Gripa i prehlada - 3. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Gripa stigla u Hrvatsku: Prvi oboljeli u Zagrebu, Zaboku i Rijeci

Cijepljenje protiv gripe se i nadalje preporučuje u ordinacijama liječnika obiteljske medicine te u zavodima za javno zdravstvo

Gripa je stigla u Hrvatsku, priopćio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Potvrđen je virus gripe u uzorcima četvero bolesnika u Nacionalnom referentnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za gripu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Virus gripe tipa A potvrđen je u uzorcima dvaju bolesnika koji su dostavljeni iz Klinike za dječje bolesti u Zagrebu, kod jednog bolesnika čiji je uzorak dostavljen iz Opće bolnice Zabok i jednog  bolesnika čiji je uzorak dostavljen iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

>>Cijepljenje protiv gripe: 320 tisuća doza cjepiva koja štite od tri tipa virusa<<

Do sada su zabilježeni samo pojedinačni slučajevi oboljelih od gripe te Hrvatski zavod za javno zdravstvo nema dojave o grupiranju gripe u stanovništvu.

U Nacionalnim centrima Svjetske zdravstvene organizacije iz 114 zemalja, područja i teritorija koji proslijeđuju svoje podatke u FluNet Svjetske zdravstvene organizacije u razdoblju od 29. listopada do 11. studenog 2018. godine u uzorcima u kojima je potvrđen virus gripe, u većini (88,4 %) je utvrđen virus gripe A, a u manjem postotku (11,6 %) virus gripe B.

Cijepljenje protiv gripe se i nadalje preporučuje. Cijepiti se možete u ordinacijama liječnika obiteljske medicine te u zavodima za javno zdravstvo, uključujući Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button