Zdrava prehrana - 1. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Anita Šupe

LCHF muffini s limunom i narančom

Low Carb High Fat (LCHF) model prehrane sve je više prihvaćen u zapadnim zemljama zbog pozitivnih učinaka na zdravlje, a podrazumijeva smanjeni unos ugljikohidrata i povećani unos masnoća.

LCHF muffini s limunom

Naime, prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata mogla bi imati visoki sadržaj proteina ili visoki sadržaj masnoće, ovisno o tome čime nadomještamo smanjeni unos ugljikohidrata.

Smanjeni unos ugljikohidrata ne znači povećani unos proteina nego povećani unos kalorija iz masnoće. To je važno znati jer povećani unos proteina na dulje staze može dovesti do zdravstvenih problema, na što se uglavnom i odnose kritike prehrane sa smanjenim udjelom ugljikohidrata.

Naglasak je na čistim, prirodnim namirnicama i hrani iz domaćeg ili organskog uzgoja

Prehrana naših predaka

U praksi LCHF podrazumijeva strogo reduciran unos namirnica bogatih šećerom i škrobom kao što su kruh, tjestenina, žitarice, krumpir, riža i slično, a istodobno povećava unos prirodnih zdravih masti iz životinjskih i biljnih izvora.

Tu prehranu sačinjava prava izvorna hrana, odnosno riba, meso, jaja i puno povrća. Prirodni mliječni proizvodi, kao i orašasti plodovi, sjemenke i voće također su dio ovog načina prehrane.

Osim smanjivanja unosa ugljikohidrata i povećanja unosa masnoća, potrebno je paziti i na kvalitetu i podrijetlo namirnica. Zato, uz LCHF, upotrebljavam i naziv Paleo jer se naglasak stavlja na čiste prirodne namirnice u njihovu izvornom obliku, koliko je moguće, iz domaćeg ili organskog uzgoja. 

>>Pravilno žvakanje i usitnjavanje hrane je važno. Ono olakšava probavu, daje osjećaj veće sitnosti te osigurava pravilan rad našeg probavnog sustava.<<

Prednosti LCHF prehrane

LCHF dovodi do automatskog smanjivanja apetita, što uvelike olakšava provođenje dijete. Tako dolazi i do smanjivanja unosa kalorija bez posebnog napora, a to dijetu čini bržom i djelotvornijom.

Isto tako, LCHF dijeta učinkovita je kod smanjivanja trbušne masnoće oko organa što smanjuje rizik od razvoja srčanožilnih bolesti i dijabetesa.

Pozitivni učinci ove dijete djeluju na svih pet simptoma metaboličkog sindroma:

  1. abdominalnu pretilost,
  2. visoki tlak,
  3. povišeni šećer u krvi,
  4. visoke trigliceride i
  5. nizak HDL.

Možemo zaključiti da je LCHF jednostavan, zdrav, prirodan i učinkovit način za gubitak viška kilograma te reverziju metaboličkog sindroma i dijabetesa tip 2.

LCHF dovodi do smanjivanja većine faktora rizika srčanožilnih bolesti

Od mnoštva ukusnih i zdravih recepata preporučujemo da svakako isprobate ove fine muffine s limunom i narančom.

U Švedskoj imaju zgodan izraz i običaj “fredagsmys”, što znači nešto kao “ugoda petkom”, praktično to znači obilježavanje kraja radnog tjedna u krugu obitelji, uz neko fino i jednostavno jelo. Kad moja djeca kažu – napravi nam mama mafine za fredagsmys, onda znam da misle na mafine s narančom i limunom koji su nam omiljeni.

Sastojci: 2 jaja, 1 dl čvrstog jogurta ili kiselog vrhnja, 200 g sitno mljevenih badema, 1,5 jušna žlica psyllium praška, 25 g rastopljenog maslaca, malo soli, 1 žličica praška za pecivo, malo stevije u prahu (2 x na vrh noža – provjeravajte okus!), 1 bourbon vanilija, korica i sok 1 limuna, korica i sok 1 naranče

Istucite jaja, pa po redu dodajte ostale sastojke. Ostavite malo da se zgusne, a zatim podijelite u namašćene kalupe za mafine. Pecite na 200 °C dok ne porumene, otprilike 15 – 20 minuta, ovisno o jačini pećnice.

Članak u cijelosti pročitajte u 197. broju časopisa ADIVA Plus. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button