Koronavirus - 21. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Prim. prof. dr. sc. Željka Roje dr. med., LittleDot, ADIVA Plus sadržaj

Pandemija kao podsjetnik na važnost cijepljenja

Koronavirus nas uči jednu važnu lekciju koju nismo smjeli zaboraviti, lekciju o tome koliko zarazne bolesti mogu biti opasne i zašto je važno cijepljenje

koronavirus epidemija cijepljenje cjepivo vaznost cijepljenja

Povijest ljudskog roda obilježena je i oblikovana epidemijama brojnih zaraznih bolesti koje su se ciklički javljale i značajno povećavale pobol i smrtnost ljudi. Prisjetimo se epidemija kuge, kolere, španjolske gripe…

Ali, nemojmo zaboraviti i na epidemiju dječje paralize (poliomijelitisa), ospica, difterije koje su prošlosti bile prave pošasti, a do prije nekoliko godina bile su gotovo iskorijenjene. One nisu nestale zahvaljujući lijekovima jer za virusne bolesti uglavnom selektivnih lijekova nema, već principijelnom i dobro organiziranom sustavu cijepljenja koji je spasio više života nego brojna druga medicinska dostignuća.

Udar na koronu: znanstvenici tvrde da su razvili sigurno i učinkovito eksperimentalno cjepivo protiv korone

Prilika, a ne samo šteta

Pomalo smo zaboravili koliko zarazne bolesti mogu biti opasne jer smo fokusirani na kronične bolesti kao što su kardiovaskularne, zloćudne, pa na šećernu bolest i slično. Ali zarazne bolesti nam svakih nekoliko godina daju vrlo glasno do znanja da na njih još uvijek treba itekako računati kao na ozbiljan zdravstveni i socio-medicinski problem.

Zato je ovo prilika da još jednom istaknemo važnost pravodobnog cijepljenja djece i odraslih prema preporukama struke. Naime, broj oboljelih od gripe i broj teških kliničkih slika te smrti u sezoni gripe bio bi kudikamo veći da nema cijepljenja.

Cijepljenje i utjecaj korona virusa

Cijepljenje je važna mjera za pojedinca, ali još važnija za društvo u cjelini. Dobro procijepljena populacija ne može razviti epidemiju i ne može nam se dogoditi ovakva situacija kao sada s korona virusom koja, osim zdravlja, ugrožava socijalnu strukturu društva na svim razinama.

U ovom trenu kada smo gotovo prepušteni na milost i nemilost novom nepoznatom virusu koji se širi kapljičnim putem i sukladno tome ga je izuzetno teško obuzdati, virusu koji ima izniman potencijal prijelaza sa zaražene osobe na zdravu, koji izaziva teške kliničke slike, koji dovodi do smrtnog ishoda u dijela oboljelih, postavimo si pitanje: što bismo bili spremni učiniti da obuzdamo pandemiju? Rekla bih da je odgovor: „sve!“.

I radimo sve što možemo u ovom trenutku. I čekamo da epidemija prođe sve svoje faze i da prirodna imunizacija postigne određenu razinu i – kao ozebli sunce – čekamo cjepivo. S nadom otvaramo društvene mreže i iščekujemo tko će prije razviti cjepivo, kada će biti dostupno…

Kako bi izgledao svijet bez cjepiva?

Zašto tako nerado primamo cjepiva koja su nas godinama dobro štitila od opasnih bolesti s pandemijskim potencijalom? Ne samo da ih ne primamo (prvenstveno naša djeca), već se tome neki oštro suprotstavljaju.

Ako nešto dobro možemo naučiti iz ove pandemije jest zorna slika kako bi svijet izgledao kada ne bismo imali dobro oružje u borbi protiv i prevenciji zaraznih bolesti. Bio bi to jedan tužan, anksiozan svijet, svijet karantena, ograničenja kretanja, straha od bolesti i smrti.

COVID19_cjepivo_cjepivo_za_COVID19_koronavirus

Svi govore o cjepivu protiv COVID-19: Zašto ga treba čekati tako dugo?

Cjepivo se proizvodi u složenom i dugotrajnom procesu pa tako i cjepivo za COVID-19 ; naime dug je put...

SAZNAJTE VIŠE

Zato svaki put prije negoli odlučite da ne želite cijepiti vaše dijete prema kalendaru cijepljenja, osluhnite bilo svoga grada, svoje domovine, Europe i cijelog svijeta koji sada stenje pod teretom korona virusa.

Za sve dodatne upite i dodatan savjet, slobodno kontaktirajte prim. prof. dr. sc. Željku Roje dr. med. putem LittleDot aplikacije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button