Koronavirus - 19. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Opuštanje s oprezom: zabilježen je porast broja zaraženih koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom zbog čega se građani pozivaju na oprez te poštivanje mjera prevencije

koronavirus drugi val COVID-19 epidemija

S dolaskom ljeta, a nakon proteklih intenzivnih mjeseci, svi smo se poželjeli barem malo opustiti i uživati u suncu. Iako Hrvatska nije stekla status corona-free zone, zbog malog broja zaraženih osoba smatra se sigurnom. Nažalost, svjedoci smo porasta broja novih slučajeva u susjednim zemljama, ponajviše u Bosni i Hercegovini. No posljednjih dana povećao se i broj pozitivnih testova i u Hrvatskoj zbog čega moramo biti na oprezu.

Deksametazon bi mogao pomoći u liječenju ozbiljnih slučajeva COVID-19

U trenutku pisanja ovog teksta, u Hrvatskoj je zabilježeno 11 novih slučajeva u posljednja 24 sata. Novooboljele osobe, piše u službenom izvješću na stranici koronavirus.hr, dolaze iz Grada Zagreba, Istarske, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske te Zagrebačke županije.

Nosite maske i držite distancu

Alemka Markotić, ravnateljica bolnice “Dr. Fran Mihaljević” gostovala je u Dnevniku HTV-a te rekla kako cijelo vrijeme ponavljaju da dok god u svijetu postoji koronavirus i dok postoje slučajevi, ni Hrvatska ne može biti sigurna. Nosite maske i držite distancu, poručuje ravnateljica klinike Dr. Fran Mihaljević. Nada se da se neće ponoviti situacija iz ožujka.

I ministar unutarnjih poslova Davor Božnović, izjavio je kako trenutno, unatoč novih 11 zaraženih koronavirusom, nema indikacija da bi trebalo pooštriti neke mjere, ali i da je to uvijek mogućnost. Božinović je za Novu TV napomenuo kako stalno razgovaraju i analiziraju situaciju te će se ovisno o tome odlučiti za neke mjere i preporuke te o tome obavijestiti javnost, objavila je Hina.

Prema istom izvoru, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u četvrtak da 11 novih koronavirusom zaraženih nije ništa dramatično. Navodi kako je izvor ove zaraze u susjednim zemljama za koje će se razmatrati oštrije mjere nastavi li se nepovoljan trend.

Ustvrdio je kako nije bilo za očekivati da se u Hrvatsku neće prenijeti dio infekcija kojih u susjednim zemljama ima puno. Primjerice jučer u BiH 56 i Srbiji 96, s obzirom na to da hrvatski građani putuju u te zemlje. Capak je naglasio da svih 11 slučajeva imaju izvor u susjednim zemljama – u Srbiji, Sloveniji i BiH. Iako je bilo i lokalne transmisije jer je jedan čovjek koji se vratio iz Srbije prenio infekciju na četvero svojih kolega.

Ostanimo odgovorni

Kako bismo sačuvali svoje zdravlje, a posebice zdravlje onih koji pripadaju rizičnim skupinama (posebice starije osobe i kronični bolesnici s oslabljenim imunitetom), ostanimo odgovorni i pridržavajmo se već naučenih mjera prevencije.

Mjere smanjenja rizika

  • izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju
  • često pranje ruku, posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom. Ako kontakt s bolesnom osobom nije moguće izbjeći, koristiti kiruršku masku za prekrivanje usta i nosa. Ne dodirivati oči, usta i nos nakon dodirivanja bolesnika i obavezno pranje ili dezinfekcija ruku nakon kontakta s bolesnikom;
  • izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama, kako domaćim tako i divljim životinjama;
  • konzumiranje pravilno termički obrađenih namirnica, po mogućnosti neposredno nakon pripreme. Temeljito guljenje voća i povrća, pijenje flaširane vode bez leda;
  • izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa s osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato;
  • izbjegavanja dijeljenje pribora za injektiranje lijekova (ili ilegalnih opojnih sredstava) s drugim osobama;

Mjere smanjenja širenja bolesti na i po povratku iz zahvaćenog područja

  • putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama te prati ruke;
  • ako putnik u međunarodnom prometu oboli, savjetuje se da ne putuje tijekom bolesti iz više razloga: napor uzrokovan putovanjem može pogoršati zdravstveno stanje.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporuke za bazene i kupalista kupanje u moru COVID-19

Otvoreni su bazeni i kupališta: Kupanje i sunčanje na sigurnoj udaljenosti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je preporuke za bazene i kupališta, uključujući i kupanje u moru. Ovo ljeto...

SAZNAJTE VIŠE
  • ako putnik oboli tijekom putovanja u prijevoznom sredstvu u međunarodnom prometu, treba o simptomima bolesti obavijestiti osoblje, kako bi osoblje osiguralo mir i udobnost oboljelome, a po potrebi i zaštitna sredstva (kiruršku masku), priručnu terapiju (antipiretik, analgetik), te oboljelome osiguralo da ga na odredištu dočeka zdravstvena služba
  • ako putnik unutar 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja razvije povišenu tjelesnu temperaturu i/ili kašalj i poteškoće s disanjem treba se javiti liječniku i dati do znanja da je unazad 14 dana boravio u zahvaćenom području.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button