Dišni sustav - 24. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

13 raširenih mitova o raku pluća

Karcinom pluća vrlo je raširen u svijetu; 2020. godine bio je drugi najčešći karcinom nakon raka dojke s 2,21 milijuna oboljelih. No uz njega su vezani brojni mitovi, pa tako i oni da od raka pluća obolijevaju samo pušači ili da za oboljele spasa nema

karcinom pluca rak pluca simptomi raka pluca mitovi

Unatoč učestalosti i velikom broju oboljelih, karcinom pluća se često pogrešno razumijeva. Kako bi otkrili činjenice o jednom od najčešćih karcinoma koji je odgovoran za više od milijun smrti godišnje u svijetu, novinar portala Medical News Today razgovarao je s dr. Fredom R. Hirschom, izvršnim direktorom Centra izvrsnosti za torakalnu onkologiju u „Mount Sinai’s Tisch Cancer Institute“ u New Yorku.

#1 mit: samo pušači razvijaju rak pluća

„To nije točno i, nažalost, riječ je o vrlo štetnom mitu koji je odgovoran za stigmu“, rekao je dr. Hirsch.

Obratite pozornost: Znaci upozorenja na zloćudne bolesti

Prema američkom Centru za kontrolu bolesti (CDC) oko 10 do 20 posto pacijenata s karcinomom pluća nikada nije zapalilo cigaretu ili su popušili manje od 100 cigareta tijekom cijelog života. Svake godine oko 7300 nepušača umre od raka pluća izazvanog pasivnim pušenjem, a daljnjih 2900 nepušača oboljelo je zbog izloženosti radonu.

#2 mit: nema načina za smanjenje rizika

„Postoji nekoliko načina za smanjenje rizika od raka pluća”, objasnio je dr. Hirsch. „Prvo i najvažnije je nepušenje i prestanak pušenja.” Dr. Hirsch je također naglasio važnost ograničavanja izloženosti duhanskom dimu, što se ponekad naziva i pasivnim pušenjem. Prema CDC-u: „Kod nepušača koji su izloženi pasivnom pušenju kod kuće ili na poslu, povećava se rizik razvoja raka pluća za 20 do 30% .“

„Drugi proizvodi za pušenje također se smatraju potencijalnim rizikom za razvoj raka pluća”, rekao je dr. Hirsch. „Probir karcinoma pluća među osobama s visokim rizikom obolijevanja, kao što su osobe od 50 godina s poviješću pušenja kutije dnevno tijekom 20 ili više godina, smanjuje smrtnost od raka pluća za više od 20%. ”

„Drugi čimbenik rizika je izloženost radonu“, nastavio je dr. Hirsch. „Stoga je mjerenje razina zračenja radona u vašem domu važno. I određena ponašanja u načinu života smatraju se potencijalnim čimbenicima rizika, a važni su tjelovježba i izbjegavanje pretilosti.”

#3 mit: od karcinoma pluća obolijevaju samo starije osobe

„Ne, to nije točno“, kaže dr. Hirsch. Iako je više od 50% pacijenata starije od 65 godina, sve je više osoba mlađih od 50 koji obolijevaju od raka pluća, ponajviše žena.

#4 mit: život u gradu s onečišćenim zrakom štetniji je od pušenja

Postoje solidni dokazi da zagađenje zraka izazvano prometom povećava rizik od raka pluća. Na primjer, autori meta-analize objavljene u stručnom časopisu „Thoracic Cancer“ zaključuju: „Izloženost dušikovom dioksidu, dušikovom oksidu, sumporovom dioksidu i finim česticama povezana je s rizikom od raka pluća. Izloženost onečišćenju zraka među profesionalnim je vozačima značajno povećala učestalost i smrtnost od raka pluća.”

Međutim, teže je napraviti usporedbu između zagađenja i pušenja. „Život u zagađenim gradovima je čimbenik rizika, ali nitko sa sigurnošću ne zna je li gori od upotrebe duhanskih proizvoda, a kombinacija bi mogla biti još gora”, objasnio je dr. Hirsch.

#5 mit: pušim godinama, nema smisla sad prestati

Jednostavno rečeno, prema dr. Hirschu, „prestanak pušenja značajno smanjuje rizik od raka pluća.“

Osim raka pluća, prestanak pušenja također smanjuje rizik od razvoja niza drugih stanja, uključujući bolesti srca, osteoporozu i dijabetes. Kao što piše američki Nacionalni institut za starenje:

„Nije važno koliko imate godina ili koliko dugo pušite, prestanak pušenja u bilo kojem trenutku poboljšava vaše zdravlje. Kada prestanete, vjerojatno ćete dodati godine svom životu, lakše disati, imati više energije i uštedjet ćete novac.”

