Koronavirus - 28. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Predstavljena aplikacija ‘STOP COVID-19‘: kako je možete instalirati i kako funkcionira

Aplikaciju su u ponedjeljak predstavili ministar Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić, a trebala bi biti dostupna u Hrvatskoj kroz dva tjedna

stop covid-19 aplikacija koronavirus procjena rizika

Nakon više mjeseci osmišljavanja i izrade aplikacija “STOP COVID-19” uskoro bi trebala ugledati svjetlo dana, piše news portal jutarnji.hr. Aplikaciju su u ponedjeljak predstavili ministar Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić, a trebala bi biti dostupna u Hrvatskoj kroz dva tjedna

Korištenje aplikacije “STOP COVID-19” bit će dobrovoljno, a građani koji ju instaliraju i prijave se dobit će obavijest ako su oni (to jest njihov pametni telefon) bili u epidemiološki relevantnom kontaktu s drugom osobom, odnosno s njezinim mobilnim uređajem na kojem je također aktivirana ista aplikacija, a kojoj je potvrđeno oboljenje od bolesti COVID-19.

Andrija – prvi digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj na WhatsAppu

Aplikacija daje procjenu rizika od prijenosa zaraze

Aplikacija će također dati procjenu rizika od prijenosa zaraze, kao i omogućiti pristup uputama kako postupati u slučajevima sumnje na zarazu uzrokovanu virusom SARS-CoV-2.

– Predočit ću vam kako je teklo promišljanje, 8.4. je donesena preporuke Komisije, poglavito u vezi s mobilnim aplikacijama. Ova aplikacija ne prati određene lokacije već je usmjerena praćenju kontakata. 15.4.2020. sve zemlje članice donijele su zajednički paket alata na temu mobilne aplikacije za praćenje kontakata, pozitivno mišljenje je dao i EU odbor za zaštitu podataka.

Na europskom nivou je 15.7. donesena provedbena odluka, nismo u zaostatku za ostalim zemljama. Desetak članica je lansiralo aplikaciju. Cilj naše aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike – rekao je Beroš, kako piše N1.

Aplikacija je sigurna i koristi anonimne podatke

Aplikacija je dobrovoljna, kibernetički sigurna, koristi samo privremene i anonimne podatke, nema skupljanja podataka o korisnicima, dodao je.

Bilić je pojasnio kako radi aplikacija, koristi bluetooth, u svrhu zaštite podataka mobiteli izmjenjuju takozvane ključeve, svi zapisi o ostvarenim kontaktima dva mobitela zabilježeni su isključivo u dva uređaja.

– Razmjenjuju se ključevi, ne traže se osobni podaci. Kada se netko od korisnika razboli, na dobrovoljnoj bazi je potrebno obavijestiti korisnike, na anonimnoj bazi biste dobili informaciju da ste u određenom razdoblju bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Da bi izbjegli zloupotrebu, da se ta opcija aktivira, potrebno je upisati kod koji vam na raspolaganje daje liječnik ili epidemiolog nakon što s njim obavite razgovor. U dogovoru s kolegama kompletan kod aplikacije bit će objavljen kao open source kod.

U slučaju da se netko zarazi, kada je potrebno upisati kod koji ste dobili od liječnika, računamo na savjest građana da tu informaciju žele podijeliti, svi koji su bili u kontaktu na svom uređaju vide obavijest i tri razine informacija, što se preporučuje i kako dalje postupati kao osoba koja je bila u kontaktu sa zaraženim, rekao je Bilić.

Beroš je ponovio da je riječ o primjeni mogućnosti detektiranja kontakata bluetooth tehnologijom, nema geolokacije, nije uključena mogućnost praćenja, privatni podaci su zaštićeni.

– Naravno, nitko ne može nadomjestiti rad epidemiologa na terenu, no može pomoći kada imamo veći broj pozitivnih.

