Gripa i prehlada - 29. ožujka 2019.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Gripa u Hrvatskoj: Prijavljena samo 382 nova slučaja gripe

U Hrvatskoj je službeno registrirano ukupno 60.675 oboljelih od gripe, od čega su u 12. tjednu pristigle 382 prijave. Time se nastavilo očekivano smanjivanje broja oboljelih

gripa, gripa u hrvatskoj, virus gripe, simptomi gripe

U Hrvatskoj su pristigle 382 nove prijave oboljelih od gripe, a najviše ih je pristiglo iz tri županije.

Najveći broj prijava pristigao je iz grada Zagreba, Sisačko-moslavačke i Osječko-baranjske županije, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Sisačko-moslavačke, grada Zagreba, Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije. Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Zašto je važno odležati gripu do kraja i ne dolaziti na posao kada smo bolesni?

Veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija

Ove sezone bilježi se veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija u uspredbi s prethodnim sezonama, pa je tako do sada dojavljeno 111 smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih.

Navedeni podaci upućuju na tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom.

Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.

Prehlada ili gripa

Invazija virusa, naučite ih razlikovati: Što mi je? Prehlada ili gripa?

Običnu prehladu uzrokuje preko 200 različitih vrsta virusa. Odrasla osoba tijekom godine oboli prosječno 3 puta, a djeca 6-10...

SAZNAJTE VIŠE

Visoki intenzitet cirkulacije virusa

Rezultati Nacionalnog referentnog centra za influenzu tijekom 12. tjedna ukazuju na i dalje visoki intenzitet cirkulacije virusa sa 60% pozitivnih uzoraka. Među pozitivnim uzorcima dominira virus gripe A (99%), dok virus gripe B čini samo 1% pozitivnih uzoraka (svi Yamagata). Prema rezultatima subtipizacije, podjednako cirkuliraju podtipovi A/H3 (50%) i A/H1pdm09 (50%).

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button