Kosti i zglobovi - 21. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Bolna upala „jastučića“ u našim zglobovima i kostima – što je burzitis i kako se liječi

Upala sluzne vrećice može biti izrazito bolna te ograničavati naše kretanje, a u liječenje je nerijetko potrebno uložiti puno strpljenja

burzitis

Burza je mala vrećica presvučena sinovijalnom membranom, ispunjena sluzavom tekućinom. U našem tijelu ima oko 150 prirođenih burzi, a neke nastaju kasnije, na mehaničke podražaje. Burze su poput jastučića koji ublažavaju i olakšavaju kretanje tetiva, mišića i kosti time što smanjuju trenje. Smještene su oko zglobova i tetiva te ispod kože gdje postoji čvrsta koštana podloga.

Kako ublažiti reumatske bolove?

Površinske burze smještene su između koštanih izraslina i kože kao što su, primjerice, burza na vršku lakta i burza na prednjoj strani ivera koljena. Duboke burze smještene su dublje, poput subakromijalne burze koja leži ispod koštanog izdanka ramena, a u svezi je s tetivom mišića supraspinatusa.

Uzroci upale

Burzitis je upala sluzne vrećice. Mjesto upale je oteklo, bolno na dodir, a pokreti mogu biti bolni i ograničeni ovisno o smještaju burze. Upala je najčešće posljedica

  • velikih naprezanja mišića,
  • ozljeda,
  • ponavljajućih pokreta,
  • dugotrajnog ili nepravilnog držanja ili položaja tijela.

Ali uzrok upali mogu biti i

  • infekcija,
  • upala zgloba i
  • giht.

Ponekad kalcifikati ili ovapnjenja u tetivama mišića zbog trenja ili ozljede izazivaju burzitis. Do upale burze najčešće dolazi u području ramena, lakta, kuka, koljena, Ahilove tetive, stopala i križa.

Akutni i kronični burzitis

Akutni burzitis izaziva bolove, osobito pri pokretima te lokaliziranu osjetljivost. Ako je burza površna, često se opaža otok s drugim znacima upale. Kristalni i bakterijski burzitis je obično praćen eritemom, toplinom i bolovima.

Kronični burzitis traje mjesecima s mnogim relapsima. Ako je upala blizu zgloba, javlja se fibroza zgloba s ograničenom pokretljivošću. Uzrok može biti povreda, kronična prekomjerna opterećenja, artritis (npr. giht, reumatoidni artritis) ili infekcije (npr. piogene bakterije).

Akutni se burzitis većinom javlja nakon neobičnog napora i posebnih opterećenja, kad ga prati izljev. Kronični burzitis se nadovezuje na prethodne napadaje ili na ponavljane povrede. Stijenka sluzne vreće je zadebljana s bujanjem sinovije, dolazi do stvaranja priraslica i vapnenih depozita. Ponekad dolazi do upale susjednog zgloba.

Liječenje

Liječenje se može započeti lijekovima protiv bolova ili antireumaticima. Otečeno i bolno mjesto treba masirati ledom u dva do tri navrata dnevno po desetak minuta, a potom nanijeti antireumatsku kremu. Cilj je smanjiti bol, oteklinu i upalu. Nemojte opterećivati zglob. Zaštitite ga elastičnim zavojem ili sportskim štitnikom dok oteklina ne splasne.

Fizijatrijski se pregled preporučuje kod snažnih bolova, otekline, crvenila, topline i povišene tjelesne temperature. Akutno liječenje provodi se mirovanjem ili poštedom bolnog dijela tijela. Određuju se lijekovi protiv upale i bolova, masaža ili hladni oblozi ledom. Ponekad se infiltrira lijek u burzu.

bol u koljenu

Bol u koljenu: koji su najčešći uzroci i kako se rješava

Bol u koljenu može biti posljedica ozljede ili oštećenja neke od struktura unutar zgloba, ali i niza drugih bolesti...

SAZNAJTE VIŠE

U mirnijoj fazi postižu se izuzetno dobri rezultati primjenom fizikalne terapije (ultrazvuk, laser, magnetoterapija, elektroterapija), posebice kada su upalom zahvaćene tetive, tetivne ovojnice ili hvatišta tetiva uz koštane izbočine. Nakon ozdravljena treba se postupno vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Kod kroničnog burzitisa liječenje je operativno. Burzitis se često može vratiti na nekim mjestima. Ako se javi više od dva puta, najbolja opcija je kirurški odstraniti burzu koja izaziva tegobe. Kirurški zahvat se obavlja pod lokalnom ili općom anestezijom. U bolnici se najčešće ostaje jedan dan. Ako se zahvat ne može izvesti, kao kod bolnih burzi duboko u tkivima ramena, liječenje se odvija injekcijama kortikosteroida ili lokalnih anestetika u najbolnije područje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button