Primjer uspješnog javnozdravstvenog projekta

Epidemiolog Tomislav Benjak iz HZJZ-a rekao je da je ovo primjer širokog i uspješnog javnozdravstvenog projekta gdje je sudjelovalo čitavo epidemiološko društvo, primarna zdravstvena zaštita i IT industrija.

– Izazov je bio kreirati poruke koje će dobivati ljudi, dobivat će ih kada je neki kontakt bio visokog, srednjeg ili niskog rizika, vodilo se računa o duljini kontakta i blizini osobe – kazao je Benjak.

Beroš je odgovorio kako planiraju potaknuti ljude da se koriste aplikacijom.

– Nije nam svrha penalizirati, tjerati, nego edukativnim akcijama senzibilizirati ljude i djelovati na njihovu savjest jer tako čuvaju sebe i druge. Ona će ostati dobrovoljna, ako se promijene okolnosti epidemije može se razmatrati drugi model, apelirat ćemo na savjesne pojedince kojima je tehnologija bliska – kazao je Beroš, piše N1.

Koraci za preuzimanje aplikacije i funkcionalnosti:

1. Preuzimanje besplatne aplikacije u Google Playu ili App Storeu

– Odabir jezika: hrvatski ili engleski

2. Informacije o sigurnosti

– Ne prikupljaju se osobni podaci, poput imena i prezimena, datuma rođenja, adrese, broja mobitela…

– Aplikacija ne može identificirati korisnika niti osobu s kojom je bila u kontaktu

– Ne prikupljaju se lokacijski podaci (GPS), niti se prati kretanje

– Podaci su kriptirani

– Podaci su pohranjeni na državnom serveru i njima upravlja Ministarstvo zdravstva

3. Privola za uključivanje obavijesti o izloženosti

– Aplikacija obavještava jeste li bili u blizini osobe koja se prijavila da ima Covid-19

– S aplikacijom će se dijeliti datum i trajanje izloženosti te jačina izloženosti

– Kad se nađete u blizini drugog korisnika aplikacije, mobiteli razmjenjuju ključeve putem Bluetootha i na taj način aplikacija može pratiti ostvarene kontakte bez mogućnosti da identificira vas i osobu s kojom ste bili u kontaktu

koronavirus 6 tipova COVID-19 simptomi King's College rizik

Otkriveno 6 tipova bolesti: Razlikuju se prema ozbiljnosti simptoma zaraze koronavirusom

Znanstvenici s King's Collegea otkrili su 6 tipova COVID-19 prema ozbiljnosti simptoma. To bi moglo pomoći liječnicima da predvide...

SAZNAJTE VIŠE

4. Dijeljenje informacije o zaraženosti

– Upišite kod koji ste dobili nakon pozitivnog testa na Covid-19 koji vam je generirao zdravstveni djelatnik

– Na telefonu mora biti uključen Bluetooth da bi prikupljao nasumične ID-jeve i dijelio ih s drugima

– Osobe koje nakon testiranja dobiju pozitivan nalaz mogu odlučiti žele li podijeliti svoje nasumične ključeve

5. Sistemska privola za dijeljenje ključeva – pita vas želite li dijeliti nasumične ključeve – ID-jevi unatrag 14 dana će se koristiti kako bi se osobe koje su bile u blizini obavijestilo o mogućoj izloženosti virusu

– Lokalna notifikacija – obavještava jeste li bili u kontaktu sa zaraženom osobom

6. Prikaz izloženosti – aplikacija upozorava koji je bio stupanj izloženosti, odnosno da ste prije određenog broja dana bili u blizini osobe koja je prijavila pozitivan test na Covid-19

– Sljedeći koraci – obavijest što vam je činiti dalje – pratite svoje simptome sljedeća dva tjedna putem aplikacije Andrija. Nosite masku pri izlasku iz kuće i izbjegavajte kontakt sa starijima

– Razvijete li simptome, ostanite kod kuće i nazovite svog liječnika koji će vam dati daljnje upute. Recite mu da koristite ovu aplikaciju.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/predstavljena-aplikacija-stop-covid-19-evo-kako-je-mozete-instalirati-i-kako-funkcionira-15010508

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button