ADIVA Plus sadržaj - 4. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Tena Škunca, mag. nutr., Vitamini.hr, ADIVA Plus sadržaj

Inspirirajte se: chia sjemenke za zdravlje i užitak

Chia sjemenke su prava riznica nutrijenata - značajan su izvor omega-3 masnih kiselina, bogate su prehrambenim vlaknima, proteinima, aminokiselinama, antioksidansima te sadrže čitav spektar mikronutrijenata

chia sjemenke-zdravlje

Riječ Chia potječe iz starog indijanskog jezika i u izravnom prijevodu znači „uljnat“. Ove jestive sjemenke pustinjske biljke iz porodice metvice, Salvia hispanica, kultivirali su još drevni Azteci, a dozrijevaju u zemljama Latinske Amerike, poput Meksika, Argentine i Perua.

U svakom zlu ima nešto dobro: kako rast cijena može potaknuti zdravu prehranu

Chia je prava riznica nutrijenata – značajan je izvor omega-3 masnih kiselina, bogata je prehrambenim vlaknima, proteinima, aminokiselinama, antioksidansima te sadrži čitav spektar mikronutrijenata, uključujući kalcij, B vitamine, cink, bor, kalij, bakar i fosfor.

Zanimljivo, konzumacija svega dvije žlice sjemenki osigurava otprilike 7 grama vlakana (što je četvrtina dnevno preporučenog unosa), 4 grama proteina, 205 miligrama kalcija te čak 5 grama omega-3 masnih kiselina, a pritom sadrži tek 140 kcal.

Prednosti chia sjemenki

Od ostalih srodnih namirnica, chia sjemenke se razlikuju po stabilnosti masnih kiselina koje mogu kroz dulje vrijeme stajati izložene svjetlosti i višim temperaturama prije nego užegnu. Zahvaljujući prehrambenim vlaknima kojima obiluju, posjeduju i zanimljivo svojstvo formiranja gela u kontaktu s vodom. Primjerice, stavite li jednu žlicu chia sjemenki u čaši vode, nakon pola sata dočekat će vas sasvim drugačija konzistencija tekućine – smjesa se pretvara u gotovo čvrstu želatinu.

Svojstvo formiranja gela pogodno je i za zdravlje jer se u probavnom sustavu tako usporava razgradnja ugljikohidrata i nagle oscilacije šećera u krvi, što čini ove sjemenke posebno korisne za dijabetičare.

Osim kod dijabetesa, chia se preporučuje i kod kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije, a može biti korisna i sportašima jer osigurava sporiju razgradnju ugljikohidrata zbog čega doprinosi boljoj izdržljivosti i sportskoj izvedbi.

Dobra vijest je da chia sjemenke ne treba samljeti da bi se oslobodili vrijedni sastojci, kao što je to slučaj sa sjemenkama lana. Stanovnici Meksika i Gvatemale ipak melju sjemenke ili ih koriste cijele za pripremu hranjivih napitaka i zanimljivih jela.

Kako iskoristiti chia sjemenke?

Danas vam donosimo prijedloge na koje sve načine možete iskoristiti ove vrijedne sjemenke.

  • Chia napitak – Vjerojatno najjednostavniji i najbrži način kako uklopiti chia sjemenke u svakodnevnu prehranu jest pomiješati ih s omiljenim svježe cijeđenim sokom, limunadom ili običnom vodom. Predlažemo da ih prije miješanja namočite u toploj vodi i to tako da na 3 žlice sjemenki dodate jednu čašu vode.
  • Chia smoothie – Započnite dan s chia smoothiejem ili chia smoothie zdjelom; sjemenke možete umiješati cijele ili mljevene, a odlično se kombiniraju s bilo kojim voćem ili povrćem koje vam padne na pamet.
lan sjemenke buce suncokreta

Sjemenke lana, buče i suncokreta za bogatstvo okusa i zdravlja

Bilo kao dodatak kruhu, kolačima, salati ili grickalica, lanene, bučine i suncokretove sjemenke trebale bi imati mjesto u svakoj...

SAZNAJTE VIŠE
  • Chia puding – Chia pudinzi su trenutno vrlo popularna poslastica koju volimo konzumirati za doručak ili kao zdravi desert. Mogu se pripremiti s raznim vrstama mlijeka ili biljnih napitaka, poput rižinog, bademovog ili zobenog napitka.
  • Kruh i kolači – Dobra je vijest da chia sjemenke možete iskoristiti i kao zamjenu za jaja u mnogim receptima. Predlažemo vam da isprobate chia kruh, muffine, keksiće ili palačinke s chia sjemenkama.

Više prijedloga potražite u članku na ovoj poveznici.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button