Neurologija - 3. ožujka 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Otkriven protein mozga ključan za oporavak od moždanog udara

Aktivni enzim u mozgu ima važnu ulogu u oporavku od moždanog udara, tvrde američki znanstvenici

protein mozga ključan za oporavak od moždanog udara

Američki znanstvenici otkrili su protein mozga koji bi mogao pomoći osobama koje su imale moždani udar, a njihovo istraživanje moglo bi pomoći i u razvoju terapija.

Protein mozga koji je poznat i kao UCHL1 može biti presudan za obnovu živčanih stanica nakon moždanog udara, otkrili su američki znanstvenici s University of Pittsburgh School of Medicine i VA Pittsburgh Healthcare System.

S liječenjem moždanog udara treba započeti u prvim satima nakon što se on dogodi

Istraživanje koje su proveli na životinjama moglo bi pomoći u razvoju terapija koje poboljšavaju oporavak od moždanog udara poboljšanjem biološkog procesa obnove.

Nintendo Wii u fizikalnoj terapiji: Zabavom do oporavka

Iako su tradicionalne terapije za moždani udar vrlo djelotvorne, većini pacijenata nisu dostupne u prvim satima nakon moždanog udara kada treba započeti s liječenjem.

Važna uloga proteina mozga

UCHL1 je enzim koji je vrlo aktivan u mozgu te ima važnu ulogu u uklanjanju abnormalnih proteina. Smatra se da mutacije u genu koje kodiraju UCHL1 uzrokuju deficite motorne funkcije kod ljudi.

Prevencija moždanog udara

Što možemo učiniti da smanjimo rizik od moždanog udara

Ako uz redovitu fizičku aktivnost i zdravu prehranu, odlazimo na sistematske preglede kojima preveniramo ili kontroliramo bolest koja može...

SAZNAJTE VIŠE

Američki istraživači proveli su istraživanje na miševima koje je pokazalo da aktivacija UCHL1 nakon moždanog udara pomaže u očuvanju funkcije neurona i moždanog tkiva aktiviranjem mehanizama staničnog oporavka koji su brzo očistili oštećene proteine i spriječili daljnji gubitak živčanih stanica.

Dok se većina terapija koje se provode nakon moždanog udara usredotočuje na sprječavanje smrtnosti neurona, očuvanje integriteta aksona i smanjenje ozljede bijele tvari mogu biti jednako važni za poboljšanje oporavka, tvrde istraživači.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button