Zanimljivosti i savjeti - 8. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Uskrs u izolaciji: stvorite blagdanski ugođaj u svom domu

Unatoč strogim mjerama društvene izolacije koje su trenutno na snazi, u svoje domove možemo unijeti blagdanski duh koji nam donosi Uskrs

Uskrs blagdani obitel, izolacija

Najveći kršćanski blagdan Uskrs ove bi godine mnogi mogli dočekati u grču, posebice oni koji ga slave uz neizostavno bogoslužje. Odlazak na jutarnju misu na blagoslov hrane, a nakon kojeg slijedi doručak u krugu obitelji, posebno je omiljen i možda je teško prihvatiti da će nam to ove godine biti uskraćeno.

Oslobodite svoju kreativnost: Vaš dom u uskrsnom duhu i ruhu

Pa ipak, vjernicima bi mogla pomoći misao o Isusovoj muci; kako je izjavio nadbiskup New Orleansa koji se oporavlja od COVID-19, ovo je prilika da budemo dio te priče kako bismo vidjeli Božju ljubav i vjernost. Pritom je dobro misliti i o tome da su mnoga znanstvena istraživanja potvrdila „ljekovitost“ vjere, odnosno utvrdila da vjerovanje i molitva mogu poboljšati ishode liječenja. Kao što je izvrsno sažeto u podnaslovu članka kojeg je objavio ugledni časopis National Geographic: „Znanost pokazuje da to kako se osjećate nije vezano samo uz ono što jedete, radite ili mislite. Vezano je uz ono što vjerujete.“

Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći u stvaranju uskršnjeg ozračja u vašem domu.

Iskoristite vrijeme za veliko pospremanje

Pospremanje vam možda ne djeluje zabavno, ali je svakako korisno za zdravlje. Vjerovali ili ne, znanstvenici su se pozabavili čak i blagodatima pospremanja i čistog doma te su utvrdili da pospremanje pozitivno djeluje na tjelesnu kondiciju, a uredan dom nas opušta, smiruje te omogućava miran san. S druge strane, naći ćete na internetu niz vježbi koje možete izvoditi s metlom u ruci ili dok perete podove. Pa ipak, u kontekstu Uskrsa, u središtu je priče naša želja da dočekamo ovaj blagdan u ugodnom i čistom okruženju.

Prepustite se radostima ukrašavanja

Kreativne aktivnosti, kao i fizička aktivnost aktiviraju lučenje endorfina koji je, uz serotonin, poznat kao „hormon sreće“. Tako će vam već samo ukrašavanje doma i bojanje jaja donijeti onaj dašak radosti koji nam je prijeko potreban. Ti trenuci posebno su vrijedni najmlađima, pa tako izrada ukrasa i pisanica može biti lijepa zabava za cijelu obitelj. Nedostaje li vam inspiracije, ideje biste mogli pronaći i na našim stranicama.

Pripremite blagdanski stol za Uskrs

Uskrs ne mora uključivati gozbu za cijelu širu obitelj i susjede, nekoliko sljedova jela te 10 vrsta kolača uz pincu da bi bio svečan. Čak i bakalar za Veliki petak možete ove godine preskočiti. Suština Uskrsa (kao i Božića) nije na stolu, već u srcu. Stoga nemojte dozvoliti da vam redovi pred dućanima, a možda i manjak nekih namirnica izazovu preveliki stres, a da ne govorimo o nepotrebnom povećanju rizika zaraze novim koronavirusom.

I jednostavan pohani oslić ili šunka u ovitku mogu biti dostojna zamjena raskošnim obrocima ako se jedu u atmosferi mira i radosti. Uostalom, blagdansko obilje na stolu također ima svojih dobro poznatih mana koje se prvenstveno odnose na probavne tegobe što će vam možda pomoći da ove godine lakše prihvatite jednostavnije varijante.

Iskoristite sve prednosti digitalne tehnologije

Digitalna tehnologija, znamo, u ovo vrijeme „spašava“ naš društveni život, omogućavajući održavanje povezanosti s obitelji i prijateljima. Pa iskoristite je do kraja! Ove godine nećemo vam savjetovati da ugasite ekrane, ali ćemo ostati dosljedni savjetu da Uskrs dočekate u krugu voljenih, samo što ćete taj krug „proširiti“ uz tehnologiju, posebice ako ste „zatočeni“ u samoizolaciji.

Povežite se sa svojim najdražima tako što ćete instalirati neku od brojnih aplikacija koje omogućavaju video-pozive, danas gotovo svi imamo instaliran barem Skype. Stavite mobitel ili tablet na stol, sebi nasuprot, te uživajte u jelu i ugodnim razgovorima.

I bogoslužje se može pratiti online ili putem televizije i radija, a rasporede za Veliki tjedan su objavile i naše nadbiskupije.

Uskrs

Blagdani: obojite dan uskršnjom tradicijom i zamijenite pisanicu za poljubac

Uskrs je najveći kršćanski blagdan kojim se obilježava dan uskrsnuća Isusa Krista. Riječ je o pomičnom blagdanu koji je...

SAZNAJTE VIŠE

Utješni stihovi Puškina

Možda niste znali da je i Puškin bio u karanteni 1827. godine zbog kolere. Njegovi stihovi koje je tada zapisao svima nam mogu poslužiti kao divna misao vodilja:

Sve će otići i sve će proći,
otići će sve brige i panika,
opet će putevi postati ravni
i vrtovi će opet biti puni cvijeća.

Pozovimo u pomoć razum,
Pobijedimo bolest silom znanja,
I dane teškog ispita
preživimo kao jedna porodica!

Postat ćemo čišći i mudriji
ne podlegli mraku i strahu.
Uzdignimo se duhom i postat ćemo
bliži i bolji jedni prema drugima!

I neka se za prazničnim stolom
Svi opet radujemo Životu,
I neka i na ovaj dan Svevišnji
pošalje komad sreće u svaki dom!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button