Neobavezna cjepiva za djecu - 10. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević , dr. med., spec. pedijatar, ADIVA Plus sadržaj

Cijepljenje protiv rota virusnih infekcija

Na portalu ADIVA.hr pratite specijal o cjepivima koja nisu u programu obveznog cijepljenja, a predstavljaju važan dio zaštite djece od zaraznih bolesti

rota virus

Rotavirus je najčešći uzrok teškog oblika gastroenteritisa u dojenčadi i male djece. Bolest se manifestira povraćanjem, proljevom te povišenom tjelesnom temperaturom i traje četiri do osam dana.

Teški slučajevi su karakterizirani dehidracijom i elektrolitskim disbalansom pa je potrebno bolničko liječenje oboljelih. Rota virus je sveprisutan te se do dobi od tri do pet godina zarazi 95% djece. Procjenjuje se da godišnje od ove bolesti u Europskoj uniji oboli čak 3,6 milijuna djece mlađe od pet godina, od čega se oko 50.000 hospitalizira, a 231 dijete umre od posljedica infekcije.

Trbušne viroze u pohodu na vrtiće i škole – pomozite mališanima u bržem oporavku

Najveći broj oboljelih se javlja u dobi između 6 i 24 mjeseci, no infekcija nije rijetka ni u ranoj dojenačkoj dobi, kada je opasnost od teškog oblika bolesti i posljedične hospitalizacije najveća.

Rota virusne infekcije se u većini razvijenih zemalja javljaju uglavnom tijekom zimskih mjeseci, najčešće od listopada do travnja.

Putevi prijenosa

Rota virus je visoko zarazan i uglavnom se prenosi feko-oralnim putem, a smatra se da je širenje infekcije moguće i kapljičnim putem (zrakom), kao i preko kontaminiranih površina.

Virus se prenosi neovisno o sanitarnim uvjetima te se s poboljšanjem socio-ekonomske razine, kvalitete vode, kanalizacijskih sustava te higijene u razvijenim zemljama nije uspjelo značajno suzbiti širenje infekcije.

Infekcija se uglavnom javlja u kolektivu, no česte su epidemije u pedijatrijskim odjelima bolnica, u dnevnim bolnicama te u odjelima za intenzivnu medicinsku skrb, gdje je posebno teško kontrolirati širenje infekcije. U tom slučaju posljedice za hospitalizirano dijete mogu biti fatalne, a produljenje hospitalizacije značajno poskupljuje liječenje.

Na nečistim rukama virus može preživjeti nekoliko sati, dok u hrani ili pak na čvrstim površinama kao što su igračke, može preživjeti i do nekoliko dana.

Klinička slika

U djece mlađe od pet godina klinička slika može varirati od blažeg kratkotrajnog proljeva do teškog gastroenteritisa koji dovodi do pada tlaka, cirkulatornog kolapsa i smrti.

Simptomi obično traju nekoliko dana, a proljev prestaje sam od sebe. No težak oblik infekcije može rapidno progredirati i uzrokovati po život opasnu dehidraciju koja zahtijeva hitnu intravensku rehidraciju.

Nakon perioda inkubacije od 12 sati do četiri dana, javljaju se proljev i povraćanje koji traju četiri do osam dana. Uobičajeni su i povišena tjelesna temperatura te bol u trbuhu. Prva infekcija obično je najteža, dok su prilikom svake sljedeće infekcije simptomi sve slabije izraženi.

Virus može uzrokovati oštećenje mozga. Popratno, uslijed pada imunosti i oštećenja sluznice crijeva, može nastati sepsa.

Preporuke za cijepljenje

Smjernice dviju krovnih europskih udruga – European Society for Pediatric Infectious Diseases (ESPID) i European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) – govore kako bi zbog neprihvatljivog stupnja morbiditeta i mortaliteta uzrokovanog rota virusnim infekcijama u Europi, rano cijepljenje (prije prve infekcije rotavirusom) moglo spriječiti većinu slučajeva teške bolesti i njezinih posljedica u zdrave djece. Zbog toga se cijepljenje preporučuje za svako zdravo dijete u Europi.

Nadalje, za očekivati je da će cijepljenje od infekcije rotavirusom zaštititi i odraslu populaciju što je posebno važno za starije i imunokompromitirane osobe.

Rotavirus je čest krivac za proljev i povraćanje kod djece

Kako reagirati kada dijete dobije rotavirus?

Akutni, odnosno iznenadni proljev definiran je kao smanjena gustoća stolice (meka ili tekuća stolica) i/ili povećani broj pražnjenja crijeva...

SAZNAJTE VIŠE

Na tragu ovih nastojanja, u Hrvatskoj je početkom 2008. godine osnovan Nacionalni odbor za promicanje prevencije rota virusnih infekcija u djece.

O cjepivima

Na tržištu u Europi i Hrvatskoj dostupna su dva živa atenuirana cjepiva protiv RV za oralnu primjenu (Rotarix®; GSK Biologicals i RotaTeq; SPMSD).

Cjepivo Rotarix® se primjenjuje u samo dvije oralne doze i trenutno je jedino dostupno na našem tržištu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button