Psiha i emocije - 30. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Recite NE odmah! Bacite cigarete, spasite srce i spriječite moždani udar

Ovogodišnji je Svjetski dan nepušenja posvećen temi "Duhan i kardiovaskularne bolesti"

cigareta, pušenje

Globalna epidemija duhana svake godine ubija više od sedam milijuna ljudi, od čega oko 900 tisuća nepušača umire od udisanja duhanskog dima.

Svjetska zdravstvena organizacija 31. svibnja svake godine obilježava Svjetski dan nepušenjakako bi ukazala na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana te promicala politike koje će učinkovito smanjiti konzumaciju duhana. Obilježavanje ovog dana je potaknula Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine.

Ovogodišnji je Svjetski dan nepušenja posvećen temi “Duhan i kardiovaskulane bolesti” da bi se naglasio štetan utjecaj duhanskog dima na bolesti srca i drugih kardiovaskularnih bolesti, uključujući moždani udar, koji su kombinirani vodeći svjetski uzroci smrti.

Duhan je drugi vodeći uzrok kardiovaskulanih bolesti

Kardiovaskularne bolesti ubijaju više ljudi nego bilo koji drugi uzrok smrti širom svijeta, a uporaba duhana i pasivna izloženost duhanskom dimu doprinosi smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti oko 12 %. Duhan je, nakon visokog krvnog tlaka, drugi vodeći uzrok kardiovaskulanih bolesti, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Globalna epidemija duhana svake godine ubija više od sedam milijuna ljudi, od čega oko 900 tisuća nepušača umire od udisanja duhanskog dima. Gotovo 80 % više od 1 milijarde pušača širom svijeta živi u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, gdje je najveći teret bolesti i smrti povezanih s duhanom.

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja 2018. godine ima za cilj:

  • Istaknuti povezanost između upotrebe duhanskih proizvoda i srčanih i drugih kardiovaskularnih bolesti.
  • Povećati svijest široj javnosti o utjecaju pušenja duhana i izloženosti duhanskom dimu na kardiovaskularno zdravlje.
  • Pružiti priliku javnosti, vladi i drugim organizacijama da se obvezuju na promicanje zdravlja srca štiteći ljude od uporabe duhanskih proizvoda.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button