Psiha i emocije - 26. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Što je placebo i možemo li poboljšati zdravlje uvjeravanjem i sugestijom?

Već i samo uvjerenje da uzimate tvar s ljekovitim svojstvima donosi poboljšanje. Efekt placeba ponekad je jednako jak kao i samo farmakološko djelovanje. A znate li što je nocebo?

placebo efekt

Znanost je utvrdila da svaki lijek ima dva terapijska učinka: jedan zahvaljujući aktivnom sastojku i drugi zbog uvjerenja da će doći do poboljšanja. Ovaj potonji fenomen, poznat kao placebo efekt, javlja se kod trećine pacijenata koji primaju terapiju pod uvjetom da su uvjereni u njenu djelotvornost. Efekt postoji bilo da vam je dan pravi lijek ili vam je podvaljeno sredstvo bez ljekovitih svojstava.

Riječ placebo dolazi od latinskog placere (ugađati, sviđati se) i doslovno znači “ugodit ću”. Iako je posljedica uvjerenja i sugestije, placebo efekt nije iluzija, već dovodi do stvarnih mjerljivih poboljšanja zdravstvenog stanja. Istraživanja su pokazala da je smanjenje simptoma depresije ili bola uslijed ovog efekta praćeno odgovarajućim promjenama u moždanoj funkciji.

Naime, uvjerenje u poboljšanje stanja aktivira moždane strukture koje reguliraju imunitet, osjet bola i raspoloženje. Informacija da ste dobili sredstvo koje će vam pomoći, bila istinita ili ne, potiče lučenje blagotvornih prirodnih tvari, kao što su dopamin (donosi osjet ugode), endorfini (ublažavaju depresiju i bol), adenozin (suzbija bol) i adrenalin (pomaže lakše podnijeti stres).

>> Dobro je znati za sljedeću sezonu gripe: dobro raspoloženje povećava učinkovitost cijepljenja protiv gripe te je bilo “odgovorno” za 8 do 14 posto razlike u razinama antitijela među sudionicima istraživanja << 

Mali trikovi za aktivaciju placeba

Placebo efekt je najučinkovitiji kod liječenja boli, depresije i anksioznosti, no „prolazi“ i kod nesanice, astme, mučnine i ozljeda. Njegova jačina ovisi o sugestiji koju liječnik, farmaceut ili bilo koja osoba od povjerenja daje pacijentu, ali i o drugim okolnostima. Injekcija proizvodi jači učinak od oralnog lijeka jer je većina naučila da tako mora biti. Žute i narančaste tablete najbolje su za antidepresive, crvene za stimulanse, zelene za ublažavanje tjeskobe, a bijele za liječenje želučanih čireva i probavnih smetnji.

Ugodni mirisi, glazba, glas i uljudno ophođenje također uzrokuju naglašen placebo efekt. To je razlog zašto alternativna medicina donosi poboljšanje mnogim korisnicima. Učinak je tim veći što je jače uvjerenje da će terapija djelovati, a davatelji usluga alternativne medicine vrlo su vješti u pozitivnim sugestijama. Nemojte zamijeniti konvencionalnu medicinu alternativnom jer se placebo efekt ne javlja kod svakog pacijenta i ne traje dugo.

Placebo efekt dokaz je ljekovite moći uma, no problem je u tome što je za njegov nastanak nužno dobiti pozitivnu sugestiju od nekog drugog. Kad bismo naučili sami u sebi aktivirati moć izlječenja, kvaliteta života porasla bi nam do neslućenih granica.

Kako pojačati placebo efekt? Lijek koji se daje tri ili četiri puta na dan donosi veće poboljšanje nego onaj koji se daje u dvije doze. Ako je na lijeku ili njegovu pakiranju otisnut dobro poznata tržišna marka ili ime proizvođača, učinak će biti veći nego ako je lijek anoniman.

Nocebo – druga strana medalje

Placebo efekt ima zločestog brata zvanog nocebo efekt (od latinskog nocere – škoditi). Očituje se u slabijem djelovanju lijeka ili pogoršanju zdravstvenog stanja pod utjecajem negativnih uvjerenja. Ako vam liječnik, farmaceut ili druga osoba kojoj vjerujete kaže da lijek koji uzimate nije jako učinkovit (iako jest), veliki su izgledi da će na vas djelovati slabije nego na druge koji nisu primili negativnu sugestiju. Informiranje o mogućim neželjenim nuspojavama lijeka također potiče nocebo efekt jer povećava mogućnost njihove pojavnosti.

Ako vam liječnik, farmaceut ili druga osoba kojoj vjerujete kaže da lijek koji uzimate nije jako učinkovit (iako jest), veliki su izgledi da će na vas djelovati slabije nego na druge koji nisu primili negativnu sugestiju

Štoviše, sugestija može dovesti do nuspojava koje sam lijek ne proizvodi. Pokusi su pokazali da je negativnom sugestijom moguće ljudima izazvati mučninu, glavobolju, pospanost, zujanje u ušima, slabost u mišićima te iscrpljenost. Najviše zapanjuje spoznaja da četvrtina pacijenata kojima je dan prividan lijek poput šećerne tablete ili destilirane vode dožive nuspojave na koje su upozoreni, iako sredstvo koje su uzeli nema nikakva učinka na organizam.

Placebo i placebo efekt nije isto

Razlikujte pojmove placeba i placebo efekta. Dok je placebo efekt poboljšanje stanja zbog pozitivne sugestije, placebo je lažan lijek ili terapija koja se daje kontrolnoj grupi u kliničkim ispitivanjima ili kad je liječnik iscrpio terapijske opcije pa daje pacijentu “bilo što” da mu održi nadu u oporavak.

I za kraj – “Placebo je ljekovita laž”, opisala je ovaj fenomen dr. Anne Harrington, povjesničarka znanosti s Harvardskog sveučilišta. “Ako očekujete da će vam biti bolje, tako će vam i biti”, veli dr. Irving Kirsch, psihijatar sa Sveučilišta u Connecticutu.

>> Čitajte još: Ljekoviti životinjski otrovi mogu produljiti život i poboljšati zdravlje. Znate li koje otrove koristimo s ciljem liječenja? <<

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button