#6 mit: pušenje kanabisa ne povećava rizik od raka pluća

„Vjerujemo da kanabis predstavlja čimbenik rizika,” objasnio je dr. Hirsch, „ali trebamo više dugoročnih studija. Epidemiološki dokazi o povezanosti kanabisa i raka pluća su ograničeni i proturječni.”

Jedna od poteškoća u proučavanju ove grupe pušača, objasnio je, je to što ljudi koji puše kanabis često puše i duhan. To čini razlučivanje utjecaja svakog od ovih čimbenika još izazovnijim.

#7 mit: ako imaš karcinom pluća, možeš nastaviti pušiti

Ovo nije istina. Uz bezbroj koristi prestanka pušenja, „pacijenti oboljeli od karcinoma pluća koji prestanu pušiti imaju bolju prognozu“, potvrdio je dr. Hirsch.

#8 mit: operativni zahvat raka pluća uzrokuje širenje karcinoma

„Ne, operacija raka pluća ne uzrokuje širenje raka pluća“, rekao je dr. Hirsch te objasnio zašto je važno imati ranu operaciju i poduzeti mjere za sprječavanje bilo kakvog širenja. „Operacija raka pluća savjetuje se u ranoj fazi bolesti u kojoj se može izliječiti rak.”

Ako je tumor velik ili ima loko-regionalnu diseminaciju, nastavio je, adjuvantna terapija, kao što su kemoterapija ili imunoterapija prije operacije, dodatno će smanjiti rizik od pojave stanica raka u krvi. Dr. Hirsch je dodao da su klinička istraživanja pokazala da ovaj pristup produljuje preživljavanje i smanjuje rizik od umiranja.

#9 mit: udisanje talk praha povećava rizik od raka pluća

Prema dr. Hirschu, talk nije povezan s većim rizikom od raka pluća. Objasnio je kako je ovaj mit mogao početi:

„Neke studije su pokazale nešto veći rizik kod osoba koje su uključene u vađenje i preradu ovog minerala, ali nije jasno je li to zbog talka ili drugih stvari pod zemljom koje uzrokuju rak pluća, kao što je radioaktivni plin radon.”

#10 mit: ako imam karcinom pluća, imao bih simptome

“Nažalost, to nije uvijek slučaj“, objasnio je dr. Hirsch. „Rak pluća može se otkriti u potpuno asimptomatskim slučajevima ili kod osoba s blagim respiratornim simptomima.”

Objasnio je da je to jedan od razloga zašto je probir raka pluća kod osoba s visokim rizikom toliko važan. Istaknuo je da čak i kod nepušača možda postoji prednost probira, ali studije to još nisu potvrdile. „U tijeku su studije o probiru raka pluća u nikad nepušača“, rekao je, ponovivši da rano otkrivanje raka pluća povećava stopu preživljavanja.

#11 mit: karcinom pluća je uvijek smrtonosan

Srećom, ovo također nije točno. Prema riječima dr. Hirscha, kada zdravstveni djelatnici rano otkriju rak pluća, on ima stopu izlječenja veću od 60%.

„Čak i rak pluća dijagnosticiran u uznapredovaloj fazi bolesti danas ima puno bolji potencijal za dugotrajno preživljavanje u određenim situacijama. Napredak u terapiji i ishodima za pacijente s uznapredovalim karcinomom pluća koji ima specifične genetske mutacije, a na koje se specifičnim terapijama može ciljati, bio je ogroman tijekom posljednjeg desetljeća.”

#12 mit: antioksidansi kao dodaci prehrani mogu zaštititi od raka pluća

„Budući da antioksidansi igraju važnu ulogu u zaštiti naših stanica od oštećenja DNK koja bi mogla uključivati mutacije koje uzrokuju rak ili druge genetske abnormalnosti, provedeno je nekoliko kliničkih studija. Nažalost većina ih nije uspjela dokazati bilo kakvu uvjerljivu zaštitu od raka pluća u kliničkom okruženju.”, rekao je dr. Hirsch.

rak pluća i program ranog otkrivanja raka pluća

Započinje akcija ranog otkrivanja raka pluća kod starijih pušača

Rak pluća vodeći je uzrok smrti od malignih bolesti, a Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća nastoji...

SAZNAJTE VIŠE

„Postoji nekoliko studija koje ukazuju na to da nekoliko prehrambenih antioksidansa, poput karotenoida i vitamina C, mogu pružiti zaštitu od raka pluća, ali ukupni rezultati su pomalo dvosmisleni. Potrebne su specifičnije studije na dobro definiranoj pušačkoj populaciji, kao i studije ‘doza’ antioksidansa.”

#13 mit pušenje je jedini rizični čimbenik za karcinom pluća

Pušenje je možda najpoznatiji čimbenik rizika za rak pluća, ali sigurno nije jedini. Ostali čimbenici rizika uključuju obiteljsku povijest raka pluća, izloženost onečišćenju zraka, izloženost radonu, izloženost azbestu, prethodno zračenje prsnog koša i kronične bolesti pluća.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button