Zdrava prehrana - 23. veljače 2018.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Darija Vranešić Bender

Trend zdrave prehrane u porastu: što ćemo i kako jesti u 2018. godini?

Organsko, biljno, egzotično i zdravo sve je popularnije, a broj trgovina zdrave hrane raste. Otkrivamo što bi nam na stol mogli donijeti mjeseci koji su pred nama

trend zdrave prehrane

Iako je nezahvalno predviđati univerzalne trendove za cijelu populaciju jer oni uvelike ovise o kulturološkom spektru, ipak je ulazak neke namirnice ili načina prehrane u mainstream dobar indikator popularnosti i dosega pojedinog prehrambenog trenda.

Predviđanja za 2018. kažu da će prehrana temeljena na biljnim namirnicama biti sve važnija. Činjenica je da su sve dostupnije razne nove biljne namirnice, poput biljnih napitaka na bazi žitarica ili orašastih plodova, raznih sjemenki i mahunarki te prerađevine od tih namirnica. Brojne namirnice koje nam dolaze iz azijske kuhinje i dalje će dobivati na popularnosti, a nakon japanske, kineske, libanonske, tajlandske i vijetnamske kuhinje na redu je filipinska koja ubrzano osvaja svijet.

Prije nekoliko godina za većinu naših sugrađana chia sjemenke i kurkuma bili su tek egzotični termini, a danas su dostupni svuda

Prednost Mediterana

Naša je prednost što živimo na Mediteranu te nam je dužnost njegovati i razvijati našu lokalnu zdravu mediteransku kuhinju i ekstra djevičansko maslinovo ulje kao temeljnu poveznicu svih mediteranskih kuhinja.

Trgovine “zdrave hrane“ otvaraju se u sve većem broju, što očito pokazuje potražnju tržišta za domaćim proizvodima iz obiteljskih gospodarstava i općenito lokalno proizvedenom hranom koja je globalni trend u jačanju unatrag deset i više godina.

Zvijezde na stolu

Evo nekoliko trendova koje bismo izdvojili kao potencijalne „zvijezde“ 2018., a opširniji članak o tome potražite na portalu www.vitamini.hr.

#1 Nove supernamirnice

Prije nekoliko godina za većinu naših sugrađana chia sjemenke i kurkuma bili su tek egzotični termini, a danas su dostupni svuda. Velika je šansa da će se i u sljedećim mjesecima pojaviti neki novi supersastojak. Tako neka predviđanja kažu da će novi hit postati moringa koja se u ayurvedi koristi već stoljećima, a danas se prodaje u obliku praha koji se može dodavati napicima i hrani.

#2 Avokado

Avokado je još jedna od onih namirnica koju danas lako možemo nabaviti i u manjim trgovinama. Iznimno je cijenjen zbog sadržaja „dobrih masti“, lagane probavljivosti i specifične teksture. Odnedavno je i kod nas dostupno ulje od avokada.

#3 Sous vide priprema hrane i pulled pork sendviči/burgeri

Tehnika sous vide u restoranima je prisutna od sedamdesetih godina prošloga stoljeća, a u prijevodu s francuskog znači – pod vakuumom. Vakumirano meso dugotrajno se kuha na niskoj temperaturi, od oko 60 Celzijevih stupnjeva, čime se postiže nenadmašna mekana tekstura, primarno mesa, ali i drugih namirnica koje se tako pripremaju.

Potvrda sve veće popularnosti „sous vide“ tehnike u našim krajevima jest sveprisutan trend pulled pork sendviča i burgera koji kao temeljni sastojak imaju svinjetinu pripremljenu upravo na taj način

Zahvaljujući startupu Anova, moguća  je i kućna upotreba uređaja potrebnih za tu tehniku. Potvrda sve većoj popularnosti sous vide tehnike u našim krajevima jest sveprisutan trend pulled pork sendviča i burgera koji kao temeljni sastojak imaju svinjetinu pripremljenu upravo na taj način.

#4 Zdrave masti

I dalje raste interes za različitim vrstama masnoća i sjemenki poput chia sjemenki, bučina, maslinova, repičina, lanenog, konopljinog i kokosova ulja, ali i drevne ayurvedske namirnice – ghee masla ili pročišćenog maslaca.

>> Samostalno ili kao dio popularnog ajvara ili bliskoistočnog baba ganousha, patlidžan svojom teksturom i okusom odlično prija uz brojna druga jela i namirnice. Čitajte o ovoj popularnoj namirnici Mediterana <<

#5 Proteini, peptidi i dugo kuhane juhe

Proteini se sve više ističu kao važan nutrijent te se pojavljuju razni proizvodi obogaćeni njima. U tzv. beauty segmentu razvijaju se proizvodi s peptidima kolagena koji se lakše apsorbiraju i koriste u tijelu te izgrađuju kolagen u koži, ali i drugim tjelesnim strukturama. Tzv. paleo-prehrana je, među ostalim, popularizirala i neke dobro poznate tehnike naših baka koje su kuhale juhe „za jačanje“ na bazi kostiju i ozbiljnijih komada mesa. Bitno je da se juha dugo kuha te da se ekstrahiraju brojni vrijedni nutrijenti, poput proteina, elektrolita, masnoće i minerala. 

#6 Smanjen unos šećera i soli

Rezultati brojnih istraživanja pokazali su da prehrana bogata jednostavnim šećerima negativno djeluje na zdravlje. Zbog toga se sve više osoba odlučuje na različita sladila, poput stevije, a noviji je trend šećer od breze koji prirodno sadrži ksilitol, sladilo koje ujedno djeluje protiv karijesa, te kokosov šećer. Osim šećera, u fokusu je i smanjenje unosa soli.

#7 Sigurnost hrane

Moderni potrošači žele imati što više informacija o hrani koju jedu i o tome kako se ona proizvodi. Trend organske hrane i dalje će rasti, a s vremenom bi se mogli pojaviti i trendovi o održivosti, fair-tradeu i očuvanju okoliša.

#8 Clean label

Danas su trendovi na strani prirodnih, lokalno uzgojenih namirnica, tzv. clean label proizvoda koji ne sadrže aditive ni konzervanse. Primjerice, sve je traženiji i dostupniji clean label kruh. Osim elementa prirodnog, mora biti zadovoljen i element okusa i teksture.

#9 Juicing

Tekuća hrana ne gubi na popularnosti. Juhe, smoothieji i shakeovi postaju sve češća hrana u hrvatskim domovima, ali i u raznim barovima i supermarketima. Sve su zanimljiviji i tzv. bowl obroci – gusti miksani deserti na bazi voća i povrća s dodatkom cijelog voća, sjemenki, žitarica te drugih dodataka koji su posebno privlačni djeci.

#10 Konoplja u kuhinji

Prvi siječanj donio je i legalizaciju primjene marihuane u Kaliforniji, a isto se najavljuje i u Kanadi pa se očekuje i pojava kulinarskih kreacija i jela s marihuanom u tim državama. U Hrvatskoj će zasigurno rasti primjena prehrambenih, kozmetičkih proizvoda i jela na bazi industrijske konoplje koja sadrži brojne korisne tvari te vrlo povoljan sastav masnih kiselina.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button