Dječje zdravlje - 10. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - prim. dr. sc. Siniša Stevanović, dr. med., Klinika za ORL i kirurgiju glave i vrata, KBC Sestre milosrdnice Zagreb

Uzroci promuklosti kod djece i njihovo liječenje

Promuklost se može javiti u čak do trećine od ukupnog broja djece. U 3 do 5% od tih slučajeva promuklost će zahtijevati medicinsku pomoć

promuklost kod djece

U djece se, kao i u odraslih, može javiti promuklost. Najčešći uzrok promuklosti su dobroćudne promjene na glasnicama i grkljanu. Promuklost se može javiti u čak do trećine od ukupnog broja djece. U 3 do 5% od tih slučajeva promuklost će zahtijevati medicinsku pomoć. Srećom, većina tih promuklosti će imati dobroćudni uzrok, a kod velikog dijela pacijenata neće niti biti potrebna nikakva invazivna terapija.

Izazov postavljanja dijagnoze

Postavljanje dijagnoze promuklosti kod djece može katkada predstavljati problem.

Akutni laringitis: kako se riješiti promuklosti i „laveža psa“

Može se dogoditi da:

  • roditelji ne prepoznaju promjenu boje glasa kod djeteta,
  • s vremenom se mogu naviknuti na promjenu boje glasa,
  • da dijete slabije surađuje, stidi se tijekom pregleda kod liječnika, ne želi govoriti.

Stoga se često događa da dijete na pregled uputi odgajateljica u vrtiću, vrtićki logoped, učitelj…

Pregled djeteta nije uvijek jednostavan kao pregled odrasle osobe. Dijete može biti uplašeno, slabo suradljivo, anatomske strukture su manje, a katkada i teško dostupne vizualizaciji. Sve su to razlozi zbog kojih neki uzroci promuklosti u djece mogu dugo ostati neotkriveni.

Promukla djeca mogu imati i psihosomatske smetnje. Drukčiji su, okolina to prepoznaje, mogu se povlačiti u sebe i osamiti. Stoga je to dodatni razlog za pravodobno postavljanje dijagnoze i liječenje.

Uzroci poremećaja glasa u djece

Uzroci poremećaja glasa u djece mogu se podijeliti na:

  • upalne,
  • infektivne,
  • kongenitalne,
  • neurološke,
  • traumatske,
  • jatrogene (umjetno izazvane) i
  • funkcionalne.

Čvorići na glasnicama

Najčešći uzrok promuklosti u djece su čvorići (noduli) na glasnicama. Čvorići nastaju kao rezultat fonotraume – često se radi o djeci koja glasno govore, viču. Kao rezultat fonotraume dolazi do lokalnog stvaranja otoka (edema) sluznice i nastanka čvorića, najčešće na prijelazu prednjih u srednje trećine glasnica. Kod govora (u fonaciji) to je često jedino mjesto dodira glasnica (glasnice u fonaciji imaju izgled pješčanog sata). Najčešće je riječ o muškoj djeci. Ista bolest se u odrasloj dobri pojavljuje gotovo isključivo u žena.

Liječenje je najčešće konzervativno. Preporučuje se štednja glasa, pa treba uporno upozoravati djecu da govore tiše, da ne viču. Vrlo često se upućuju na tretman govornom terapeutu. Ranije se je često preporučivala i kirurška terapija čvorića, a danas je to iznimno rijetko i ne prije nego dijete navrši 10 do 11 godina.

Paraliza glasnica

Paraliza glasnica može se pojaviti u dječjoj dobi već prirođena ili kasnije u djetinjstvu, npr. nakon operacije srca, toraksa, štitnjače ili drugih operacija. Ako je obostrana, cilj liječenja je osigurati dišni put, a ako je jednostrana, na raspolaganju su injekcije određenih materijala u glasnice, tireoplastika ili reinervacija grkljana.

Ciste grkljana

Ciste grkljana se mogu pojaviti u ranoj dječjoj dobi. Kao prva pomoć može se aspirirati sadržaj ciste da se omogući disanje. Kada dijete bude malo starije, ciste se mogu kirurški odstraniti, najčešće laserom.

Nerazdvojene glasnice

Laringealna membrana (nerazdvojene glasnice) može biti uzrokom promuklosti, ali i smetnji disanja. Ako su smetnje male, može dugo ostati neprepoznata. Djeca se nekad liječe zbog astme, bronhitisa, pa čak i kod psihologa. Prepoznavanjem bolesti i liječenjem (najčešće laserskom resekcijom) smetnje mogu vrlo brzo nestati.

Refluksni laringitis

Refluksni laringitis (LPR) moguć je i u djece. Liječenje se provodi inhibitorima protonske pumpe i promjenom režima prehrane.

Papilomi grkljana

Papilomi grkljana su dobroćudne izrasline smještene najčešće na glasnicama, ali mogu biti smještene duž čitavog dišnog puta, od nosa i nosnog ždrijela do bronha. Uzrokuju ih HPV virusi, najčešće virusi 6 i 11. Djeca mogu dobiti bolest porodom vaginalnim putem i tada je rizik prenošenja bolesti oko 18%, ali i uz carski rez je moguć prijenos bolesti uz rizik do 9%.

Najčešće je riječ o djeci s laganom promuklošću. Međutim, može se razviti potpuna afonija, a nekada mogu nastupiti i smetnje disanja ako bolest ostane neprepoznata. Tada dijete može završiti i na traheotomiji da mu se osigura dišni put.

Liječenje bolesti je najčešće opetovano kirurško odstranjenje izraslina, ponekad uz dodatak lijekova kao što je cidofovir ili bevacizumab.

Funkcionalne promuklosti

Funkcionalne promuklosti su bez organskog uzroka. Uzrok im je često u hiperfunkciji i napetosti mišića vrata. Liječe se konzervativno, po govornom terapeutu.

promuklost disfonija

Uzroci promuklosti kod djece i važnost pravilnog korištenja glasa

Čini li se i vama da je glas vašeg djeteta promukao, a uzrok nije prehlada? Disfonija ili promuklost svako...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Pregled djeteta s poremećajem glasa uključuje kompletni ORL pregled (ponekad uključujući i pregled sluha). Od iznimne je važnosti vizualizirati glasnice jer će nas to dovesti do točne dijagnoze i usmjeriti na pravi oblik liječenja; ako nađemo, primjerice, papilome kao uzrok promuklosti, bit će indicirano kirurško liječenje, za razliku od običnih čvorića gdje neće biti indicirana kirurška terapija i bolest će najčešće proći sama bez liječenja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button