Zdrava prehrana - 3. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - www.centarzdravlja.hr

Iskoristite zdravstvene prednosti kestena

Ako vam je kesten omiljena jesenska namirnica, a kesten pire omiljena poslastica imamo dobru vijest za vas - kesteni vas čekaju, sezona kestena je otvorena!

kesteni i kesten pire - sezona kestena je otvorena

Kesten poboljšava zdravlje probavnog trakta, jača kosti, pogoduje dijabetičarima, štiti zdravlje kardiovaskularnog sustava, jača imunološki sustav, snižava krvni tlaki sprečava kronične bolesti. Kesteni su jestivi orašasti plodovi koji rastu na stablu. Iako postoji mnogo različitih vrsta kestena, većina ih posjeduje slične kvalitete i prehrambene koristi.

Kada želite pripremiti kesten, najpopularniji način pripreme je suho pečenje, a za njima ne zaostaju ni kandirani, kuhani kesteni, kesten pire ni kestenovo brašno.

Kesteni sadrže visoku dozu dijetalnih vlakana, minerala, dobrih masti, vitamina, hranjivih tvari, antioksidativnih spojeva i drugih važnih sastojaka koji čine zdravu prehranu.

Upoznajte prirodnu pomoć iz vinograda i šuma za bolne i otečene noge

Sprječava dijabetes

Mnogi nisu svjesni da vlakna iz namirnica mogu imati značajnu ulogu u regulaciji, prevenciji i liječenju dijabetesa. Hrana bogata dijetalnim vlaknima smatra se niskog glikemijskog indeksa što znači da razina šećer u krvi ne raste.

Potiče imunološki sustav

Visoka koncentracija vitamina C i drugih antioksidativnih spojeva čini kestene idealnom namirnicom za jačanje imuniteta.

Povećava gustoću kostiju

Bakar i magnezij su izuzetno važni za razvoj i zdravlje kostiju. Uz ove minerale možete spriječiti ili usporiti mnoge poremećaje povezane sa starenjem, poput osteoporoze.

Pomaže kod probavnih problema

Kesteni su snažni saveznici u svakoj gastrointestinalnoj borbi. Dijetna vlakna stimuliraju rad crijeva, sprječavaju upale i smanjuju nelagodu. Dijetalna vlakna također mogu pomoći kod apsorpcije hranjivih tvari.

Kesten poboljšava funkcije mozga

Kesten je bogat i vitaminom B koji potiče neurološki razvoj i funkciju mozga. Kesteni sadrže kalij koji može povećati protok krvi u mozak i potaknuti zdravlje živčanog sustava, čime se povećavaju koncentracija i pamćenje.

Ukusni i zdravi kesteni

Doručak s potpisom jeseni: namaz od kestena

Jučer popodne sam morala do grada. Iz daljine je s nemilosrdnim vjetrom dolazio miris snijega, a uporna studen probijala...

SAZNAJTE VIŠE

Sprječava kronične bolesti

Kronične bolesti svih vrsta uzrokovane su otpuštanjem slobodnih radikala. To može uzrokovati mutiranje zdravih stanica što rezultira rakom, oksidativnim stresom i brojnim kroničnim oboljenjima.

Kesten pomaže u kontroliranju krvnog tlaka

Kalij, koji se nalazi u kestenima, kontrolira kretanje vode unutar tijela. Također povećava protok krvi i oslobađa napetost stisnutih krvnih žila što rezultira smanjenjem krvnog tlaka. Ovo je odlična prevencija srčanog i moždanog udara.

Kesteni poboljšavaju zdravlje srca

Dobre masti iz kestena pomažu uravnotežiti kolesterol, smanjuju upalne procese u tijelu, smanjuju rizik od ateroskleroze i krvnih ugrušaka. To smanjuje rizik od moždanog udara, srčanog udara i koronarnih bolesti srca.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button