Zanimljivosti i savjeti - 30. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Spremate “generalku”? Slijedite upute i izbjegnite ozljede u kući i vrtu

U jeku sezone uređivanja domova i vrtova, "hvata" se svaki slobodan trenutak za bojanje stana, veliko čišćenje, košnju trave, obrezivanje živica...

ruže, cvijeće, cvjetnjak

Tijekom velikog pospremanja u svom domu i oko njega, malo tko razmišlja o ozljedama, a upravo u takvim situacijama ozljede se često događaju.

Naime, prema globalnim statistikama Svjetske zdravstvene organizacije, samo zbog padova čak 37 milijuna osoba godišnje zatreba medicinsku pomoć. Često je riječ o padovima s ljestava koji mogu završiti kobno, osobito za starije osobe koje imaju povećan rizik od prijeloma. Stoga, dok “punom parom” radite kako biste uljepšali svoj životni okoliš, ne zaboravite na sigurnost.

Koristite zaštitnu odjeću

Odvojite dovoljno vremena za radove kako ne biste sve obavljali “stihijski” i pripremite se počevši od zaštitne odjeće, obuće, rukavica i naočala. Ne radite brzo, već oprezno i promišljeno, osobito kad podižete i nosite teret ili se saginjete. Ako je predmet težak ili se ne može čvrsto primiti, ne pokušavajte ga podići sami. Pri kopanju, zgrtanju otpada i slično, nemojte jako okretati gornji dio tijela nego često mijenjajte stranu i prebacujte težinu s noge na nogu. Izbjegavajte dugotrajnije ponavljanje pokreta poput kopanja, sadnje, podrezivanja i slično bez odmora.

Provjerite ispravnost strojeva i alata

Prije uporabe strojeva i alata provjerite njihovu ispravnost (najbolje kod ovlaštenog servisera). Nipošto ne pokušavajte ukloniti prljavštinu ili kvar dok je stroj uključen! Pažljivo rukujte sa strojevima i alatima. Osigurajte si dovoljno mjesta i stabilnu podlogu te se koncentrirajte na ono što radite. Neka vam ništa ne odvlači pozornost. Ljestve postavljajte samo na čvrstu, suhu, ravnu podlogu. Dok ste na ljestvama, nemojte se previše istezati i naginjati. Sredina tijela ne bi trebala biti nagnuta sa strane. Ako se ne osjećate sigurno i nemate se za što pridržati, ne penjite se.

Osigurajte i prostor koji vas okružuje

Budite iznimno oprezni na sliskim površinama! Što god radili, oslobodite okolni prostor koliko god je moguće, tako da uklonite predmete na koje biste se mogli spotaknuti. Osigurajte dobru vidljivost s dovoljno dnevne svjetlosti, a po potrebi i odgovarajuću rasvjetu.

Osobito pazite da na dovoljnoj udaljenosti budu djeca i kućni ljubimci

Pripazite na djecu i kućne ljubimce

Pazite na ljude oko sebe. Oni s kojima radite također se trebaju pridržavati svih pravila sigurnosti, a svi ostali ne bi trebali biti u neposrednoj blizini. Osobito pazite da na dovoljnoj udaljenosti budu djeca i kućni ljubimci. Obvezno sve držite izvan dohvata djece!

Oprezno s vatrom i odlaganjem otpada

Budite iznimno oprezni pri rukovanju s hlapljivim i lako zapaljivim materijalima i tekućinama. Palite li vatru, prethodno se raspitajte je li to uopće dopušteno te poduzmite sve da vatra bude pod kontrolom. Odlažite otpad samo na za to predviđenim mjestima, odnosno u skladu s komunalnim propisima. Osim toga, možete naići i na neugodna iznenađenja. Primjerice, možete se naći u oblaku prašine i plijesni koja može izazvati alergiju ili stare trule stepenice mogu propasti. Na mjestima u koje niste godinama zavirili, možete naići na osinje gnijezdo.

Izbjegavajte sunce i pijte dovoljno vode

Ukoliko se vaši radovi odvijaju u vanjskom prostoru, izbjegavajte jako sunce. Radije to učinite ujutro i poslijepodne kada sunce nije toliko jako. Pri naporima se tijelo pojačano znoji, pa uzimajte dovoljno tekućine kako biste izbjegli dehidraciju. Pritom svakako izbjegavajte alkohol koji ometa rasuđivanje i reflekse te jako povećava rizik od nezgoda i ozljeda! Ako niste u formi, prije aktivnosti poput dugotrajnijeg vrtlarenja, bojanja zidova, nošenja predmeta i slično, preporučuju se vježbe istezanja i zagrijavanja mišića.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button