Koronavirus - 21. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Udar na koronu: znanstvenici tvrde da su razvili sigurno i učinkovito eksperimentalno cjepivo protiv korone

Cjepivo protiv koronavirusa koje je razvilo Sveučilište u Oxfordu čini se sigurnim i stimulira imunološki sustav, javlja BBC

cjepivo protiv koronavirusa sveuciliste Oxford COVID-19 koronavirus BBC

Vijest o cjepivu prenio je domaći news portal jutarnji.hr čiji članak u cijelosti prenosimo. Znanstvenici javljaju da cjepivo ChAdOx1 nCoV-19 jest sigurno, ali postoje nuspojave, no one nisu opasne.

Deksametazon bi mogao pomoći u liječenju ozbiljnih slučajeva COVID-19

Ispitivanja u kojima je sudjelovalo 1077 osoba pokazala su da je cjepivo dovelo do toga da imunološki sustav proizvodi antitijela i bijele krvne stanice koje se mogu boriti protiv korone.

Otkrića su vrlo obećavajuća, ali još je prerano da se sa sigurnošću zna je li to dovoljno za potpunu zaštitu pa su u tijeku još šira ispitivanja.

Cjepivo ChAdOx1 nCoV-19 od genski modificiranog virusa

Cjepivo, nazvano ChAdOx1 nCoV-19, razvija se dosad neviđenom brzinom, tvrdi BBC. Napravljeno je od genski modificiranog virusa koji uzrokuje prehladu kod čimpanzi.

Znanstvenici su ga prvo znatno izmijenili kako ne bi mogao izazvati infekcije kod ljudi, ali i da ‘izgleda’ više poput koronavirusa. Učinili su to tako što su na cjepivo koje su razvijali prebacili genetske upute za šiljasti protein koronavirusa, ključni ‘alat’ kojim napada naše stanice.

To znači da cjepivo nalikuje koronavirusu i imunološki sustav može naučiti kako ga napadati.

Dosad se fokus znanstvenika odnosio na antitijela, ali to je samo jedan dio obrane našeg imunološkog sustava. Antitijela su mali proteini koje stvara imunološki sustav koji se lijepe na površinu virusa. Neutralizirajuća antitijela mogu onemogućiti koronavirus da napadne stanice u našem tijelu.

Rani rezultati obećavaju

T-limfociti, vrsta bijelih krvnih stanica, pomažu u koordinaciji imunološkog sustava i sposobne su uočiti koja je tjelesna stanica zaražena i uništiti ih. Gotovo sva učinkovita cjepiva induciraju i antitijelo i T-limfocitni odgovor.

Razine T-limfocita dosegnule su vrhunac 14 dana nakon cijepljenja, a razina antitijela dosegla je maksimum nakon 28 dana. Studija nije trajala dovoljno dugo da bismo shvatili kako dugotrajni imunitet može izgledati.

BBC tvrdi da cjepivo jest sigurno, ali i da postoje nuspojave. No, uzimanje cjepiva nije izazivalo opasne nuspojave, oko 70 posto ljudi imalo je vrućicu ili glavobolju. Istraživači kažu da bi se taj problem mogao riješiti paracetamolom.

COVID19_cjepivo_cjepivo_za_COVID19_koronavirus

Svi govore o cjepivu protiv COVID-19: Zašto ga treba čekati tako dugo?

Cjepivo se proizvodi u složenom i dugotrajnom procesu pa tako i cjepivo za COVID-19 ; naime dug je put...

SAZNAJTE VIŠE

– Ima još mnogo posla prije nego što možemo potvrditi hoće li naše cjepivo pomoći u upravljanju pandemijom Covida-19, ali rani rezultati obećavaju, rekla je profesorica Sarah Gilbert sa Sveučilišta u Oxfordu.

Velika Britanija je već naručila 100 milijuna doza cjepiva.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button