Alergije - 11. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Jedan od najjačih alergena današnjice: naučite učinkovito uništiti ambroziju

Kihanje, svrbež očiju i grebanje u grlu samo su neki od simptoma alergije na ambroziju. Protiv ovog invazivnog korova već dugo se provode mjere u Europi i svijetu, prvenstveno zbog velikih količina peludi s visokim alergijskim potencijalom koje proizvode muški cvjetovi ambrozije

Naučite učinkovito uništiti ambroziju

S druge strane, ambrozija se brzo i lako širi, a istovremeno osiromašuje tlo. Može je se vidjeti gotovo svugdje osim u šumama – u vrtovima, na livadama i poljima, raste uz kuće i cestu, svugdje gdje ima makar malo zemlje. Agresivno se natječe s drugim biljkama za svjetlost, prostor, vlagu i hranjive tvari u tlu te često dobiva bitke. Iz Amerike je stigla u Europu s pošiljkama pšenice u 19. stoljeću, a u Hrvatskoj je po prvi put službeno evidentirana u okolici Pitomače 1941. godine.

Uništavanje ambrozije u društvenom je interesu, a njezina sezona počinje upravo ovih dana, početkom srpnja. Ako niste među onih 10 do 30 posto Europljana koje muči alergija na ambroziju, svakako se pridružite njezinom iskorjenjivanju. S druge strane, vlasnici većih okućnica s gredicama, odnosno povrtnjacima nikako ih ne bi smjeli zapustiti te dozvoliti da se ondje nastani ambrozija.

Nazdravlje! Pelud je svuda oko nas, doznajte kako ublažiti simptome alergije

Naučite prepoznati biljku

Danas doista nije problem pronaći mnoštvo fotografija na internetu te upoznati taj invazivni korov. Ambrozija može narasti i do tri metra u visinu, uspravnog je stabla, razgranata, prekrivena grubim dlačicama, perastih razdijeljenih listova do desetak centimetara dugih, također posutih gustim dlačicama. Cvjetovi su skupljeni u žućkaste grozdaste cvatove.

Odmah je iščupajte

Ako se ambrozija nastanila na vašim gredicama ili travnjaku, odmah je iščupajte rukama. Naravno, dobro će vam doći vrtne rukavice, posebno ako je riječ o velikim biljkama. Čupanje biljke zajedno s korijenom učinkovit je način njezina uništavanja.

Obrađujte gredice motikom

Mlade biljke ambrozije na gredicama učinkovito se mogu uništiti „motikanjem“. Međutim, zaostanu li korijenje ili podanci većih biljaka u zemlji, ambrozija će ponovno niknuti. Marljivo obrađivanje vašeg vrta motikom i uništavanje mladica na kraju će ipak iskorijeniti ovaj korov.

Kosite travnjake

U borbi protiv ambrozije vrlo je važno redovito kositi travu, posebice ako su se na tom području već nastanile mladice. Svaka dva tjedna odvojite vrijeme za košnju – čak i ako se samo dio ambrozije odsječe, biljka će izgubiti snagu s ponovnom košnjom te će na kraju biti uništena. Košnja također sprečava da ambrozija procvjeta te tako ispusti pelud i sjeme.

Po potrebi koristite herbicide

Na tržištu postoje učinkoviti herbicidi s dozvolom za promet i primjenu u Hrvatskoj za suzbijanje ambrozije. Pri njihovu korištenju svakako se pridržavajte uputa za njihovu primjenu priloženih uz proizvod.

epidemija alergija

Preosjetljivost epidemijskih razmjera: najčešće alergije suvremenog čovjeka

Zašto se javljaju alergije i zašto neke osobe tako burno reagiraju na neki alergen, znanstvenici još nisu otkrili, ali...

SAZNAJTE VIŠE

Usvojite mjere prevencije simptoma alergije na ambroziju:

  • informirajte se o kretanjima peludnih alergena – pratite peludni kalendar
  • izbjegavajte odlazak u prirodu tijekom sunčanog i vjetrovitog vremena
  • za odlazak u prirodu izaberite dan nakon kiše jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže
  • pri povratku kući operite ruke, istuširajte se, operite kosu i presvucite odjeću
  • ne sušite rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi
  • prekrijte krevet i zatvorite prozore u vrijeme najveće koncentracije peludi
  • nosite sunčane naočale i šešire tijekom dana
  • četkajte i perite kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud
  • boravite u zatvorenim i klimatiziranim prostorima
  • uzimajte redovito terapiju koju vam je propisao liječnik

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button