Gripa i prehlada - 17. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Gripa se razmahala: Registrirano više od 8000 oboljelih u Hrvatskoj

Nalazimo se u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je u Hrvatskoj do sada registrirano ukupno 8468 oboljelih 

Epidemija gripe

U Hrvatskoj je službeno registrirano ukupno 8468 oboljelih od gripe. Najviše prijava (5327) stiglo je u 2. tjednu 2019. godine.

Navedeno upućuje da se i dalje nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe.  Za očekivati je da će se plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana postići tijekom narednih tri do četiri tjedna, nakon čega će broj oboljelih postupno padati, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

>>Kada vas muče prehlada, rinitis i grlobolja važno je djelovati snažno! Sezona virusnih infekcija i dalje traje – naučite kako ublažiti simptome i ubrzati oporavak<<

Najveći broj prijava pristiglo je iz Brodsko-posavske, Grada Zagreba i Zagrebačke županije, te Splitsko-dalmatinske županije. Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi. Najniža je u osoba u dobi od 65 godina i više.

Domaći mediji navode da je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević stanje izvanredno. U posljednja 24 sata primljene su četiri osobe s teškom upalom pluća, dok ih je 18 na respiratoru.

U splitskoj bolnici od komplikacija uzrokovanih gripom preminuo je 82-godišnji muškarac. Na Klinici za infektologiju pregledano je 766 bolesnika, dok ih je 94 hospitalizirano, među kojima i 12 djece, piše Jutarnji.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button