Dječje zdravlje - 30. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Iva Palčić, dr. med., spec. pedijatar, uži spec. pedijatrijske nefrologije, Poliklinika Helena, ADIVA Plus sadržaj

Što svaka mama treba znati o intimnoj njezi djevojčica

Pravilno održavanje higijene intimnog područja je od izrazite važnosti za svaku ženu prvenstveno zbog prevencije infekcija, a važno je od prvog dana života

intimna njega djevojcica

O intimnom zdravlju brinemo same, a o malim djevojčicama ključnu ulogu igraju majke. Stoga ovom prigodom donosimo upute za intimnu njegu kako bi vaše djevojčice od prvog dana uživale u dobrom zdravlju tog najosjetljivijeg područja tijela.

Prva menstruacija: Sve što treba znati o periodu kada djevojčica postaje žena

Često presvlačenje pelena i čišćenje

Za higijenu ženskog spolovila u novorođenačkom i dojenačkom razdoblju važno je često presvlačenje pelena, što preporučujemo redovito svaka tri sata, a svakako odmah nakon evakuacije stolice.

Kod previjanja bitno je nježno blazinicom ili krpicom gaze namočenom u čistu toplu vodu obrisati područje malih usana kako bi uklonili stare naslage kreme i stolice. To treba uvijek činiti kretnjama odozgo prema dolje, tj. od spolovila prema analnoj regiji. Za svaki je slijedeći potez potrebno koristiti novu blazinicu.

Ako je beba imala stolicu najbolje je oprati je pod mlazom tople vode, a nakon toga dobro posušiti čistim mekanim ručnikom i namazati dječjom kremom.

Koju kremu koristiti?

Poželjno je da je zaštitna krema za pelensku regiju obogaćena cink oksidom koji ima antiseptički učinak te predstavlja barijeru koja štiti kožu od mokraće, stolice ili trenja slojeva pelena. U kremama za pelensku regiju također su prisutni i drugi blagotvorni sastojci poput bakar sulfata (ima antibakterijsko djelovanje, inhibira aktivnost ureaze održavajući uravnotežen pH) ili ekstrakt zobi (ima protuupalno, umirujuće, omekšavajuće i zacjeljujuće djelovanje).

Zbog osjetljivosti tog područja unatoč svemu, katkad se može razviti crvenilo, maceracije, iscjedak i slično kada je najbolje potražiti savjet liječnika, jer se može raditi o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji kada primjenjujemo specifično lokalno liječenje.

Nakon skidanja pelena

Nakon skidanja pelena i uspostavljanja kontrole nad stolicom i mokrenjem, higijena spolovila djevojčica podrazumijeva pranje, najbolje pod mlazom vode, uz eventualnu upotrebu posebnih sredstava za intimnu higijenu djevojčica.

Treba paziti da se biraju sredstva koja ne narušavaju normalni pH tog područja jer promjena pH može pogodovati pojavi crvenila, iritacije kao i bakterijskim te gljivičnim infekcijama. Nakon pranja se preporučuje spolovilo obrisati suhim i mekim ručnikom kojeg treba mijenjati svakih nekoliko dana.

U predškolskoj dobi kod djevojčica ponekad dolazi do crvenila spolovila, jer se nakon mokrenja zaborave obrisati te nastaje iritacija sluznice.

Prilikom učenja brisanja spolovila važno je djevojčicama skrenuti pažnju da se brišu uvijek od sprijeda prema straga. Također je bitno voditi računa o urednoj stolici i pravilnom brisanju kako intimno područje ne bi došlo u kontakt sa stolicom.

Koža beba traži posebnu njegu

Nježna dječja koža traži posebnu njegu

Koža predstavlja barijeru između okoliša i unutrašnjosti organizma i sprečava ulazak različitih mikroorganizama – virusa, bakterija i gljiva. Druga...

SAZNAJTE VIŠE

U slučaju crvenila i pečenja preporučaju se oblozi od hrastove kore ili kamilice, a ako su smetnje jače izražene i eventualno postoji i iscjedak, prema potrebi se primjenjuju i antibakterijske i antigljivične kreme te katkad i peroralna antibiotska terapija po preporuci liječnika.

Preporučuje se nositi pamučno donje rublje, izbjegavati uske hlače, šampone i sapune, kupanje u bazenima kao i dugi boravak u vlažnom kupaćem kostimu, a općenito se preferira tuširanje prema kupanju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button