Zdrava prehrana - 3. studenoga 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

10 vrsta povrća koje mogu poslužiti kao zamjena za meso

Ako ste odlučili izbaciti privremeno ili trajno meso iz prehrane, pravo je vrijeme da započnete eksperimentirati s povrćem, pa i voćem koje odlično može „glumiti“ mesni okus u raznim jelima

zamjena za meso

Dobra je vijest da pokušavate jesti više povrća, a možda čak i razmišljate o vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani. No loša je vijest da već sada mislite o tome koliko će vam nedostajati sva vaša omiljena mesna jela.

Pa ipak, razloga za tugu nema jer se gotovo svi obroci mogu pripremiti na temelju sastojaka biljnog podrijetla, pa čak i hamburgeri ili popularne „mesne“ okruglice. Potrebno je samo malo mašte, kreativnosti i korisnih savjeta kakve donosi i stranica One Green Planet.

Vegetarijanstvo za početnike: prvi koraci u promjeni prehrane

Tofu, tempeh, seitan i TVP

Možda tofu ili tempeh ne smatrate povrćem, ali oni su biljnog podrijetla, napravljeni od zrna soje. TVP, ili teksturirani biljni protein, također se proizvodi od soje. Seitan se pak proizvodi od pšeničnog glutena. Meso u bilo kojem receptu može se zamijeniti jednom od ovih biljnih opcija.

Tofu je savršena zamjena za piletinu bez obzira na to želite li hrskave tofu nuggetse ili pak marokanske kotlete u umaku od limuna i masline. Tempeh je odličan za riblja jela jer ima ljuskastu teksturu. Iskušajte ga u kolačima od rakova (eng. Crab cake) ili za pripremu pohanih ribljih fileta. Također se može samljeti kao mljevena govedina za tempeh mesne okruglice ili tacose. TVP dolazi u svim oblicima i veličinama te može zamijeniti bilo koje meso, uključujući mljevenu junetinu. Seitan se može aromatizirati te poprimiti okus govedine ili svinjetine. Svakako ga iskušajte u receptima za roštilj.

Gljive

Kada želite onaj mesni okus, taj umami, gljive su pravi izbor. Okus im je bogat, zemljan i mesnat, posebno cremini ili Portobello gljive. Zdrave su i zasitne te mogu zamijeniti meso u svakom receptu. Tako se gljive mogu pirjati na veganskom maslacu uz dodatak timijana, crnog papra te aceta balsamica, pa ih se posuti preko palente. Jeste li ikada kušali punjene gljive?

Jackfruit

Ako još niste probali jackfruit (u Hrvatskoj poznat kao kruhovac), sada je pravi trenutak. Tehnički, jackfruit je voće, ali izvrsno može zamijeniti meso u slanim jelima. Na našem tržištu, u prodavaonicama zdrave hrane, uglavnom se može nabaviti već izrezan u konzervi. Jackfruit ima vrlo blag sladak okus. Izvrstan je izbor za sendviče s „ grillanim mesom“, pržene krumpiriće ili bilo koja jela koja koriste govedinu, piletinu ili svinjetinu.

Patlidžan

Kad netko započne s vegetarijanskom prehranom, patlidžan je vjerojatno prvo povrće koje mu padne na pamet, ali on nije dobar izbor samo za salatu ili pripremu ajvara. Patlidžan ima bogat, mesnat okus i vrlo je svestran. Ako mislite da niste ljubitelj patlidžana, iskušajte ga u pripremi burgera od patlidžana, mogli biste se doista iznenaditi. Drugi ukusni načini konzumiranja patlidžana uključuju veganske ćufte od patlidžana punjene mozzarellom, hrskavi pomfrit od patlidžana s marinara umakom i slično.

Leća

Leća je bila zamjena za meso od početka veganstva. Izdašna je i lako može zamijeniti mljevenu govedinu. Leća dolazi u raznim bojama kao što su zelena, crvena, smeđa i crna. Brzo se kuha, jeftina je, a već mala količina može biti itekako dovoljna. Pokušajte pripremiti hamburgere od crvene leće s pestom od kelja, mesne okruglice od leće ili pak gulaš od leće – bez mesa, naravno.

Grahorice i mahunarke

Grahorice i mahunarke su nevjerojatne. Jeftine su, zdrave, zasitne, a izbor raznih vrsta, od bubrežastog graha do slanutka, jako je velik. Grah je pogodan za izdašne juhe, variva i čili. Što kažete na juhu od bijelog graha i kelja? S crnim grahom se može pripremiti odličan hamburger…

Karfiol

Kako cvjetača može zamijeniti meso? Pa može. Kad je začinite i dobro skuhate, cvjetača može biti zvijezda svakog jela. Može poslužiti kao zamjena za piletinu u azijskim jelima, pa čak i „odglumiti“ meso za krilca. Cvjetaču možete narezati i na odreske, a može se iskoristiti i umjesto tijesta za pizzu.

Krumpir

Krumpir nije samo prilog jelima, odličan je i kao glavni sastojak. Bilo da ga pečete, kuhate, pasirate ili pržite, krumpir uvijek ima svoje miljenike. Započnite obrok s kremastom juhom od krumpira i cvjetače, a završite ga s odličnim čokoladnim kolačem od krumpira.

biljno meso vegetarijnstvo veganstvo

Što je biljno meso i zašto je postalo popularan izvor prehrane?

Dosadašnje zamjene za meso su se temeljile pretežno na soji, nove alternative uključuju i druge zrnaste plodove te uspješno...

SAZNAJTE VIŠE

Cikla

Cikla je slatkiš prirode. Slatka je i ukusna, savršena za salate, ali postoji i ta druga strana. Cikla je također zemljana i dobro funkcionira u slanim jelima, posebno kada je pečena. Umjesto carpaccia od junetine ili govedine, pokušajte ga pripremiti s ciklom. Ponovno se možete poigrati s pripremom burgera te završiti obrok kolačićima s glazurom od čokolade i cikle.

Orasi

Tehnički, ni orašasti plodovi nisu povrće, ali se od njih može napraviti veganski sir ili zamijeniti meso u receptima. Orašasti plodovi mogu biti nevjerojatno „mesnati“ te mogu biti izdašna i bogata „mesna“ štruca za večeru. Često se dodaju veganskim hamburgerima za dodatnu „mesnatost“.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button