Zanimljivosti i savjeti - 16. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Započinje akcija ranog otkrivanja raka pluća kod starijih pušača

Rak pluća vodeći je uzrok smrti od malignih bolesti u Hrvatskoj i svijetu, stoga je predstavljen Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća kojim se nastoji smanjiti broj oboljelih od raka pluća

rak pluća i program ranog otkrivanja raka pluća

Budući da je rak pluća vodeći uzrok smrti od malignih bolesti kod nas i u svijetu, u Zagrebu je predstavljen Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća. Cilj mu je kroz preventivne preglede pušača smanjiti broj oboljelih od karcinoma pluća, piše HRT.

Od karcinoma pluća u Hrvatskoj godišnje oboli oko 3000 osoba. Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća trebao bi obuhvatiti pušače koji su ovisni o cigaretama dulje od 30 godina, a stariji su od 50 godina. Probir će se raditi s najnovijom generacijom CT uređaja, u 11 centara. Oni su vrlo precizni i manje zrače. Otkrivat će se tumori i manji od pola centimetra, piše Jutarnji.

Nacionalni programa probira i ranog otkrivanja raka pluća za cilj ima povećati petogodišnje preživljenje

„Karcinom pluća kasno se dijagnosticira jer nema simptoma te ga otkrivamo kad je već metastazirao. Zato nam je petogodišnje preživljenje samo 10 posto. S ranom dijagnostikom, koju nam omogućava CT tehnologija niske doze zračenja, kod rizične skupine karcinom je moguće otkriti kada je on velik samo jedan centimetar. Takav karcinom se operira i moguće je izlječenje preko 90 posto“, rekao je akademik Miroslav Samaržija, koordinator Nacionalnog programa probira i ravnatelj Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb, piše HRT.

Kako se zaštititi od zagađenja

Možemo li u svijetu u kojem živimo utjecati na zdravlje našeg dišnog sustava?

Odrasla osoba dnevno udahne oko 20.000 puta i izmijeni oko 10.000 litara zraka. No, u zraku koji udišemo nalaze...

SAZNAJTE VIŠE

Hrvatska je prva u EU koja provodi rani probir na rak pluća

U program će biti uključene osobe između 50 i 75 godina koje su aktivni pušači ili su prestale pušiti unatrag 15 godina, a konzumirale su minimalno 30 kutija cigareta godišnje. Cilj programa je u idućih 5 do 10 godina smanjiti ukupnu smrtnost od raka pluća za 20 posto. Također je namjera postići odaziv na preventivni pregled od 50% pušača u Hrvatskoj te povećati petogodišnje preživljenje oboljelih od karcinoma pluća sa sadašnjih 10 na 15 posto. Provedbom tog programa Hrvatska postaje prva zemlja u Europskoj uniji koja će rani probir na rak pluća provoditi u cijeloj državi, prenosi HRT.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button