Lijekovi i terapije - 22. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Sanja Toljan, dr. med., anesteziolog, ravnateljica Poliklinike Orlando, ADIVA Plus sadržaj

Mezoterapijom protiv akutnih i kroničnih bolova

Mezoterapija nas danas najčešće asocira na tretmane pomlađivanja, no njezina je uloga daleko važnija

mezoterapija tretman pomladivanja ublazavanje bolova lijecenje bolova

Kada je francuski liječnik dr. Michael Pistor u prošlom stoljeću razvio mezoterapiju, terapijsku granu medicine, nije mogao ni slutiti kako će njegova metoda jednog dana postati jedna od najpoželjnijih za održavanje elastičnosti kože i uklanjanje celulita. Zapravo, riječ mezoterapija odmah nas asocira na estetiku, no to nikako nije bila nakana dr. Pistora.

Što je placebo i možemo li poboljšati zdravlje uvjeravanjem i sugestijom?

Životno djelo dr. Pistora

Službovao je u poslijeratnim godinama u Francuskoj kad je farmaceutska industrija bila relativno nerazvijena. Pomoći ljudima bilo je zaista teško, no inventivni liječnik udubio se u struku i počeo prakticirati novu metodu koju je nazvao mezoterapija. Koktele lijekova koji su bili dostupni u to vrijeme injicirao je pacijentima na mjesta koja je smatrao odgovornima za nastanak bolesti. Oslanjao se pritom na klasičnu medicinu, ali i na komplementarnu i alternativnu medicinu, uzimajući iz svake ono što je mislio da je najbolje.

Prvotna ideja bila mu je, naravno, ublažavanje bolova. No, malo-pomalo, razvio je niz terapijskih protokola za pristup gotovo svakom problemu u tijelu, ali i u psihi. Nekada bi ljudi dolazili zbog jedne indikacije, a nakon tretmana primijetili bi da je mezoterapija povoljno djelovala i na nešto drugo.

Kod glavobolje bi tretirao područje cijele glave, a pacijenti su primjećivali kako im raste kosa. Ili bi tretirao noge ili ruke zbog bolova, pa bi im, kao nuspojava, koža postala glađa. Vrijedni dr. Pistor sve je bilježio i razvijao uvijek nove kombinacije.

„Malo, rijetko, ali na pravom mjestu!“

Mezoterapija je danas živa struka koju prakticiraju mnogi liječnici u svijetu i izuzetno je učinkovita. Jedna od njenih primjena jest i liječenje kroničnih i akutnih bolova. Princip mezoterapije – malo, rijetko, ali na pravome mjestu – koji je postavio dr. Michael Pistor, vrijedi i danas, mijenjaju se samo kombinacije lijekova.

Dakle, princip je uvijek isti: upotrijebiti čim manju količinu lijekova, ali je staviti ondje gdje će djelovati. Kod akutnih bolova injiciraju se kokteli u mjesto bolova; nakon jednog, maksimalno dva tretmana, bol prestaje.

Mezoterapija pomaže protiv:

 • glavobolje
 • bolova u vratu
 • bolova u ramenima
 • bolova u zglobovima i kukovima
 • bolnih leđa
 • ishijasa
 • bolova zbog degenerativnih procesa u gležnjevima i koljenima
 • čukljeva (Hallux valgus)
 • bolne pete
 • svih bolova mišićno-koštanog sustava
 • akutnog uganuća i istegnuća
 • akutnog lumbaga
 • ukliještena živca.

Djelovanje i na kralježnicu i na mozak

Kod kroničnih bolova moramo tretirati mjesto gdje se bolovi moduliraju, a to je kralježnica; stoga uvijek, osim bolnog mjesta, tretiramo i kralježnicu. Naravno, pristup je uvijek individualan. Postoje samo preporuke, ali svaki liječnik koji prakticira mezoterapiju zapravo vrlo brzo shvati jedinstvenost svake osobe – ono što djeluje na jednoga, ne djeluje i na drugoga. Zbog toga je mezoterapija na neki način umijeće, a ne samo puka zanatska disciplina.

Tretirajući pacijente s kroničnim bolovima, uz mezoterapiju smo uvijek primjenjivali i kognitivno bihevioralnu terapiju, a te su dvije metode zajedno davale sjajne rezultate – mezoterapija djeluje na razini kralježnične moždine, gdje se bolni signal modulira, a kognitivno bihevioralna terapija djeluje na mozak, gdje bolni signal nastaje.

Budući da se na mezoterapiju dolazi jednom tjedno, a u površinski dio kože injiciraju se male količine lijeka, metoda nije niti zahtjevna, niti bolna. Potrebno je četiri do deset tretmana da bi se kronični proces zaliječio, a protiv akutnih bolova u jednom tretmanu stvarno se može učiniti čudo da bolovi prestanu.

Nije čudesna tableta, ali može umanjiti bol

Iako se povezuje s estetikom, mezoterapija ima svoju duboku primjenu u ozbiljnoj kliničkoj medicini i kod pacijenata koji iz nekog razloga ne podnose ili im ne pomažu klasični lijekovi. Mezoterapija u tim slučajevima uvijek pokaže neki pomak. Neuralgije u polovine pacijenata dobro reagiraju na mezoterapiju, međutim, na drugu polovinu pacijenata nema učinak. Zbog toga neuralgije i dalje predstavljaju velik problem u medicinskoj praksi.

Kronični bolni sindrom je komplicirano zdravstveno stanje koje obično preuzme cijelu osobu i njeno liječenje zahtjeva multidisciplinarni pristup. Obično je riječ o ljudima koji su izgubili vjeru u zdravstveni sustav tragajući za „tabletom“ koja će ih osloboditi bolova. Mezoterapija nije čudesna tableta, ali pomaže umanjiti bol, a u kombinaciji s psihološkim tretmanom, često je i u potpunosti ukloniti.

Paracetamol je raširen lijek za liječenje bola

Vječni pratilac čovječanstva: bol i kako ga liječiti

Najčešći razlog odlaska liječniku je bol, a lijekovi protiv bolova su među najprodavanijim lijekovima u slobodnoj prodaji. Osjećaj boli...

SAZNAJTE VIŠE

Prikladna i za one koji se boje igle

Mezoterapija se provodi pomoću specijalne opreme koju je također izumio dr. Pistor, s posebnim pištoljem koji koktel lijekova unosi brzo i točno pod kožu, uz minimalne bolove. Stoga je to metoda prikladna i za one koji se boje igle jer je gotovo i ne osjećaju, a i mnogi pacijenti su se, dolazeći redovito na tretmane, oslobodili tog straha.

Dr. Pistor svojom je metodom zadužio svijet jer je liječio bol te nesebično podučavao i druge liječnike, stotine tisuća, koji danas prakticiraju tu jednostavnu, ali vrlo učinkovitu metodu!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button