Dijabetes - 19. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Sindrom suhog oka i povezanost s dijabetesom

Na listi brojnih mogućih komplikacija dijabetesa, nalaze se i one vezane uz naše oči. Osim najčešće spominjane dijabetičke retinopatije, šećernu bolest nerijetko prati i sindrom suhog oka

dijabetes i suho oko

Posljednjih se godina učestalo upozorava na epidemiju dijabetesa u svijetu. Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF), procjenjuje se da je u 2021. godini približno 537 milijuna odraslih osoba (u dobi od 20 do 79 godina) živjelo s dijabetesom diljem svijeta. Očekuje se, nažalost, da će taj broj rasti, pa se predviđa da će do 2045. godine broj ljudi s dijabetesom porasti na 783 milijuna. Takva statistika ukazuje na globalnu epidemiju šećerne bolesti koja zahtijeva povećanu svijest, prevenciju i liječenje ovog raširenog metaboličkog poremećaja.

Dijabetes je stanje koje narušava sposobnost tijela da prerađuje glukozu u krvi, poznatu i kao šećer u krvi. Postoji mnogo vrsta dijabetesa, pri čemu su tip 1 i tip 2 najčešći.

Osnovni pojmovi koje o dijabetesu trebamo znati

Na listi brojnih mogućih komplikacija dijabetesa nalaze se i stanja vezana uz naše oči.

Utjecaj šećerne bolesti na oči

Uobičajena komplikacija dijabetesa vezana uz oči je dijabetička retinopatija. Ona nastaje kada visoka razina šećera u krvi uzrokuje oštećenje krvnih žila u mrežnici, sloju svjetlosno osjetljivih stanica na stražnjem dijelu oka. Ako se ne liječi, dijabetička retinopatija može rezultirati gubitkom vida ili sljepoćom te se zato oboljelima od dijabetesa obavezno savjetuju i redoviti oftalmološki pregledi.

No na listi komplikacija šećerne bolesti nalazi se i sindrom suhog oka. Neki dokazi sugeriraju da gotovo polovica osoba koje žive s dijabetesom ima i suho oko. Naime, povišene razine šećera u krvi mogu utjecati na količinu i kvalitetu suza, a time i na razvoj sindroma suhog oka. Prisjetimo se, u normalnim okolnostima naše oči neprestano luče suze kako bi ostale vlažne. Ako su nam oči nadražene ili pak plačemo, one stvaraju puno suza. No ponekad oči ne proizvode dovoljno suza ili nešto utječe na jedan ili više slojeva suznog filma. U tim slučajevima se razvija sindrom suhog oka.

Kod dijabetesa dolazi do oštećenja osjetljivih živaca koji podržavaju zdravu funkciju oka i očnih kapaka. Ovo oštećenje može rezultirati disfunkcijom suznih i Meibomovih žlijezda, tako utjecati na količinu i kvalitetu suza, pa time i na razvoj suhog oka.

Simptomi suhog oka i simptomi dijabetesa

Simptomi koji ukazuju na sindrom suhog oka su:

 • bol u oku,
 • osjećaj peckanja, žarenja ili pritiska u očima,
 • osjećaj pijeska u očima ili prisutnosti stranog tijela,
 • pretjerano suzenje, koje nadoknađuje suhe periode,
 • crvenilo očiju,
 • zamagljen vid,
 • osjećaj teških kapaka,
 • poteškoće pri otvaranju očiju,
 • umorne oči.

Ako vam nije dijagnosticiran dijabetes, svakako obratite pažnju i na neke od najčešćih mogućih simptoma šećerne bolesti tip 1 i tip 2:

 • jak osjećaj žeđi,
 • učestalo mokrenje,
 • ekstremni umor,
 • zamagljen vid,
 • povećan apetit,
 • sporo zacjeljivanje rana,
 • promjene u težini,
 • trnci, bol ili utrnulost u ekstremitetima.

U slučaju pojave ovih simptoma, svakako se čim prije javite liječniku.

Kako se liječi suho oko?

Između liječenja suhog oka kod osoba s dijabetesom ili onih bez dijabetesa i nema veće razlike. No izrazito je važno, naravno, ponajprije dijagnosticirati i adekvatno liječiti dijabetes. Održavanje razine šećera u krvi unutar sigurnog raspona doprinosi izbjegavanju potencijalnih komplikacija, pa tako i onih vezanih uz oči.

Liječenje sindroma suhog oka uključuje korištenje umjetnih suza; to su kapljice za oči koje su poput prirodnih suza, a mogu se koristiti koliko god je to potrebno. Umjetne suze dostupne su u prodaji bez recepta te postoji puno marki. Isprobajte nekoliko dok ne pronađete onu koja vam najviše odgovara.

Ipak, ako koristite umjetne suze više od šest puta dnevno ili ste alergični na konzervanse, trebali biste koristiti kapljice koje su bez konzervansa kako biste izbjegli iritaciju oka.

Što još može pomoći?

Postoji i niz savjeta koji mogu pomoći.

 • Smanjite izloženost klima uređajima i grijaćim tijelima (ventilatori, kaloriferi i sl.) koji mogu isušiti oči.
 • Premjestite namještaj ili krevet dalje od zračnih puteva koji također mogu doprinijeti suhim očima.
 • Rjeđe koristite digitalne uređaje jer smanjuju broj treptanja, pa time doprinose suhoći očiju.
 • Postanite općenito svjesniji treptanja i mislite o važnosti treptanja za vlaženje očiju.
 • Kako biste održali razinu šećera u krvi unutar sigurnog raspona, liječnik će vam, uz eventualnu terapiju lijekovima, predložiti i usvajanje promjena u životnom stilu koje uključuju redovitu tjelesnu aktivnost, održavanje umjerene težine, prestanak pušenja i praćenje zdrave, uravnotežene prehrane.
PROMO
suho oko Alcon kapi ovlazivanje infekcija

Suho oko: koje nam kapi mogu pomoći za ovlaživanje oka

S terapijom suhog oka treba započeti što prije kako bi se spriječile komplikacije u vidu infekcija, oštećenja rožnice i...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Dijabetes je kronično stanje, metabolički poremećaj koji može rezultirati brojnim komplikacijama, uključujući suhoću oka. Ako se razine šećera u krvi ne stave pod kontrolu to, među ostalim, može dovesti do oštećenja živaca u očima, utjecati na proizvodnju i kvalitetu suza te dovesti do razvoja suhog oka. Bez liječenja, suho oko može uzrokovati probleme s vidom.

Osoba koja živi s dijabetesom može smanjiti rizik od suhog oka kontroliranjem razine šećera u krvi kroz tjelesnu aktivnost, prehranu i lijekove. Opcije liječenja suhog oka obično uključuju umjetne suze koje značajno ublažavaju simptome ovog sindroma.

Korišteni izvori: International Diabetes Federation, Američka oftalmološka akademija, Medical News Today

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button