Dijabetes - 21. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, Vitamini.hr

Gestacijski dijabetes: koje su trudnice izložene većem riziku njegove pojave

Visoke razine glukoze u krvi mogu ugroziti zdravlje fetusa. Stoga su otkrivanje gestacijskog dijabetesa te prilagodba jelovnika trudnice od iznimne važnosti

gestacijski dijabetes trudnicki dijabetes pravilna prehrana trudnice

Gestacijski dijabetes javlja se kod tri do sedam posto trudnica, a učestalost je očekivano veća u pretilih trudnica. S obzirom na to da visoke razine glukoze u krvi tijekom trudnoće ometaju rast fetusa i mogu predstavljati prijetnju za njegovo zdravlje, u mnogim zemljama se rutinski provodi OGTT (oralni glukoza tolerans test) između 24. i 28. tjedna, dakle, uoči ili na početku trećeg tromjesečja trudnoće.

Trudnoća u doba pandemije: Što buduće mame trebaju znati o koronavirusu

Naime, gestacijski dijabetes obično se ne pojavljuje prije druge polovice trudnoće. Neke su žene izložene većem riziku od pojave gestacijskog dijabetesa od drugih. Rizik je veći kod:

  • trudnica s prekomjernom tjelesnom masom,
  • žena koje u obitelji imaju povijest dijabetesa tip II,
  • žena starijih od 35 godina i
  • žena koje su u ranijim trudnoćama rodile dijete teže od 5 kg.

Žene s jednim ili više nabrojanih čimbenika rizika testirat će se na gestacijski dijabetes i prije 24. tjedna trudnoće.

Inzulinska rezistencija

Čini se da inzulinska rezistencija (stanje karakterizirano visokom razinom inzulina i smanjenim transportom molekula glukoze u tjelesne stanice) igra ključnu ulogu u razvoju gestacijskog dijabetesa.

Kod žena s inzulinskom rezistencijom normalne fiziološke promjene koje se javljaju u trudnoći vode k povišenoj razini glukoze u krvi. Visoka razina glukoze u majčinoj krvi povećava zalihe masnog tkiva fetusa i ometa normalan razvoj. U većini slučajeva inzulinska rezistencija jenjava i razina glukoze u krvi se vraća u normalne okvire nakon poroda.

Međutim, istraživanja su pokazala da gotovo polovica trudnica s gestacijskim dijabetesom razvije dijabetes tip II tijekom sljedećih pet godina.

Prehrana za trudnice s povišenim šećerom

Dijeta za oboljele od gestacijskog dijabetesa sastoji se od nešto višeg udjela proteina (do 20 %) i nešto nižeg udjela ugljikohidrata (45 do 50 %) te umjerene količine masti (30 do 35 %).

Vrlo se često spominje kako je referentni energetski unos za dijetu kod gestacijskog dijabetesa 1800 kcal. Međutim, uvijek je bolje krojiti dijetu prema individualnim potrebama uz stalno praćenje razine glukoze u krvi.

Važne su smjernice koje treba slijediti:

  • Kalorijski unos treba podesiti tako da se promovira odgovarajući dobitak na tjelesnoj masi.
  • Dnevni prehrambeni unos treba raspodijeliti na tri glavna obroka i dva do tri međuobroka. Redoviti, unaprijed planirani obroci i međuobroci glavni su element u regulaciji razine glukoze u krvi.
  • Budući da ugljikohidrati najviše utječu na razinu glukoze u krvi, posebnu pažnju treba obratiti na količinu i kvalitetu ugljikohidrata koje trudnica unosi. Osobito treba izbjegavati jednostavne šećere i konzumni bijeli šećer, a prednost treba davati ugljikohidratima koji posjeduju nisku vrijednost glikemijskog indeksa.
Što jesti u trudnoći? Hrana za trudnice

Prehrana u trudnoći: Što trudnice smiju jesti?

Pravilna i uravnotežena prehrana tijekom trudnoće iznimno je važna i za majku i za dijete

SAZNAJTE VIŠE
  • Prehrana treba obilovati neprobavljivim prehrambenim vlaknima. Pokazalo se da dijeta bogata prehrambenim vlaknima uvjetuje bolju kontrolu glukoze u krvi i osjećaja gladi.

U kontroli gestacijskog dijabetesa mogu pomoći i dodaci prehrani o čemu možete pročitati više u članku objavljenom na stranicama Vitaminoteke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button