Zdrava prehrana - 30. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Sanja Jelušić

Raskoš blagdanskog stola: kako odabrati i pripremiti najbolju uskršnju šunku

Nema Uskrsa bez šunke, složit će se mnoge domaćice. Naučite koju šunku odabrati, a potom, uz dozu opreza i umjerenost u jelu, uživajte u slasnim zalogajima

Šunka

Šunka je, uz pisanice, neizostavan dio uskrsnog stola. Najčešće u tom blagdanskom razdoblju odabiremo suhu šunku, lopaticu, vratinu ili pak dimljenu šunku, lopaticu i vratinu jer su nam najdostupnije.

Prema klasifikaciji, ove vrste šunke ubrajaju se u suhomesnate proizvode, a na osnovi tehnološkog postupka proizvodnje i načina konzerviranja mogu biti trajni suhomesnati (suha šunka, pršut, suha lopatica) ili polutrajni suhomesnati proizvodi (dimljena šunka, dimljena lopatica, dimljena vratima). Važnost treba dati i senzorskim svojstvima – boji, okusu, mirisu i konzistenciji – koja moraju biti svojstvena za tu vrstu proizvoda.

>> Moglo bi vas još zanimati: jesu li masnoće doista jedan od glavnih krivaca za debljanje? Kliknite i doznajte <<

Šunka je namirnica bogata visokovrijednim bjelančevinama (proteinima) čija probavljivost i nutritivna vrijednost čine 95 posto. Bez obzira na nutritivnu vrijednost, kalorijska vrijednost jednog kilograma životinjskih bjelančevina iznosi 4 kcal. Šunku se prije povezivalo s velikim unosom masnoća, i to zasićenih, no trendovi u prehrani te briga o zdravlju promijenili su tehnologije proizvodnje šunke. Sada se pri proizvodnji bilo koje vrste šunke pomno biraju sirovine te je na tržištu prisutno sve više vrsti sa smanjenim udjelom masnoća.

Uloga konzervansa

Šunke se (suha šunka, dimljena šunka, suha lopatica, dimljena lopatica, suha vratina, dimljena pečenica…) najčešće konzerviraju salamurenjem ili soljenjem. Tako je konzervans E250 ili natrijev nitrit poznat pod nazivom sol za salamurenje. Služi za poboljšanje kvalitete, trajnosti i sigurnosti proizvoda (šunke). No nitrati i nitriti predstavljaju opasnost zbog mogućnosti njihove konverzije u kancerogene spojeve, a treba naglasiti i da ti konzervansi sprečavaju rast bakterije Clostridium botulinum čiji toksini izazivaju rijetko, ali ozbiljno stanje – botulizam. Ta je opasnost svedena na minimum, ali rizik raste s količinom pojedenog mesa.

Kakvu šunku odabrati?

Danas bi, s obzirom na dostupnost raznih vrsta, svakako trebalo dati prednost šunkama s manje masnoća i obratiti pozornost na pripremu uskrsne šunke, a najčešće biramo tradicionalne recepture, primjerice šunku u kruhu. Treba naglasiti da kvaliteta šunke ovisi o sirovini (npr. kvaliteti svinjskog buta), tehnologiji proizvodnje i metodama konzerviranja.

Uskrs je pred vratima – uz pažljiv izbor i umjerenost u jelu, nema razloga ne prepustiti se uživanju u tradicionalnim te onim malo drugačijim, obogaćenim receptima.

Uskrsna šunka 

Blagdane učinite još radosnijim uz pečenu šunku umotanu u tijesto preliveno medom i paprom.

Sastojci: 1 Dimljena rolana šunka Podravka (oko 1 kg), 3 kuhana jaja, 2 žlice Hrena Podravka, 3 vezice rotkvica, 1 vezica mladog luka, 2 žlice Cvjetnog meda Podravka, 4 žlice ulja, sol, Vegeta Maestro crni papar mljeveni. Za tijesto: 300 g svježeg sira, 100 ml ulja, 2 jaja, 500 g Oštrog brašna Podravka, 1 Prašak za pecivo Dolcela, sol

Priprema:Uposudu stavite sir, ulje, 1 žličicu soli, jaja i dobro izmiješajte. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i umijesite glatko tijesto koje potom stavite u hladnjak 30 do 60 minuta. Šunku oštrim nožem po dužini izdubite tako da rupa bude širine kuhanog jajeta. U izdubljenu rupu na šunki stavite hren i premažite ga po stranicama, a zatim u nju ugurajte kuhana jaja. Ohlađeno tijesto premijesite pa ga na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tako da čini veći krug. Na sredinu tijesta stavite napunjenu šunku i dobro je zamotajte. Ovako pripremljenu šunku položite u pobrašnjeni lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C te pecite oko 90 minuta.

U drugu posudu za pečenje stavite dobro oprane i očetkane rotkvice zajedno sa korijenom i oko 2 cm stabljike. Prelijte ih mješavinom meda, ulja, soli i papra te ih dobro promiješajte i stavite u pećnicu 25 – 30 minuta. Kad rotkvice blago omekšaju, izvadite ih, pospite očišćenim mladim lukom narezanim na kolutiće i poslužite uz pečenu šunku. Savjet više: umjesto šunke možete upotrijebiti i rolanu lopaticu.

Uskrsna šunka na zabavan način 

Ovo simpatično zamotano jelo prikladno je za hladnije dane te za blagdane kada stol želimo učiniti bogatijim i raznovrsnijim

Sastojci: 250 g Dimljene rolane šunke Podravka, 150 g očišćenih listova raštike, 500 g lisnatog tijesta, 1 žličica Vegete, 2 žumanjka

Priprema: Kupljenu kuhanu (obarenu) šunku narežite na prutiće debljine prsta. Raštiki potezom ruke odvojite listove od stabljike, a stabljiku bacite. U loncu zakuhajte vodu, posolite i jednu minutu blanširajte listove raštike, a potom ih stavite u hladnu vodu te ohlađenu raštiku ocijedite i osušite na kuhinjskoj krpi. Gotovo lisnato tijesto stavite na pobrašnjenu hladnu i suhu podlogu. Izrežite na jednake trokute čije rubove premažite žumanjkom. Prutiće od šunke umotajte u listove raštike i ponovite isti potez na lisnatom tijestu. Umatajte prema sebi tako da nakon dva poteza dobijete simpatičan savitak.

Zamotano lisnato tijesto premažite žumanjcima i Vegetom (možete ih i posuti sezamom ili kimom). Savitke složite na papir za pečenje i stavite peći 30 minuta u pećnicu s predgrijanjem na 200 °C.

Savici se mogu poslužiti na bilo kojoj podlozi, ali posebno dobro idu uz lagane umake s kiselim vrhnjem i majonezom. Kao dodatak u umacima možete koristiti i povrće – tikvicu, svježe krastavce, mrkvu, celer, repu, rotkvicu i drugo. Savjet više: raštiku nakon blanširanja možete kratko sotirati na maslacu i posipati Vegetom radi intenzivnijeg okusa.

>> Želite saznati više? Kliknite i pretražite Zdravlje od A do Ž <<

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama