Koronavirus - 15. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Ljubav u doba korone: 7 savjeta za očuvanje i jačanje ljubavi u karanteni

Maksimalna društvena distanciranost stavlja na kušnju mnoge parove. Prisilni cjelodnevni boravak u istom prostoru teško se podnosi, no postoje savjeti koji vam mogu pomoći ne samo da spasite vezu, već da je i ojačate

ljubav karantena brak veza, savjeti koronavirus

Ljudski rod je razvio poriv za život u paru, ali ne po cijele dane. Davni lovci-skupljači ulazili su u veze, ali su se ujutro razdvajali i odlazili svatko za svojim poslom. Jednako su činili naši kasniji preci poljoprivrednici. Život uglavnom ne zahtijeva od parova da provode 24 sata zajedno kroz dulje vrijeme. Kako se onda ljubav, veza ili brak „podnose“ kada smo stalno zajedno u istom prostoru?

Veze na kušnji

Karantena uvedena u mnogim državama s ciljem obuzdavanja pandemije COVID-19, stavlja milijune veza na kušnju. Odasvuda pristižu vijesti o povišenoj stopi obiteljskog nasilja. Tek ćemo poslije pandemije doznati koliko se veza raspalo zbog zasićenja zatočeničkim životom. Biti prisilno zatvoren s nekim u četiri zida za neke je prevelik izazov, makar taj bio naš ljubavni partner.

Prednost stabilnih ljubavnih veza: zašto se u paru živi dulje i zdravije?

Efekt negativnosti

Opasnost koja prijeti odnosima, prvi su upoznali parovi na brodu Diamond Princess, koji su zbog širenja koronavirusa bili prisiljeni dva tjedna boraviti u kabini tijekom karantene. Umirovljeni Australac Ellis Vincent otkrio je medijima da su on i supruga Kimberly provodili vrijeme u dugim razgovorima o prošlosti veze. “Pokazala je zapanjujuće pamćenje. Sjeća se svih mojih pogrešaka i vjerujem da nije završila s nabrajanjem.”

To nije način održavanja veze na životu tijekom karantene zbog COVID-19. Spomenuti je par upao u zamku efekta negativnosti, koji i u normalnim okolnostima ugrožava partnere. Kao što je pokazalo istraživanje Roya Baumeistera i suradnika, efekt negativnosti sklonost je mozga da jače registrira i osjeti nepovoljne okolnosti nego povoljne. Loše jače utječe na um nego dobro.

Savjeti za zdravo partnerstvo unutar četiri zida

Kako održati zdrave odnose u izvanrednom stanju? Je li moguće ostati tolerantan i posvećen jedno drugom dok ne svanu bolja vremena? U nastavku ćete pronaći nekoliko ideja koje bi vam mogle pomoći da se bolje nosite s nametnutim viškom bliskosti.

1. Učinite vitalne potrebe prioritetom

Vitalne potrebe za hranom, sigurnošću, ljubavlju i povezanošću dobivaju na značaju u vrijeme krize i teškoća. U svakoj prilici pomažite jedno drugom u očuvanju tjelesnog i duševnog blagostanja. Partner koji se u vrijeme krize trudi pribaviti nešto što voljenom treba te sluša njegove strahove i brige, vrjedniji je od partnera koji pribjegava krupnim romantičnim gestama.

2. Vrednujte ono što je bitno

Prisne interakcije koje zadovoljavaju vitalne potrebe za hranom, sigurnošću, ljubavlju i povezanošću, uglavnom nisu raskošne niti uzbudljive. Lako ih previđamo ako smo opterećeni stresom i zadubljeni u dnevne zadatke. Međutim, ti su postupci temelj nošenja sa stresom i opstanka veze. Stoga imajte otvorene oči i budite zahvalni jedno drugom za napore koje ulažete u međusobno blagostanje. Zahvalnost kod oba partnera ublažava stres, podiže raspoloženje i motivira buduća pozitivna ponašanja.

3. Održite komunikaciju živom

Budući da tijekom stresnih vremena emocije mogu postati intenzivne, važno je očuvati i unaprijediti emocionalnu povezanost i komunikaciju. U ophođenju budite iskreni, suosjećajni i topli. Da biste održali razgovor živim, podsjetite na lijepo zajedničko iskustvo ili ispričajte osobnu priču. Pokažite da cijenite ono što partner dijeli s vama. Međusobno otkrivanje intimnih misli i osjećaja pomaže ojačati bliskost i komunikaciju. Neverbalni postupci kao što su smiješak, pogled i govor tijela pomažu u izgradnji osjećaja povezanosti.

4. Crpite pozitivnost iz sjećanja

Pronađite dobre stvari u zbirci fotografija i snimki te zajednički prebirite po sjećanjima. Ekipa psihologa sa Sveučilišta u Southamptonu koju je vodio Constantine Sedikides nedavno je dokazala da nostalgija može biti izvor zadovoljstva sadašnjošću i optimističkog pogleda na budućnost.
Istraživanja su utvrdila da se partneri osjećaju bliskijima kad razgovaraju o ugodnim uspomenama. Ključno je ne čeznuti za prošlim vremenima, nego čuvati sjećanje na njih kao blago koje je nemoguće izgubiti.

5. Motivirajte hrabrenjem i nagradama

U vezi izbjegavajte prisiljavanje i kažnjavanje. Da biste motivirali partnera, pouzdajte se u blage riječi, pažnju i hrabrenje, a izbjegavajte prigovaranje, optuživanje, prezir i šutnju. Neka pozitivna komunikacija uvelike nadmašuje negativnu.
Uočite li da partner postupa iz ljubavi i obzira prema vama, pokažite im da ste to primijetili. Uzvratite im znakom zahvalnosti i povećajte njihovu motivaciju da i ubuduće postupaju pozitivno.

6. Promislite prije okrivljavanja

Ako vaš partner učini nešto iritantno, ne izvodite zaključke naprečac. Promislite prije i pazite da ga ne okrivite bezrazložno, kao što čine oni koji su skloni pogrešnom pripisivanju krivnje. Kad vi sami napravite pogrešku ili propust, za to krivite trenutne nepovoljne okolnosti, primjerice karantenu, no kad netko drugi pogriješi, pripisujete krivnju njegovim trajnim manama. “On je pobjesnio jer se (uvijek) slabo kontrolira i ne mari za moje osjećaje”, tipičan je zaključak onog tko pogrešno pripisuje krivnju.

Ljubav veza postovanje

Volite se: Bez poštovanja i povjerenja ljubav ne opstaje

Da bi ljubav ili veza bile uspješne i potrajale na zadovoljstvo oba partnera, moraju postojati međusobno poštovanje i povjerenje,...

SAZNAJTE VIŠE

7. Budite pomirljivi i opraštajte

U vrijeme krize problemi će iskakati unatoč najboljim namjerama. Kad su uzrujani, ljudi ne misle jasno i prave pogreške. Potrebno je naučiti nositi se s problemima i prepirkama. Kad su emocije uzburkane, pričekajte trenutak da se saberete. Naglasite partneru dobre strane vašeg odnosa, potvrdite da uviđate njegovu točku gledišta i izrazite vjeru u rješenje problema na obostrano zadovoljstvo. Budite pomirljivi i predložite kompromis. Ako ste vi učinili nešto  bolno, ponudite ispriku, a ako je partner odgovoran, iskažite volju za opraštanjem.

Uz ispravno stanje duha i trud, veza može preživjeti pa čak i ojačati u teškim vremenima. Ako se partneri međusobno ispomažu, podržavaju, njeguju i tješe, izaći će iz krize zdraviji, sigurniji i funkcionalniji.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button