Zdrava prehrana - 9. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Ines Potočnjak, dr. med. Stručna suradnica tvrtke Apipharma, ADIVA Plus sadržaj

Pretjerivanje u hrani: Izbjegnite zamku obilja na uskršnjem stolu

Pri samom spomenu Uskrsa ne možemo ne pomisliti na sve one specijalitete u kojima ćemo uživati, počevši od šunke i jaja pa do kolača koje ćemo pomalo jesti do kasnih večernjih sati. No, pretjerivanje u hrani ima svoju cijenu i dobro je znati kako si pomoći ako obroci izmaknu kontroli

Uskrs sunka jaja kolaci specijaliteti

Uskrs je najveći i najvažniji blagdan kršćanstva za koji se vjernici pripremaju duhovno, molitvom, dobrim djelima i postom. Pripreme za Uskrs počinju korizmom, to je vrijeme u kojem se često posti te se ne jedu meso i slatko. Tradicionalni uskrsni jelovnik započinje doručkom, kada se poslužuju kuhana jaja, svježi sir s vrhnjem, kuhana šunka, slanina, kobasice, mladi luk, hren i pogače. Potom slijedi tradicionalni ručak koji se sastoji od kokošje juhe, pečenja, šunke u kruhu, mlade janjetine, krumpira, salate i deserta kao što su orahnjača, makovnjača i kiflice. Ipak, čak se i za Uskrs trebamo brinuti o svom zdravlju, bilo da je riječ o odabiru namirnica ili barem njihovoj količini.

Uskrs u izolaciji: stvorite blagdanski ugođaj u svom domu

Uvijek se hranite zdravo, čak i na Uskrs

Već nam je svima poznato da je pravilan izbor prehrane važan za zdrav način života i dobro zdravlje. Ne kaže se uzalud da smo ono što jedemo. Hrana mora biti u ravnoteži s tjelesnim potrebama za različitim hranjivim tvarima. Preporučuje se nabaviti svježe i zdrave namirnice, a osnovno pravilo zdrave prehrane je raznolikost.

Treba jesti umjereno, polako i dobro sažvakati hranu koja, naravno, mora biti zdravstveno ispravna. Uz obilje na uskrsnom stolu, umjerenost je doista teško zadržati, no trebamo se potruditi ako ne želimo naškoditi svojem zdravlju.

Osnovna pravila zdrave prehrane:

  • namirnice iz svih skupina, kako bi se organizam opskrbio važnim hranjivim tvarima
  • mnogo različitog voća, povrća i cjelovitih žitarica
  • prehrana bogata nezasićenim izvorima masti, a siromašna zasićenim masnoćama
  • što manje šećera i soli
  • unos biljnih i životinjskih bjelančevina
  • umjereno konzumiranje alkohola i u malim dozama.

Najčešće pogreške

Najčešća pogreška su obilni, masni obroci koji mogu izazvati tegobe, od mučnine do životno ugrožavajućih stanja kao što je teška upala gušterače. Na tegobe probavnog sustava mogu upućivati bol u trbuhu, otežano i bolno gutanje, vraćanje želučanog sadržaja, loša probava, nadutost, poremećaj apetita, mučnina i povraćanje, poremećaji stolice, krvarenje u probavnom sustavu, žutica i povećana jetra, povećanje opsega trbuha, tekućina u trbušnoj šupljini i promjena tjelesne težine. Zvono za uzbunu svakako su krvarenje iz probavnog sustava te intenzivna bol.

Pri liječenju bolesti probavnog sustava može biti učinkovita primjena određenih medicinskih proizvoda. Među najpoznatijima su antacidi, probiotici i preparati za olakšavanje probave. Takvi proizvodi su popularni zbog svoje dostupnosti u slobodnoj prodaji. Često su korisni kao pomoć pri pojavi prvih simptoma probavnih tegoba. No, ako je riječ o ozbiljnim simptomima kao što su jaka bol i krvarenje ili ako se tegobe ne smanjuju, obavezno treba zatražiti pomoć liječnika.

Što sve može pomoći?

