Koronavirus - 5. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Europska agencija za lijekove konačno utvrdila koje skupine osoba mogu primiti treću dozu cjepiva

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u ponedjeljak da bi osobe sa slabim imunitetom trebale primiti treću dozu cjepiva Pfizera ili Moderne, a državama prepustila odluku o "booster" dozi za širu populaciju

EMA treca doza cjepiva COVID-19 koronavirus

Prije no što je EMA objavila smjernice, nekoliko članica EU-a već je pokrenulo kampanju cijepljenja trećom dozom dijela stanovništva, iako se razlikuju po pitanju skupina kojima se to preporučuje. Tekst o trećoj dozi prenosimo s portala Jutarnji list.

Odobrena treća doza cjepiva

EU se tako pridružuje Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Izraelu čija su regulatorna tijela odobrila korištenje treće doze Pfizerova cjepiva, iako kod znanstvenika ne postoji konsenzus o tome jesu li treće doze potrebne. Izrael jedini cijelo stanovništvo cijepi trećom dozom.

I ADIVA ljekarne sudjeluju u projektu cijepljenja protiv bolesti COVID-19

Vlade su pod pritiskom oživljavanja posrnulih gospodarstava, borbe protiv zaraznije delta varijante koronavirusa i izbjegavanja zatvaranja u zimskim mjesecima.

Nedovoljna procijepljenost u EU

Prošloga je tjedna Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) upozorio da je procijepljenost u EU-u nedovoljna i da postoji rizik od značajnog rasta zaraženih, hospitaliziranih i umrlih u idućih šest tjedana. EMA kaže da bi imunokompromitirane osobe trebale primiti treću dozu mRNA cjepiva Pfizera/BioNTecha ili Moderne najmanje 28 dana nakon druge doze.

Također je zaključila da se “booster” doza Pfizera može razmotriti za sve odrasle s normalnim imunitetom oko šest mjeseci nakon druge doze, ističući pritom da je odluka o tome na pojedinim zemljama.

cijepljenje trećom dozom koronavirus

Cijepljenje trećom dozom cjepiva protiv koronavirusa počinje početkom sljedećeg mjeseca

Docjepljivanje neće biti obavezno, a trećom dozom se može cijepiti tko želi. Preporuka je da bi trebalo proći 8...

SAZNAJTE VIŠE

Države EU same odlučuju o široj upotrebi dodatnih doza

“Na nacionalnoj razini, javnozdravstvena tijela mogu izdati službene preporuke o upotrebi dodatnih doza, uzimajući u obzir nove podatke o učinkovitosti i ograničene podatke o sigurnosti”, navodi se u priopćenju EMA-e. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kritizirala je bogate zemlje zbog kampanje cijepljenja trećom dozom cjepiva, dok je u siromašnim zemljama malo ljudi cijepljeno protiv bolesti COVID-19.

Dopuštanje državama EU-a da odluče o široj upotrebi dodatnih doza u skladu je s ranijim odlukama EMA-e u pandemiji, poput one o ograničenju upotrebe cjepiva zbog mogućih nuspojava.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/life/zdravlje/ema-konacno-utvrdila-koje-skupine-osoba-mogu-primiti-trecu-dozu-cjepiva-15107334

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button