Dom i obitelj - 7. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

Oslobodite svoju kreativnost: Vaš dom u uskrsnom duhu i ruhu

Uskrs i šareni ukrasi u domu najviše će razveseliti vaše najmlađe. Prepustite se bojama, oslobodite kreativnost, sigurno je i vama potreban dašak veselja

Uskrs kreativnost pisanice

Ukrašavanje doma za najveći kršćanski blagdan Uskrs, u našim se krajevima tradicionalno odnosilo na veliko proljetno čišćenje stana i brižljivu dekoraciju blagdanskog stola čije centralno mjesto i danas pripada maštovito obojenim pisanicama.

Bez čokoladnih zečića (naravno, i jaja) svih veličina već godinama ne možemo, a uz pisanice se redovito nalazi i pokoji pilić. Svečanost blagdana, svježina buđenja prirode i naša želja da osiguramo čim ljepši ugođaj, širom su otvorili vrata mnoštvu drugih dekoracija koje su već desetljećima prisutne na stranim tržištima, a koje našim bakama, pa i mamama nisu bile poznate.

Kako su Uskrs slavili naši stari: neki običaji vrijede i danas

Strogog pravila u ukrašavanju nema, dopušteno je sve što vam se sviđa, a obitelji s djecom vrtićke dobi te malim školarcima radost će ponajprije pronaći u zajedničkoj izradi jednostavnih ukrasa.

Gotove boje ili luk?

Za početak, tu su pisanice za koje se i danas u prodavaonicama mješovite robe može kupiti čitava lepeza najrazličitijih boja i naljepnica. Ipak, čini se da su najveću popularnost zadržali tradicionalni načini bojenja poput korištenja ljuski crvenog luka uz detalje koji se postižu dodavanjem djeteline, listića i raznih drugih biljaka.

Decoupage za male i velike

Salvetna tehnika (decoupage) osvojila je mnoge zbog svoje jednostavnosti, pri čemu se, umjesto ljepila, koristi bjelanjak jajeta. Prikladna je i za vrlo malenu djecu jer će čak i izgužvana šarena salveta na jajetu izgledati veselo i kreativno nakon sušenja.

Prvo se sa salvete odvoji gornji sloj s motivom. Kuhano i ohlađeno jaje umoči se u posudicu s bjelanjkom, na njega se zalijepe detalji koje smo izrezali iz salvete, nabori se poravnaju prstima – i to je sve. Pritom samo treba pripaziti gdje će se jaja odložiti na sušenje kako se ne bi uništio salvetni sloj. Kao stalak u tu svrhu može poslužiti karton od jaja, a pisanice je najbolje okrenuti nekoliko puta tijekom sušenja jer se tako neće zalijepiti za karton.

Uskrsno drvce

Sviđa li vam se ideja uskrsnog drvca, možete otići u prirodu i pronaći odgovarajuću granu, no mogli biste ukrasiti i bilo koju biljku u svojem stanu.

Jaja s vrpcama mogu se objesiti na grančice, ali i poslagati u teglu oko biljke, zajedno s pilićima i ostalim detaljima. Pustite mašti na volju!

Igre s ljuskama

Imate li strpljenja, ispražnjene ljuske jaja kojima je uklonjena gornja trećina mogu poslužiti kao „teglice“ sa zemljom u koje privremeno možete posaditi minijaturne kaktuse, mogu biti šarene „vaze“ za malene stručke cvijeća poput đurđica, a u njima mogu, ovisno o veličini, gorjeti i svjećice („dušice“).

Dakle, meko kuhana jaja stavite na odgovarajući stalak, pažljivo uklonite gornji dio ljuske, pojedite sadržaj, a potom se primite ukrašavanja po želji –  dobit ćete zanimljivu dekoraciju koja je istovremeno ukusna i zdrava.

Uskrsni vjenčić

Na mnogim će se vratima naći i uskrsni vjenčić, bilo da je kupljen gotov ili iz „kućne radinosti“. Uz korištenje cvijeća, ukrasnih vrpci, laganih, plastičnih pisanica i sličnih prigodnih detalja, ne možete pogriješiti.

Kreativna jela

Kreativna jela: Hrana i umjetnost imaju neraskidivu vezu

Postoje brojni zapisi o tome kako su živjeli i kakav je bio odnos prema hrani poznatih pisaca, slikara i...

SAZNAJTE VIŠE

Šarenilo je „potpis“ proljeća, prepustite se bojama, a ni malo kiča neće biti naodmet. Poigrajte se lancima zelenih i žutih balona, ispunite široke tegle za zimnicu šarenim bombonima i zečićima, iskoristite razbijene ljuske jajeta kao ukras više uz pisanice i piliće u njihovom „gnijezdu“… Jedino pravilo ukrašavanja kojeg se vrijedi pridržavati jest – činite to iz srca i pokušajte se opustiti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button