Srce i krvne žile - 10. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Mr.sc. Viktor Lastrić, Poliklinika dr.Lastrić, Stenjevečka 5, Zagreb

Kada je potrebno liječiti proširene vene?

Kada pacijent uoči proširene vene, prvo se treba savjetovati s liječnikom i obaviti ultrazvuk vena, a zatim se odabire metoda liječenja

proširene vene: kada je potreban ultrazvuk vena i koja je metoda liječenja

Proširene vene su „vječna tema“ i jedinstvena samo za ljudsku vrstu, što je povezano s evolucijom uspravnog hoda kod čovjeka od prije 1,5 do 2 milijuna godina.

Nije ih teško prepoznati jer se naprosto vide kao izvijugana ispupčenja na nogama. Jedna od oznaka proširenih vena je visoki postotak oboljenja i kreće se od 20-40%. Druga karakteristika je posebno važna – to je progresivno oboljenje, što znači da stalno napreduje i širi se.

Uzroci proširenih vena

Razlog zašto pojedinci imaju proširene vene, a drugi ne, čak u istoj obitelji, leži u genetičkom porijeklu. Pojedinci s proširenim venama rođeni su s oštećenim genom koji je odgovoran za građu venskih zalistaka, posebnih struktura od kojih ovisi protok venske krvi. Kada su venski zalisci nefunkcionalni razviju se proširene vene.

Treba navesti pojedine rizične faktore koji utječu na razvoj bolesti. To su: dugo sjedenje ili stajanje, toplina bilo kojeg izvora, trudnoća i oralna kontracepcija.

Saznajte kako pravilno vježbati na radnom mjestu i očuvajte svoje zdravlje

Liječenje

Prije nego odgovorim na pitanje „kada liječiti proširene vene“, treba zapamtiti i to da su vene bezbolan organ te pacijenti hodaju dugo bez ikakvih tegoba. Kada se pojave tegobe u bilo kojem obliku, to je upozorenje i znak da se razvijaju komplikacije koje svakako želimo izbjeći.

Komplikacije proširenih vena treba shvatiti vrlo ozbiljno jer mogu do dovesti do neželjenih posljedica. Struka je, nažalost, utjecala da se pacijenti i danas nerado odlučuju za pravovremeno liječenje proširenih vena. Naime, gotovo tijekom cijelog 20.stoljeća struka je imala jasan ali pogrešan stav u pogledu liječenja proširenih vena. Pacijentima je bilo savjetovano da ih ne treba liječiti ako pacijenti nemaju tegobe?! Tek otkrićem Doppler sonografije (ultrazvuk vena) postalo je jasno da je tako pojednostavljen pristup bio pogrešan i, prije svega, opasan, jer otvara prostor za razvijanje komplikacija. Komplikacije treba imati uvijek na umu jer nije poznato kada će se razviti i u kojem obliku.

Stoga je pravi odgovor na pitanje kada liječiti proširene vene sljedeći: kada pacijent uoči proširene vene, prvo se treba savjetovati s liječnikom i obaviti ultrazvuk vena (Doppler sonografija). To će pokazati jesu li venski zalisci oštećeni i na kojoj razini. Prema nalazu će se donijeti odluka za liječenje.

Pravilo je da oštećenje zalistaka na ušću u duboku venu treba liječiti pravovremeno, a to znači odmah!

Odlaganjem zahvata nećemo postići ništa drugo, nego očekivati da proširene vene prijeđu u drugu fazu razvoja. To su komplikacije koje želimo izbjeći. Nameće se jedan problem, a to je koju metodu liječenja odabrati?

Muče vas proširene vene? Otkrijte kako sami sebi možete pomoći

Za olakšavanje tegoba koje uzrokuju proširene vene možemo koristiti i eterična ulja. Najčešće se koriste kombinacije različitih ulja specifičnih...

SAZNAJTE VIŠE

Metode liječenja

Nova saznanja i razvoj tehnologije omogućili su različite metode liječenja proširenih vena i pacijenti su nerijetko zbunjeni koju odabrati. Kod toga bih upozorio da niti jedna od brojnih metoda nije idealna. Naprosto zbog toga što ih ima više i svaka od njih, osim prednosti, definitivno ima i svoje nedostatke.

Stoga je posljednjih godina razvijen potpuno novi postupak liječenja proširenih vena, koji je prihvaćen u svim velikim Centrima za vene. Poanta je sljedeća: da bi se izbjegli nedostaci pojedinih metoda, u jednom zahvatu se koriste sve poznate metode liječenja, s ciljem najprikladnije kombinacije samo prednosti pojedinih metoda.

Ovakav postupak omogućuje ukloniti najveće, pa i najmanje proširene vene. Rezultati su dugoročno izvanredni, a za pacijenta su ugodniji, potpuno  bezbolni i brzo se vraćaju svakodnevnim aktivnostima.

I na kraju bih dodao da su proširene vene genetičkog porijekla i jedino ispravno liječenje je ukloniti ih. Zahvat nije samo kozmetički, nego je to jedini način da se spriječi oštećenje dubokih vena i zaustavi proces razvijanja neželjenih komplikacija.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button