Gripa i prehlada - 12. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Pojavila se neuobičajeno rano: Raste broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj

Gripa je zavladala u Hrvatskoj, a HZJZ navodi da je u 2019. do sada službeno registrirano 134 oboljela od gripe iz različitih dijelova Hrvatske

gripa u Hrvatskoj 2019.

Sve je veći broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj. Ove se godine pojavila neuobičajeno rano, a u Hrvatskoj je službeno registrirano ukupno 134 oboljela od gripe. Iako su prijave pristigle iz različitih dijelova Hrvatske, većina je iz kontinentalnog, središnjeg dijela Hrvatske, piše HZJZ.

U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu  virus gripe potvrđen je u 50% uzoraka pristiglih iz različitih dijelova Hrvatske, i to virus gripe tip A.

U svim pozitivnim uzorcima koji su subtipizirani detektiran je podtip A/H1N1, koji je bio dominantni cirkulirajući virus gripe u Hrvatskoj i tijekom prethodne sezone (2018./2019.).

Što učiniti kada nas pokosi gripa?

Gripa u Hrvatskoj

„S obzirom na laboratorijski dokazanih 270 slučajeva, slobodno možemo reći da je stvarna brojka oboljelih već oko 3000. Uz visok intenzitet velik je i broj komplikacija“, rekao je Vladimir Draženović virusolog Nacionalnog centra za influencu pri HZJZ-u, piše Jutarnji.

Otkrio je i da je od ukupnog broja čak 10% oboljelih razvilo upalu pluća. Vidljivo je da je četvrtina razvila teške komplikacije. Virusolog navodi da je neobično što je oboljelo i desetak novorođene djece. Oboljeli su uglavnom populacija koja se nije cijepila.

„Imamo jedan slučaj osobe koja se cijepila i dobila gripu, a uzročno-posljedično i upalu moždane ovojnice. No, ta osoba se cijepila svega tri dana ranije, tako da cjepivo još nije počelo djelovati“, rekao je Draženović za Jutarnji.

Gripa je prisutna i u Europi

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu. U većini laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe potvrđen je virus gripe A, i to oba podtipa (A/H1N1 i A/H3N2), s time da neke države, kao što su Portugal, Španjolska, Latvija i Rusija, bilježe značajnu cirkulaciju virusa gripe B, piše HZJZ.

Protiv gripe se moramo cijepiti

Zašto se preporučuje cijepljenje protiv gripe i što kažu stručnjaci?

Što zbog starije životne dobi, što zbog drugih zdravstvenih tegoba, u Hrvatskoj bi se protiv gripe trebalo cijepiti oko...

SAZNAJTE VIŠE

Simptomi gripe

Gripu karakterizira pojava općih simptoma poput:

  • visoke temperature
  • tresavice
  • glavobolje
  • kašlja
  • bolova u mišićima
  • opće slabosti organizma.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button