Medicinski proizvodi najčešće se sastoje od kombinacije različitih supstancija. Prije njihove upotrebe mora se obratiti pozornost na indikacije, upute za upotrebu i doziranje, na kontraindikacije ili preosjetljivost na djelatne tvari ili neku od pomoćnih tvari. U slučaju kontraindikacija ili preosjetljivosti, treba koristiti neke druge, prikladne proizvode ili lijekove koji ih ne sadrže. Mogu poslužiti kao učinkoviti pomoćni pripravci, brzog i dokazanog djelovanja, te su relativno sigurni za primjenu ako se poštuju upute.

I ovdje vrijedi pravilo koje ne smijete zaobići – počnete li osjećati ozbiljnije simptome u probavnom sustavu, što prije se javite liječniku zbog daljnje dijagnostičke obrade i liječenja. Primjena medicinskih proizvoda, lijekova ili nekog drugog oblika liječenja probavnog sustava nije potpuno rješenje. Vrlo je važna i promjena životnih navika – ako to niste učinili do Uskrsa, sada je pravo vrijeme za novi početak.

Antacidi

Riječ je o spojevima koji neutraliziraju kiselinu u želučanom soku. Koriste se za prevenciju i olakšanje bolova zbog gastritisa, peptičkog čira, dispepsije i GERB-a. Oni ne smanjuju količinu izlučene klorovodične kiseline, nego samo neutraliziraju izlučenu količinu. Uzimaju se između jela ili prije spavanja, kad se obično očekuje pojava bola u želucu. Kao antacidi koriste se magnezijeve, natrijeve, kalcijeve i aluminijeve soli karbonata, silikata ili hidroksidi.

Važna karakteristika nekih vrsta je stvaranje gelaste mase koja oblaže unutrašnjost želuca i štiti ga od prevelike kiselosti. Kod takvih gelova je u mehanizam zaštite želučane sluznice, osim neutralizacije, uključen i fenomen apsorpcije vodikovih iona u gelastu strukturu, što dodatno smanjuje pH na samoj površini želučane stijenke. U nekim pripravcima antacidi se kombiniraju sa simetikonom ili alginatima, što uzrokuje stvaranje pjenastih gelova koji apsorbiraju višak plinova i sprečavaju vraćanje želučanog sadržaja u jednjak.

Probiotici

Probiotici su živi mikroorganizmi, takozvane dobre bakterije koje, ako se koriste u odgovarajućoj količini, imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina. Probavni sustav predstavlja složeni ekosustav u kojem se uspostavlja ravnoteža između domaćina i crijevne mikroflore. Probiotici mogu pomoći organizmu obavljajući iste funkcije kao prirodna flora, odnosno na taj način mogu dati prirodnoj flori dovoljno vremena da se oporavi te pomažu u uspostavljanju ravnoteže između „dobrih“ i „loših“ bakterija u crijevima. Najčešće korišteni probiotici su različite vrste roda Bifidobacterium i Lactobacillus. Probiotici imaju povoljan učinak kod proljeva, konstipacije, alergija, karcinoma, infekcija mokraćnog sustava te drugih stanja i bolesti.

Uskrs

Blagdani: obojite dan uskršnjom tradicijom i zamijenite pisanicu za poljubac

Uskrs je najveći kršćanski blagdan kojim se obilježava dan uskrsnuća Isusa Krista. Riječ je o pomičnom blagdanu koji je...

SAZNAJTE VIŠE

Prebiotici

U ovoj skupini su neprobavljivi sastojci hrane, uglavnom oligosaharidi, koji imaju povoljan učinak na domaćina tako što stimuliraju rast i aktivnost probiotika – uglavnom Bifidobacterium – te s njima imaju sinergijski učinak. Najpoznatiji prebiotik je inulin.

Psyllium ili indijski trputac

Indijski trputac ima ljuspice koje su aktivna prehrambena vlakna, djeluju prirodno laksativno i zgušnjavaju masu stolice. Psyllium upija višak vode u crijevima te bubri i na taj način povećava masu crijevnog sadržaja i osigurava dovoljnu vlažnost. Potrebno ga je konzumirati s dovoljno tekućine. Zgusnuta masa stolice potiče normalnu crijevnu peristaltiku i pokretljivost crijeva.

Plod šljive

Često se preporučuje u prehrani u obliku soka ili kaše u slučajevima konstipacije. Šljiva je učinkovita u liječenju konstipacije jer potiče crijevnu peristaltiku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button