Neurologija - 29. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Akademkinja Vida Demarin, Međunarodni institut za zdravlje mozga, Poliklinika Orlando, ADIVA Plus sadržaj

Periferna neuropatija: uzroci, simptomi i liječenje

Oštećenje perifernih živaca izaziva jaku bol čije liječenje prvenstveno ovisi o uzroku. Više je uzroka koji mogu dovesti do oštećenja, pa tako postoji i lepeza mogućnosti liječenja

periferna neuropatija

Periferna neuropatija nastaje kao posljedica oštećenja perifernih živaca. Najčešći simptomi su slabost, utrnulost i bol, obično u rukama i stopalima. Može također utjecati i na druge funkcije u organizmu, npr. na probavu, mokrenje i cirkulaciju. Periferni živčani sustav šalje informacije iz mozga i leđne moždine u ostale dijelove tijela, a vrijedi i obrnuto, periferni živci šalju osjetne informacije u središnji živčani sustav.

Kako ublažiti reumatske bolove?

Uzroci periferne neuropatije

Periferna neuropatija se može javiti kao posljedica:

 • traumatskih ozljeda,
 • upala,
 • metaboličkih tegoba,
 • nasljednih uzroka i
 • izloženosti toksinima.

Jedan od najčešćih uzroka je šećerna bolest (dijabetes). Bol koja se javlja kod periferne neuropatije osobe obično opisuju kao probadanje, pečenje ili kao trnjenje.

Različitost simptoma

Svaki živac u perifernom sustavu ima svoju specifičnu funkciju, tako da simptomi ovise o vrsti zahvaćenih živaca. Živci se dijele na osjetne, motorne i autonomne. Osjetni živci primaju osjete temperature, boli, vibracije ili dodira, motorni živci su odgovorni za pokretanje mišića, a autonomni živci kontroliraju funkcije poput krvnog tlaka, znojenja, otkucaja srca, probave i funkcije mokraćnog mjehura.

Znakovi i simptomi periferne neuropatije mogu uključivati:

 • postupnu pojavu utrnulosti, bockanja ili trnaca u stopalima ili dlanovima, koji se mogu širiti prema gore u noge i u ruke,
 • može se javiti i oštra, ubodna, pulsirajuća ili žareća bol,
 • može se javiti izrazita osjetljivost na dodir, kao i bol kod aktivnosti koje inače ne uzrokuju bol, npr. bol kod pokrivanja dekom,
 • mogu se javiti i problemi s koordinacijom, povremeno se može dogoditi pad,
 • slabost mišića,
 • osjećaj kao da su ruke u rukavicama, a noge u čarapama,
 • ako su zahvaćeni motorni živci mogu se javiti simptomi ispada motorike, pareza ili paraliza ekstremiteta,
 • kod zahvaćanja autonomnih živaca može se javiti netolerancija na toplinu, prekomjerno znojenje ili nemogućnost znojenja, problemi s crijevima, mjehurom ili probavom. Pad krvnog tlaka uzrokuje vrtoglavicu.

Kod periferne neuropatije može biti zahvaćen jedan živac (mononeuropatija), dva ili više živaca u različitim područjima (višestruka mononeuropatija) ili mnogo živaca (polineuropatija). Kod većine osoba s perifernom neuropatijom javlja se polineuropatija.

Polineuropatija – najčešća periferna neuropatija

Najčešći uzrok polineuropatije je dijabetes, više od 50% osoba s dijabetesom ima .neki oblik polineuropatije.

Daljnji uzroci polineuropatije mogu biti rezultat određenih bolesti, npr. autoimune bolesti, npr. Sjögrenov sindrom, lupus, reumatoidni artritis, Guillain-Barreov sindrom, kronična upalna demijelinizirajuća polineuropatija (CIDP) i vaskulitis. Zatim neke upale, virusne ili bakterijske infekcije, uključivo Lajmska bolest, Epstein-Barrov virus, hepatitis B i C, difterija i HIV. I neke prirođene bolesti se mogu manifestirati neuropatijom, npr. Charcot-Marie-Toothova bolest.

I kod nekih vrsta tumora može se javiti neuropatija zbog pritiska na živac, a može biti i rezultat utjecaja na imunosni sustav. To je tzv. paraneoplastički sindrom. Neuropatije se mogu javiti i kod poremećaja koštane srži, kao i kod bubrežnih bolesti, bolesti jetre te bolesti štitnjače.

Osim navedenih bolesti, neuropatije se mogu javiti kod alkoholizma, kod izlaganja teškim metalima, npr. olovo ili živa, kod ozljeda ili pritiska na živac te kod nedostatka  pojedinih vitamina, posebno B1, B6, B12 i E vitamina.

I neki lijekovi, posebno oni koji se daju kod malignih bolesti (kemoterapija), mogu uzrokovati perifernu polineuropatiju.

No kod mnogih bolesnika se ne može ustanoviti uzrok polineuropatije. To su tzv. idiopatske neuropatije.

Kod nekih bolesnika s perifernom polineuropatijom mogu se javiti komplikacije, npr. opekline ili povrede kože, infekcije, a ponekad se događaju i padovi kao posljedica nedostatka balansa.

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Da bi se potvrdila dijagnoza polineuropatije, potrebni su detaljna anamneza i neurološki pregled te laboratorijske pretrage krvi i elektromioneurografija (EMNG). Da bi se isključile promjene na kralježnici (protruzija diska ili eventualno tumor), preporučuje se kompjuterizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonanca (MRI) kralježnice. Ponekad je potrebno učiniti biopsiju živca ili biopsiju kože da bi se točno utvrdio uzrok.

Liječenje ovisi o uzroku polineuropatije i usmjereno je liječenju osnovne bolesti, a daju se i lijekovi za ublažavanje simptoma, kao što su lijekovi za liječenje boli te antiepileptici, antidepresivi, lijekovi iz grupe inhibitora ponovne pohrane serotonina i norepinefrina, sve s ciljem ublažavanja boli i nelagode.

zrcalni neuroni

Tajne ljudskog mozga: doznajte sve o mističnoj ulozi zrcalnih neurona

Zrcalni neuroni su, prema mišljenju dijela neuroznanstvene zajednice, jedno od najvažnijih otkrića u neuroznanosti u posljednje vrijeme. Mnogi istraživači,...

SAZNAJTE VIŠE

U nekim slučajevima može pomoći transkutana električna stimulacija živca (TENS), zatim fizikalna terapija, a ponekad je potrebno i kirurško liječenje, kao što je to slučaj kod neuropatije uzrokovane pritiskom, npr. zbog tumora. Kod pojedinih upalnih stanja s posljedičnom neuropatijom preporučuje se izmjena plazme i intravenska primjena imunoglobulina.

Može se pokušati liječenje primjenom akupunkture, a mogu biti od koristi i neki biljni pripravci te dodaci prehrani. Životni stil koji uključuje zdravu hranu, redovito vježbanje, nepušenje, izbjegavanje prekomjerne količine alkoholnih pića, redovite kontrole vrijednosti šećera u krvi te brigu o koži (pamučne čarape) i noktima, posebno je značajan.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button