Kosti i zglobovi - 1. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Zdravlje zglobova: Voda u koljenu, uzroci i liječenje

Za normalnu aktivnost zglobova potrebna je tekućina, no što kad je ima previše?

Voda u koljenu

Voda u koljenu ozbiljan je problem koji muči nemali broj ljudi. Ovdje ćemo pojasniti kako i zašto nastaje te kako se može tretirati. Koljeno je najveći zglob u ljudskom tijelu, najkompliciranije je građe i zglob koji se najčešće ozljeđuje. Koljenski zglob je vrlo pokretljiv. U njemu se vrši fleksija (savijanje), ekstenzija (pružanje) te vanjska i unutarnja rotacija.

Zglobna hrskavica je hijalina hrskavica koja je čvrsto sraštena uz kost, a površina joj je glatka i sjajna. Debljina je hrskavičnog sloja različita, ali u prosjeku iznosi 2-5 milimetara. Iznimno zadebljana mjesta mogu se naći na iveru (6 milimetara).

Ozljeda prednjeg križnog ligamenta: operirati ili ne operirati, pitanje je sad

Prehrana hrskavičnog sloja vrši se dijelom s pomoću zglobne tekućine, a dijelom difuzijom iz kapilara sinovijalne membrane. Budući da koljeno stabiliziraju navedeno meko tkivo, a oba zglobna tijela su konveksna ozljede koljenskog zgloba su česte. Hrskavica koljena je tkivo koje nema krvne ni limfne žile, te nema svojstvo regeneracije, pa ju moramo čuvati i sprječavati artrotske promjene koljena.

Voda u koljenu: što stoji iza simptoma?

Za normalnu aktivnost zglobova potrebna je tekućina kako bi se smanjilo trenje tijekom pokreta i omogućile nesmetane kretnje u zglobu. Zglobna tekućina je prisutna u maloj količini, ali ako se pretjerano akumulira, nastaje izljev u zglob. To je stanje prilikom kojeg se nakuplja tekućina u područjima mekog tkiva  te se kao posljedica pojavi oteklina. Izljev u zglob nije dijagnoza već simptom neke od bolesti koštanozglobnog sustava ili stanja nakon ozljede.

Najčešći uzroci otoka koljena su ozljede u području koljena. Izljev u zglob može biti i krv, što onda nazivamo hemartros. Izljev krvi u koljenu može nastati prilikom uganuća, iščašenja ili prijeloma kosti u području koljena.

Ako je krvarenje značajnije a količina krvi u zglobu veća, pregledom se može ustanoviti oteklina zgloba. Bolesnik s izljevom krvi u zglob mora mirovati, a veće se količine krvi moraju evakuirati.

Moguće su ozljede unutarzglobnih struktura i bez evidentnog vanjskog uzroka. Kod izljeva se može raditi o povećanom stvaranju zglobne tekućine radi iritacije, najčešće mehaničke. Naprimjer, ukoliko postoji oštećenje hrskavice, tijelo će nastojati smanjiti trenje oštećenog dijela na način da viškom tekućine u zglobu malo razdvoji glavicu i čašicu koljena. Drugi reaktivni otoci su također mogući, ali rijetki, poput infekcije.

Kada je potrebna punkcija

Punkcija je medicinski postupak evakuacije otoka iz zgloba putem igle i šprice. Kod krvnih otoka dobro je taj postupak učiniti što prije, jer se krv u zglobu resorbira vrlo sporo, a može i usporiti cijeljenje ostalih tkiva. Kod reaktivnih otoka, pogotovo onih uzrokovanih hrskavičnim oštećenjima, punkcija najčešće donese samo kratkotrajno rješenje, jednostavno zato što njen uzrok još uvijek provocira nastajanje novog otoka. Tako se često, uz punkciju izljeva, u zglob aplicira i protuupalni lijek kako bi prekinuo začarani krug iritacije i generiranja viška tekućine u zglobu.

Punkcija nije štetna za zdravlje, iako minimalni rizik od infekcije uvijek postoji, kao uostalom i kod svih injekcija.

Ciste koljena se ne smanjuju punkcijom.

endoskopska operacija kralježnice

Evolucija operacije kralježnice: jaki bolovi i dugotrajan oporavak padaju u zaborav

Uz preciznu indikaciju, dijagnozu i dobru obuku, endoskopska operacija kralježnice može dati jednako dobar rezultat kao i otvorena operacija...

SAZNAJTE VIŠE

Spontano povlačenje

Otok koljena može, a u najvećem broju slučajeva i prolazi bez punkcije. Kada se odgovarajućim pregledom, te uvidom u detalje MR nalaza utvrdi uzrok izljeva, može se pristupiti i liječenju, odnosno sanaciji tog uzroka, a otok se povlači kao posljedica liječenja. Hoće li to liječenje zahtijevati tek mirovanje uz hladne obloge, fizioterapiju ili operativni zahvat, ovisi o tipu i veličini oštećenja koljena koje je i dovelo do oticanja zgloba. Kada se izljev iz koljena povuče, vrlo je važno osnažiti nadkoljenu muskulaturu. Snažni mišići najbolji su “čuvar” koljenskog zgloba.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button