Srce i krvne žile - 15. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - dr. Zlatko Čačić, spec. radiolog, subspec. intervencijske radiologije, Specijalna bolnica Arithera

Ne odgađajte liječenje proširenih vena: Upoznajte UGFS metodu

Proširene vene prisutne su kod sve većeg broja ljudi u svijetu pa su upravo hladniji mjeseci godine idealni za liječenje proširenih vena, a trenutno je najmodernija UGFS metoda

liječenje proširenih vena i UGFS metoda

Od kronično proširenih vena nogu boluje oko 25 do 40% žena te sve više muškaraca, oko 30%. Razlozi tome su brojni, a ključni je bolest vezivnog tkiva stijenki vena uz poremećaj funkcije venskih zalistaka. Rastućem trendu doprinosi i suvremeni način života: sjedenje, premalo fizičke aktivnosti, modni trendovi… Sve su to čimbenici koji utječu na porast broja oboljelih od proširenih vena.

Starenje također uzrokuje pojavu slabosti stijenki vena te njihovu manju elastičnost. Kontrakcija vena slabi i pritom se smanjuje protočnost krvi. Umjesto da teče do srca, krv se nakuplja u venama te uzrokuje njihovu proširenost.

Prirodna pomoć iz vinograda i šuma za bolne i otečene noge

Simptomi proširenih vena

Ako proširene vene ne izazivaju simptome, odnosno bol ili edeme, moći ćete ih prepoznati po vidljivim znakovima poput promjene boje kože potkoljenica – koža je često tamnija, pojavljuju se kapilarne mreže oko gležnjeva ili je češća pojava dermatoloških problema poput ekcema.

Kad se pak bolni znakovi i simptomi pojave, oni uključuju osjećaj težine u potkoljenicama, pečenje, grčenje mišića, edem potkoljenica i gležnjeva, bol u nogama nakon duljeg kretanja, sjedenja ili stajanja, svrbež u okolini proširenih vena, pojavu ulkusa (rana) najčešće u okolini gležnjeva te pojavu iznenadnih oteklina koje  ukazuju na upalu  (tromboflebitis).

Primijetite li simptome bolesti, nikako ne oklijevajte i potražite pomoć liječnika specijalista za sebe ili svoje najbliže koji boluju od ove bolesti. Za postavljanje dijagnoze proširenih vena potrebni su pregled i ultrazvučna pretraga color dopplerom koji  jasno slikovno prikazuje vene nogu. Korištenjem takozvanog dopplerovog efekta, navedena će pretraga dijagnosticirati postoje li refluks, odnosno povrat u nekoj (i u kojoj) veni te opstrukcija – začepljenje.

Liječenje proširenih vena

Dijagnosticirana bolest proširenih vena zahtjeva liječenje, a upravo su hladniji mjeseci godine idealni za zahvate. Postoje različite metode liječenja, a trenutno najmodernija, najuspješnija i gotovo bezbolna metoda je UGFS – ultrazvučno vođeno uklanjanje proširenih vena pjenom. Ovom metodom tretiraju se male safenozne vene promjera ušća do 9 mm i velike vene promjera ušća do 12 mm. Unaprijeđena UGFS metoda zahtijeva izrazito visoku manualnu spretnost liječnika te potpuno novu tehniku aplikacije, kao i unaprijeđeni sastav pjene.

Sklerozacija pjenom izvodi se u ambulanti. Cilj je ubrizgavanjem pjene uništiti glavnu površinsku venu koja uzrokuje pojavnost  proširenih vena. Pjena djeluje trenutno što dovodi do sljepljivanja stjenki vena i variksa koje potom „nestaju“ razgrađujući se i pretvarajući u vezivno tkivo. Bolesna vena nestaje, a njenu funkciju preuzimaju druge, zdrave vene. Zahvat traje najviše sat vremena.

Muče vas proširene vene? Otkrijte kako sami sebi možete pomoći

Za olakšavanje tegoba koje uzrokuju proširene vene možemo koristiti i eterična ulja. Najčešće se koriste kombinacije različitih ulja specifičnih...

SAZNAJTE VIŠE

Posebnost UGFS metode

UGFS metoda trenutno je najmodernija metoda liječenja vena proglašena metodom izbora od strane najvećih svjetskih eksperata flebologa i predsjednika Britanskog Instituta za vene, dr. Philipa Coleridge Smitha.  Proširene vene liječe se bezbolno uz izostanak rezova, modrica ili oštećenja na koži. Pacijent se nakon zahvata odmah vraća svakodnevnim aktivnostima bez neželjenih izostanaka sa posla i bolovanja.

SB Arithera_liječenje proširenih vena

Foto: Specijalna bolnica Arithera

Uklanjanje kapilara

Kapilare se lagano mogu odstraniti mikroskleroterapijom. Postupak se provodi tako da se sklerozirajuća tvar ubrizgava u kapilare, a u tu se svrhu koristi vrlo fina i tanka igla. Tvar za sklerozaciju ima nadražujuće djelovanje na sluznicu kapilare zbog čega se zidovi kapilara skupe i drže zajedno. Krv prestaje teći kroz tretirane kapilare i usmjerava se u dublji venski sustav.

Zahvat je potpuno bezbolan, bez rezova i oštećenja na koži. I nakon ovog zahvata ste potpuno pokretni te možete nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button