Dijabetes - 14. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić

Kapsaicin može ublažiti bol i kod dijabetičke neuropatije

Studija provedena prije dvije godine o primjeni naljepka koji sadrži 8 % kapsaicina u ublažavanju senzacija trnaca, žarenja i bola kod dijabetičke neuropatije pokazala je povoljan učinak te je Europska agencija za lijekove odobrila njegovu primjenu i kod oboljelih od šećerne bolesti

Kapsaicin može pomoći dijabetičarima

Neuropatski bol naziv je za stanje kroničnog bola zbog oštećenja ili bolesti živčanog sustava. Razlikuje se središnji neuropatski bol zbog oštećenja središnjeg živčanog sustava (primjerice, kao posljedica multiple skleroze ili moždanog udara) i periferni neuropatski bol koji je posljedica oštećenja nekog perifernog živca, kao što je to slučaj s postherpetičkom neuropatijom (nakon infekcije virusom herpes zostera) ili neuralgijom trigeminusa (živca koji inervira područje lica i čeljusti).

Međunarodna udruga za proučavanje bola (IASP; International Association for the Study of Pain) dala je definiciju bola kao: neugodno osjetno i osjećajno iskustvo povezano s pravom ili potencijalnom ozljedom tkiva ili uvjetovano tom štetom ili ozljedom.

Definicija kroničnog bola

Ujedno, Svjetska zdravstvena organizacija tumači bol, a posebno u smislu kroničnog bola, kao stanje koje utječe na ukupnu kvalitetu života bolesnika, narušavajući njegovo fizičko stanje uslijed same bolesti ili postupka liječenja, njegovo emotivno stanje uslijed stalnog osjećaja bola ili gubitka funkcionalnosti, njegovo duševno stanje zbog osjećaja krivnje, propitkivanja samog sebe te i njegovo financijsko stanje zbog nesposobnosti za rad ili troška postupka liječenja. Iako je osjećaj i doživljaj bola individualan, pa je tako i intenzitet bola za svaku osobu individualan, neuropatski bolovi se ubrajaju u najsnažnije. Bolesnici ih često opisuju kao trnce ili žarenje ili naglo probadanje, a s vremenom nastaje smanjena pokretljivost zahvaćenog dijela tijela, pa i oduzetost.

Iako je osjećaj i doživljaj bola individualan, pa je tako i intenzitet bola za svaku osobu individualan, neuropatski bolovi se ubrajaju u najsnažnije

Dijabetička neuropatija

Dijabetička neuropatija stanje je bola uzrokovano oštećenjem živaca ruku ili nogu, posebno šaka i stopala, kao posljedica komplikacije šećerne bolesti. Naime, dugogodišnja, posebno, nekontrolirana šećerna bolest uzrokuje promjene na živčanim vlaknima koja se oštećuju. U početku bolesnik osjeća trnce i žarenje u prstima ruku ili nogu, hladnoću i sijevajući ili probadajući bol, a s vremenom se gubi osjet, što može dovesti do pojačane sklonosti ozljeđivanju, nastanku rana i pojavi dijabetičkog stopala. Dijabetičko stopalo naziv je za promjene na stopalu oboljelih od šećerne bolesti zbog oštećenja živaca i krvnih žila koje uzrokuju nastanak kronične rane koja ne cijeli, što može rezultirati potrebom amputacije stopala.

Lijekovi koji stoje na raspolaganju

U liječenju neuropatskog bola klasični analgetici, odnosno lijekovi protiv bolova ne pomažu mnogo, nego se bolesniku daju antikolvulzivi (lijekovi za liječenje epilepsije) kao što su pregabalin i gabapentin ili antidepresivi kao što su, primjerice, duloksetin ili venlafaksin i neki drugi. Ovi lijekovi, iako nemaju direktan analgetski učinak, ipak djelovanjem na središnji živčani sustav djeluju na ublažavanje osjeta perifernog živčanog bola. 

Naljepci s kapsaicinom

No, od davnina je poznato da i kapsaicin ima povoljan lokalni učinak na ublažavanje bola. Kapsaicin je alkaloid ljute paprike ili čili paprike (lat. Capsicum frutescens) koji na koži izaziva osjećaj topline i žarenja, a potom analgeziju, odnosno umanjuje osjećaj osjeta bola. Djeluje tako što troši supstanciju P, jednu od supstancija koja spada u neurotransmitore i sudjeluje u prijenosu živčanog impulsa, odnosno prepoznavanju samog osjeta bola u mozgu. Za ublažavanje neuropatskog bola godinama se koristi naljepak ili mast s kapsaicinom.

Kapsaicin je alkaloid ljute paprike ili čili paprike (lat. Capsicum frutescens) koji na koži izaziva osjećaj topline i žarenja, a potom analgeziju, odnosno umanjuje osjećaj osjeta bola

Studija provedena prije dvije godine o primjeni naljepka koji sadrži 8 % kapsaicina u ublažavanju senzacija trnaca, žarenja i bola kod dijabetičke neuropatije pokazala je povoljan učinak te je Europska agencija za lijekove odobrila njegovu primjenu i kod oboljelih od šećerne bolesti. Ipak, kako kapsaicin izaziva osjećaj žarenja na koži, potreban je poseban oprez u primjeni.

Važno je znati:

  • Preparati koji sadrže kapsaicin smiju se nanositi samo na neozlijeđenu, zdravu kožu.
  • Prije i nakon primjene ne smije se koristiti vruća voda.
  • Odmah po nanošenju preparata na bolno mjesto ruke treba dobro oprati sapunom u mlakoj vodi, a posebno treba izbjegavati dodirivanje očiju.
  • U početku primjene osjećaj žarenja može biti jači, no ako je bolesniku prejak, treba prekinuti primjenu kapsaicina.
  • Također, valja znati da puni analgezijski učinak kapsaicina ne nastupa odmah, nego tek nakon nekog vremena, kod nekih bolesnika tek nakon dva – tri tjedna te preparat treba koristiti dulje vrijeme.
  • Kod nekih bolesnika trajanje analgezije traje do 10 ili čak 12 tjedana, nakon čega u primjeni treba napraviti pauzu od nekoliko tjedana, a potom se može ponoviti terapija.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button