Zdrava prehrana - 8. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr.sc. Darija Vranešić Bender, Vitamini.hr, ADIVA Plus sadržaj

Cikla: narodni lijek za slabokrvnost, jačanje imuniteta i užitak za nepce

Tijekom zimskih mjeseci na stolu će se često naći jela s ciklom, bilo da je riječ o salatama ili varivima. Osim što je ukusna, cikla ima reputaciju najboljeg narodnog lijeka za „jačanje krvi“, a doprinosi i jačanju imuniteta

cikla- lijek za imunitet i slabokrvnost

Korjenasto povrće upečatljivo ljubičaste boje često se konzumira tijekom hladnijih mjeseci, ali i cijele godine u konzerviranom obliku.

Omiljena, dostupna i nadasve zdrava salata od svježe cikle najčešće se povezuje s povoljnim utjecajem na imunitet, a jedan je od najpoznatijih narodnih lijekova za slabokrvnost.

Blagotvorni učinci cikle na zdravlje

Cikla je riznica raznovrsnih vitamina, minerala, neprobavljivih vlakana i biljnih kemikalija. Sto grama svježe namirnice sadrži tek 36 kcal što je čini niskokaloričnom, lako probavljivom namirnicom bogatom vrijednim nutrijentima.

Tamno crvenu boju cikla duguje skupini crvenih pigmenata koji se nazivaju betacijanini. Te su tvari ujedno moćni antioksidansi koji pomažu u prevenciji brojnih degenerativnih bolesti.

Cikla je posebno bogata mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, manganom, željezom, bakrom, selenom, jodom i kobaltom. Sadrži i vitamine B skupine među kojima se najviše ističe folna kiselina te vitamin C.

Ipak, novija istraživanja povezuju blagotvoran učinak cikle na zdravlje s crvenim biljnim pigmentima. Pigmenti poput betaina i betanina imaju dokazano protuupalno i antioksidativno djelovanje te se smatra da imaju ulogu u antihipertenzivnom djelovanju cikle. Naime, brojna su istraživanja pokazala da cikla i sok od cikle utječu na sniženje povišenog krvnog tlaka kada se konzumiraju redovito.

Cikla je nezaobilazna namirnica za detoksikaciju, budući da potiče rad jetre, a preporučuje se i za normalizaciju probave jer obiluje prehrambenim vlaknima. Nekoliko provedenih studija pripisalo je betainu zaštitni učinak na jetru.

I konzervirana cikla je zdrava

Iako procesom konzerviranja gubi dio vitamina topljivih u vodi, posebice vitamina C, i konzervirana cikla još uvijek je vrijedan izvor nutrijenata i nadasve korisnih pigmenata. Naime, plodovi za konzerviranje ubiru se na vrhuncu sezone kada su najbogatiji nutrijentima, brzo se prerađuju i zatvaraju bez pristupa kisika. To onemogućuje rast mikroorganizama i degradaciju korisnih tvari iz cikle.

Ružičasta boja urina ili stolice

Nakon konzumacije cikle stolica ili urin mogu se obojiti ružičasto. Kada se uslijed prolaska pigmenta betanina kroz probavni sustav spoj ne razgradi u potpunosti, ne može se apsorbirati u tankom crijevu, pa izlazi iz organizma putem stolice u obliku ružičaste boje.

Zimska prehrana

Korjenasto povrće i vitamini zimski su čuvari zdravlja

Zima je najhladnije godišnje doba kada su dani kraći te se sve usporava u skladu s temperaturama. Sve to...

SAZNAJTE VIŠE

Iako su ove pojave najčešće bezopasne, promjena boje urina u pojedinim slučajevima može ukazati na poremećaj apsorpcije željeza. Stoga, ako postoje još neke druge indikacije nije naodmet prekontrolirati željezo u krvi.

Članak nastavite čitati na portalu Vitamini.hr.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button