Lijekovi i terapije - 14. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - dr. Zlatko Čačić, spec. radiolog, subspec. intervencijske radiologije, Specijalna bolnica Arithera

Minimalno invazivnim metodama do zdravih nogu bez proširenih vena

Proširene vene mnogima su uglavnom estetski problem koji ne izaziva ozbiljne smetnje. Ovisno o stupnju njihovog proširenja, postoje razne mogućnosti njihova rješavanja

prosirene vene lijecenje prosirenih vena UGFS metoda EVLT metoda

Proširene vene liječe se brzo i bezbolno UGFS metodom ili EVLT metodom, ovisno o stupnju proširenih vena. Oba postupka su minimalno invazivna, traju manje od jednog sata i pacijent je nakon zahvata u potpunosti mobilan te može nastaviti s uobičajenim životnim aktivnostima.

Prirodna pomoć iz vinograda i šuma za bolne i otečene noge

Uzimanje anamneze i pregled

Prvi korak uključuje uzimanje anamneze i pregled color dopplerom – ovaj uređaj jasno pokazuje vene nogu, ali i druge strukture, poput arterija, potkožnog masnog tkiva i mišića te je moguće dijagnosticirati postoji li refluks ili začepljenje u nekoj od vena.

Detaljna dijagnostika ukazuje je li osoba kandidat za liječenje proširenih vena UGFS metodom. Ako je sve u redu, odmah nakon pregleda možete ostati na zahvatu koji traje 45 minuta do najviše sat vremena. UGFS je bezbolna metoda uklanjanja proširenih vena pjenom kojom se mogu liječiti i najizraženije proširene vene.

UGFS metoda – što je to?

Riječ je o metodi koja uključuje ubrizgavanje pjene u venu i njezine pritoke putem igle ili kanile, i to pod kontrolom ultrazvuka. Aplikacijom pjene na više različitih područja na veni postiže se brže, preciznije i potpunije zatvaranje vene – pjena unutar vene dovodi do sljepljivanja stijenki vena. Proširenja potom nestaju, razgrađuju se i pretvaraju u vezivno tkivo. Time bolesna vena nestaje, a njenu funkciju preuzimaju druge, zdrave vene.

Metoda je sigurna, vrlo učinkovita i s trajnim rezultatima. Ovom metodom tretiraju se i vrlo vijugavi variksi uz mogućnost istovremenog tretiranja obje noge. Mnogim pacijentima najvažnije je trenutno i neograničeno vraćanje svakodnevnim životnim aktivnostima te odsustvo oporavka i boravka u bolnici.

Uz trajno rješavanje medicinskog problema tretirane proširene vene, rješava se i ne manje bitan estetski problem. Estetski rezultati koji se postižu primjenom UGFS metode su odlični, a ožiljaka nema.

prosirene vene lijecenje laser Arithera

EVLT metoda

Proširene vene liječimo i EVLT metodom. Endovenozni laserski tretman (EVLT) je minimalno invazivni postupak kojim se zatvaraju površinske vene tako da se pod kontrolom ultrazvuka korištenjem laserske energije sljepljuju stijenke proširenih vena te se krvotok preusmjerava na zdrave vene. Ovim tretmanom rješavaju se svi stupnjevi oboljenja glavne vene safene koja je uzročnik proširenih variksa.

Tretman se izvodi pod tzv. tumescentnom anestezijom, pri kojoj se anestetik, pomiješan s fiziološkom otopinom, primjenjuje na više mjesta duž proširene vene. Potom slijedi uvođenje katetera s kojim se uvodi laserska nit u venu koju želimo zatvoriti. Djelovanje lasera se prati ultrazvukom i istovremeno se kontrolira količina energije koja se emitira unutar vene. Pomoću laserske energije zatvara se vena koja je sklona trombozi. Na taj način zaustavlja se tijek bolesti i sprječava mogućnost nastanka većih komplikacija koje mogu biti kobne.

prosirene vene varikozne vene krvne zile kapilare

Proširene vene: kako nastaju i kako se liječe

Iako se proširene vene smatraju estetskim problemom, one prvenstveno izazivaju neugodne zdravstvene tegobe, a može doći i do otvaranja...

SAZNAJTE VIŠE

Nakon zahvata obavezno je nošenje kompresivne čarape po mjeri noge (one se dobivaju u našoj ustanovi). Čarape se prva dva dana nose tijekom cijelog dana i noći, a nakon toga prema preporuci liječnika specijalista. Nakon postupka pacijent se vraća svakodnevnim aktivnostima bez ikakvih fizičkih ograničenja. Muče li i vas proširene vene, za više informacija možete se javiti u Specijalnu bolnicu Arithera.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button