Zanimljivosti i savjeti - 24. rujna 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Treba li zamijeniti uredski stolac pilates loptom?

Pilates lopte kao zamjena za uredski stolac postale su pravi hit. No, jesu li ove lopte zaista dobre za mišiće vašeg trupa i leđa, kako tvrde neki?

pilates lopta u uredu

Brojne web stranice koje ih pokušavaju prodati ističu prednosti korištenja pilates lopti umjesto uredskih stolica. A neki proizvođači čak su lansirali uredske stolice u koje je moguće uklopiti pilates loptu.

No, jesu li ove lopte zaista dobre za mišiće vašeg trupa i leđa, kako tvrde neki? O tome se, dakako, još uvijek raspravlja. Stručnjaci zdravstvene stranice Verywellhealth.com donose nekoliko savjeta koje bi trebalo imati na umu ako razmišljate o tome da vašu uredsku stolicu zamijenite pilates loptom.

Najčešći uzroci bolova u donjem dijelu leđa

Savjet za one koji nemaju problema s leđima

Ako nemate ozljeda ili ste završili s medicinskom terapijom te neko vrijeme izvodite vježbe za jačanje leđa, pilates lopta može vam biti dobar način za jačanje mišića trupa. Jačanje trupa koristi se u fizikalnim terapijama kako bi se olakšala bol u leđima čiji je uzrok slaba muskulatura ili neravnoteža mišića. Također, vježbe jačanja trupa koriste se kako bi se pomoglo osobama s bolovima u leđima da lakše obavljaju svakodnevne aktivnosti.

Međutim, ako imate problema s leđima ili se još uvijek oporavljate od ozljede, ne preporučuje se korištenje pilates lopte kao zamjene za uredsku stolicu.

Kako koristiti pilates loptu kao uredsku stolicu

Određen broj stručnjaka neće vam odmah preporučiti upotrebu pilates lopte kao zamjene za uredsku stolicu. Naime, jedno istraživanje o kojem izvještava Sage Journals, nije pronašlo dokaze da korištenje pilates lopte kao uredske stolice pomaže kod jačanja mišića trupa ili poboljšanja posture, čak ni kada su sudionici istraživanja prošli kroz program prilagođavanja.

Svako sjedenje (pa tako i ono na pilates lopti) povećava pritisak na vašu kralježnicu. Vrijedi imati na umu da pilates lopta ne podržava vaše leđne mišiće, nego ih „izaziva“. A kombinacija pritiska na kralježnicu s nedostatkom podrške, može negativno utjecati na bilo koju ozljedu, stanje ili neravnotežu mišića koje možda imate te će kod dužeg korištenja vjerojatno povećati bol.

No, ako ste neko vrijeme redovito izvodili vježbe za leđa, a fizioterapeut ili liječnik dao vam je zeleno svjetlo za rad s pilates loptom, možda ćete otkriti da njezina ograničena upotreba kao uredske stolice može imati pozitivan učinak na vaš fitness plan.

vjezbanje u uredu

U dobroj formi na uredskom stolcu: trening tijekom radnog vremena

Za sjedilački način života u zapadnom svijetu plaćamo danak u zdravlju. Stoga nije naodmet podsjetiti na vježbe koje se...

SAZNAJTE VIŠE

Pilates lopta dobar je rekvizit za napredne vježbače

Izvođenje vježbi za jačanja mišića trupa dok sjedite na nestabilnoj površini koju pruža pilates lopta može čak pomoći da svoj program vježbi za leđa podignete na višu razinu. Međutim, prije nego što to isprobate, posavjetujte se s vašim osobnim trenerom, fizioterapeutom ili liječnikom.

Ako ste pak u naprednoj fazi vježbanja i top formi, zatražite od vašeg osobnog trenera da vam preporuči vježbe koje ćete moći izvoditi na pilates lopti te je tako pretvoriti u rekvizit za treninge.

Korišten izvor: https://www.verywellhealth.com/will-an-exercise-ball-chair-help-your-back-296700

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button