Muško zdravlje - 29. svibnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Luka Penezić, dr. med., FEBU, specijalist urolog, subspecijalist urološke onkologije, Klinika za urologiju, KBC Zagreb

Upala testisa i pasjemenika: uzroci, vrste i liječenje

Upala testisa, medicinski poznata kao orhitis, ozbiljno je stanje koje može negativno utjecati na reproduktivno zdravlje muškaraca. Često se javlja uz upalu pasjemenika, a simptomi, kao i liječenje ovise o konkretnom uzroku

upala testisa-orhitis

Orhitis, odnosno upala testisa, može biti bakterijskog, virusnog ili postinfektivnog porijekla, a često se javlja uz upalu pasjemenika, tj. epididimisa (epididimitis). Važno je razlikovati orhitis i epididimitis od drugih stanja kao što su torzija testisa i tumori testisa jer simptomi mogu biti slični.

Razlika između orhitisa i epididimitisa

Orhitis i epididimitis su dva stanja koja pogađaju muški reproduktivni sustav, ali zahvaćaju različite dijelove.

Orhitis je upala samih testisa, dok je epididimitis upala pasjemenika (epididimisa), sustava kanalića koji se nalazi iza testisa i služi za skladištenje i transport spermija.

Zašto se muškarci boje liječnika? Stavite zdravlje ispred straha

Bitno je naglasiti da, s izuzetkom virusnih bolesti, infekcije mokraćno-spolnog sustava kod muškaraca rijetko zahvaćaju samo testis. Orhitis se obično javlja kod pacijenata s istovremenim epididimitisom, to jest počinje upalom epididimisa; kombinacija ovih stanja naziva se epididimoorhitis.

Epidemiologija i dobne razlike

Epididimoorhitis je relativno rijetka bolest koja pogađa muškarce svih dobnih skupina, ali se najčešće javlja kod seksualno aktivnih mladih muškaraca i starijih muškaraca, kada je uzrok povećanje prostate.

Epidemiološki podaci pokazuju da može nastati kao posljedica bakterijske infekcije ili virusne infekcije, pri čemu je parotitis (zaušnjaci) najčešći virusni uzročnik orhitisa kod djece i mladih odraslih.

S obzirom na to da najčešće nastaje retrogradnim usponom patogena, kod mladih muškaraca epididimoorhitis je često povezan sa spolno prenosivim infekcijama kao što su klamidija i gonoreja. S druge strane, kod starijih muškaraca se češće javlja kao komplikacija infekcije mokraćnog sustava.

Čimbenici rizika kod svih muškaraca uključuju:

 • seksualnu aktivnost,
 • naporne tjelesne aktivnosti,
 • vožnju bicikla ili motocikla te
 • dugotrajna razdoblja sjedenja (npr. tijekom putovanja ili kod sjedilačkog posla).

Vrste upale

Akutna upala: naglo nastaje i obično je bolna, s izraženim simptomima kao što su oteklina, crvenilo i bol testisa.

Kronična upala: dugotrajna upala (dulje od tri mjeseca), s blagim simptomima, često povezana s ponavljajućim infekcijama.

Bakterijska upala: najčešće uzrokovana spolno prenosivim infekcijama ili bakterijama koje uzrokuju infekcije mokraćnog sustava.

Virusna upala: najčešće uzrokovana zaušnjacima, što može dovesti do orhitisa kod muškaraca koji nisu cijepljeni.

Postinfektivna upala: može nastati kao posljedica prethodne infekcije u tijelu, čak i ako nije bila izravno povezana s mokraćno-spolnim sustavom.

Dijagnoza – razlika između upale, torzije i tumora testisa

Dijagnoza se temelji na anamnezi, fizikalnom pregledu i dodatnim dijagnostičkim testovima kao što su ultrazvuk, analiza urina, krvne pretrage te uzimanju mikrobioloških uzoraka.

Diferencijalna dijagnoza uključuje torziju testisa, koja zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju kako bi se spriječila trajna oštećenja testisa.

 • Epididimoorhitis često zna biti popraćen simptomima kao što su povišena tjelesna temperatura i znakovi upale mokraćnog sustava. Upala najčešće nastaje postepeno, uz povećanje testisa i bolove.
 • Torzija testisa očituje se naglom, jakom boli i može se razlikovati od epididimorhitisa ultrazvučnim pregledom koji pokazuje smanjen protok krvi u zahvaćenom testisu. Torzija testisa najčešće se javlja kod adolescenata u dobi od 12. do 18. godine, a izrazito rijetko kod muškaraca iznad 35. godine.
 • Tumori testisa također mogu oponašati simptome orhitisa, ali obično su bezbolni i otkriveni kao tvrda masa u testisu. Ultrazvuk je ključan za razlikovanje ovih stanja.

Liječenje ovisi o uzroku

Bakterijska upala se liječi antibioticima, često u kombinaciji s protuupalnim lijekovima za ublažavanje simptoma, te mirovanjem i elevacijom skrotuma.

Virusna upala uključuje simptomatsko liječenje: odmor, hladne obloge, elevaciju skrotuma i analgetike.

Neovisno o vrsti liječenja, bitno je naglasiti kako s odgovarajućom terapijom dolazi do povlačenja tegoba, prvenstveno bolova i drugih popratnih simptoma, ali otoku testisa i epididimisa ponekad treba od dva do četiri tjedna da se povuku.

Zaključak

Upala testisa je ozbiljno stanje koje zahtijeva pravodobnu dijagnozu i liječenje kako bi se spriječile komplikacije poput neplodnosti ili kroničnog bola.

Važno je razlikovati upalu od drugih stanja kao što su torzija testisa i tumori jer svako od njih zahtijeva različit pristup liječenju. Pravilno liječenje i pridržavanje preporuka stručnjaka ključni su za oporavak i očuvanje zdravlja reproduktivnog sustava.

bol u testisima

Zbog čega mogu boljeti testisi i područje oko njih?

Testisi su jajoliki organi muškog tijela koji se nalaze ispod penisa. Često su područje prenesenog ili refleksnog bola iz...

SAZNAJTE VIŠE

Ključne poruke:

 1. Pravovremena dijagnoza i liječenje temelj su povoljnog ishoda.
 2. Razlikovanje između upale, torzije testisa i tumora je ključno zbog različitih terapijskih pristupa.
 3. Zaštita od spolno prenosivih infekcija može spriječiti nastanak upale testisa kod mladih muškaraca, a kod starijih adekvatno liječenje tegoba mokrenja uzrokovanih benignim povećanjem prostate.
 4. Redoviti liječnički pregledi i edukacija o simptomima mogu pomoći u ranom otkrivanju i liječenju bolesti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button