Koronavirus - 1. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Stručnjaci odgovaraju: Trebamo li booster ili da čekamo novo cjepivo protiv omikron varijante?

Stižu li nova cjepiva koja će biti usmjerena protiv nove omikron varijante koronavirusa koja se pojavila u Južnoj Africi, a sada se širi svijetom?

cjepivo protiv omikron varijante koronavirusa

Dok znanstvenici pokušavaju otkriti je li nova varijanta omikron zaraznija i opasnija od delte koja sada dominira diljem svijeta, mnogi ljudi su zbunjeni oko primanja booster doze, odnosno treba li primiti booster dozu ili pričekati nova cjepiva koja će biti usmjerena protiv nove varijante omikron koja se pojavila u Južnoj Africi, a sada se širi svijetom. Imunolog Zlatko Trobonjača i epidemiolog Branko Kolarić dali su izjave na tu temu za web portal Jutarnjeg lista.

Novi omikron soj: epidemiolozi otkrivaju koji su simptomi, djeluju li cjepiva, što učiniti

Preporuka za booster dozu

„Svakako bih savjetovao primanje booster doze kako bi se podigla razina antitijela koja s vremenom padaju. Dakle, kako naša imunost s protokom vremena opada, izlažemo se idućih mjeseci opasnosti da se zarazimo. Dok novo cjepivo protiv varijante omikron bude dostupno, proći će vjerojatno pet ili šest mjeseci“ rekao nam je imunolog Zlatko Trobonjača, profesor na Sveučilištu u Rijeci.

Puno nepoznanica oko omikron varijante

„Važno je sada primiti booster dozu, a ne čekati razvoj cjepiva protiv nove varijante. Još je puno nepoznanica oko varijante omikron, no postojeća cjepiva ipak će pružiti određenu razinu zaštite. Uz to, za proizvodnju novih cjepiva treba nekoliko mjeseci, a mi u ovom trenutku ne znamo hoće li se cjepiva protiv varijante omikron uopće razvijati“ izjavio je Branko Kolarić.

COVID-19 cjepivo

Odgovori na sve dileme oko treće doze i „booster“ doze cjepiva protiv COVID-19

Na pitanja i nedoumice u vezi cijepljenja, osobito oko cijepljenja trećom dozom, odgovara prof. dr. sc. Anamarija Jurčev Savićević...

SAZNAJTE VIŠE

HZJZ preporučuje uzimanje booster doze svima starijima od 18 godina, i to šest mjeseci nakon primitka druge doze. No, neke su zemlje skratile vrijeme između druge i booster doze. Velika Britanija će svima starijima od 18 ponuditi booster dozu tri mjeseca nakon primitka druge doze kako bi zaustavila mogući novi val izazvan omikron.

Videa s izjavama stručnjaka na temu nove omikron varijante koronavirusa pogledajte na sljedećem linku: https://www.jutarnji.hr/video/news/strucnjaci-odgovaraju-na-kljucno-pitanje-trebamo-li-booster-ili-da-cekamo-novo-cjepivo-15127325

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button