Kosti i zglobovi - 11. srpnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Hodanjem protiv bolova u leđima

Bolovi u donjem dijelu leđa muče velik broj ljudi diljem svijeta. Pretpostavlja se da ih je više od pola milijarde. No iako su bolovi u leđima individualna pojava, jedna se je „neobična“ metoda izdvojila kao učinkovita, a to je hodanje

hodanje-bolovi u leđima

Mnogi od nas osjetili su bol ili nelagodu u donjem dijelu leđa, npr. osjećaj bola u leđima pri saginjanju, ukočenost nakon dugotrajnog stajanja ili grčenje u leđima nakon najmanjeg pokreta. Iako su bolovi u leđima individualna pojava i svakog od nas muče na drugačiji način, jedna se je „neobična“ metoda izdvojila kao učinkovita u svim navedenim situacijama, a to je hodanje.

Najčešći uzroci bolova u donjem dijelu leđa

Stručnjaci zdravstvene web stranice WebMD.com izvještavaju o nedavnom istraživanju australskih znanstvenika koje pokazuje da svakodnevna šetnja može biti ključna u smanjenju vjerojatnosti ponovnog pojavljivanja bolova u leđima. Njihova je studija otkrila da hodanje u trajanju od 80 do 130 minuta tjedno (što je samo 11 do 18 minuta dnevno), kombinirana s edukacijom pacijenata, može biti jednostavno rješenje za ublažavanje bolova u leđima.

Istraživači su pratili sudionike čak šest godina i zaključili da hodanje smanjuje učestalost ponavljanja bolova za 28% te broj posjeta zdravstvenim stručnjacima za 43%.

Stručno mišljenje: kako hodanje pomaže?

Dr. Natasha Pocovi, koautorica studije i postdoktorska istraživačica na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu, istaknula je za WebMD.com da su ispitanici zaslugom fizioterapeuta promijenili svoje stavove prema kretanju i tjelovježbi, a sve u svrhu olakšanja bolova. Fizioterapeut je djelovao kao zdravstveni trener koji ih je educirao o bolovima, uvjerio ih da hodanje neće prouzročiti dodatnu štetu te ih je tako motivirao da aktivno i samostalno kontroliraju svoje stanje.

Elaina Manolis, doktorica fizioterapije i asistentica kliničkog profesora na Sveučilištu Northeastern u Bostonu, objašnjava da se većina ponavljajućih bolova u leđima javlja zbog početne ozljede koja mijenja sastav mišića koji pružaju stabilnost kralježnici. Ciljane fizičke aktivnosti, poput hodanja, sprječavaju slabljenje tih mišića tijekom vremena te tako pomažu kod smanjenja bolova.

Bolovi u leđima mogu imati različite uzroke poput grčenja mišića, iritacija zglobova, ligamenata ili živaca. Prema dr. Alice Chen, fizijatrici iz Stamforda, 25% bolova u leđima nema specifičan uzrok, dok 40% slučajeva proizlazi iz nezdravih životnih navika kao što su dugotrajno sjedenje ili pretilost. Terapijske metode poput mirovanja u krevetu, injekcije steroida ili davanje lijekova protiv bolova, pružaju pacijentima više ili manje pozitivne rezultate, no kada se ne koriste pravilno, mogu odgoditi oporavak i čak povećati rizik od dugotrajne invalidnosti.

Pacijenti s bolovima trebaju prevladati strah od kretanja

Manolis se prisjeća jednog pacijenta koji je nakon ozljede na skijanju bio podvrgnut terapiji injekcijama za upravljanje bolom, ali njegova bi se bol uvijek vraćala. Nakon uvođenja programa jačanja mišića i hodanja, pacijent je uspio prebroditi strah od kretanja i vratiti se skijanju bez bolova.

Istraživanje australskih znanstvenika naglasilo je, također, važnost pobjede nad strahom od kretanja jer taj strah često dovodi do sedentarnog ponašanja koje je štetno za tretman bolova u leđima. Dr. Ellen McGough sa Sveučilišta Rhode Island ističe da je svaki oblik kretanja bolji od neaktivnosti. Fizioterapija može biti od velike koristi jer pruža edukaciju i podršku pacijentima te ih motivira da ostanu aktivni.

šetnja, hodanje

Hodajte! 15 minuta nije puno, a čuda čini za vaše zdravlje, tijelo i mozak

“Ova jednostavna aktivnost propagira se kao nešto što je ‘najsličnije čudotvornom lijeku'”, izjavio je dr. Thomas Frieden, direktor Centara...

SAZNAJTE VIŠE

Kako pravilno hodati

Preporučuje se da pacijent započne s kratkim šetnjama od 10 do 15 minuta i postupno povećava njihovo trajanje. Pravilno držanje tijela tijekom hodanja, poput uspravnog stava, opuštenih ramena i pogleda usmjerenog prema naprijed, ključno je za dugoročno upravljanje bolovima u leđima.

No tu nije kraj prednostima koje svakodnevno hodanje može pružiti pacijentima. Ono ne samo da smanjuje bolove, već poboljšava raspoloženje, omogućava bolju kontrolu tjelesne težine, pridonosi smanjenju stresa i boljoj kvaliteti sna.

Stoga, ako patite od bolova u leđima, odvojite 15-ak minuta i svaki dan hodajte. Hodanje je jednostavan i učinkovit način za olakšanje i prevenciju bolova u leđima, a ne košta vas ni centa.

Korišten izvor: WebMD.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button