Zdrava prehrana - 25. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

10 dokazanih zdravstvenih blagodati kurkume i kurkumina

Kurkuma već godinama glasi kao jedan od najzdravijih začina, a sve je više znanstvenih studija koje potvrđuju njezin blagotvoran utjecaj na zdravlje. Njezina tajna skrivena je u tvari poznatoj kao kurkumin

zdravstvene blagodati kurkume i kurkumina

Mnoge znanstvene studije pokazuju da kurkuma doista izrazito povoljno djeluje na naše tijelo i mozak, a mnoštvo tih svojstava proizlazi iz njezinog glavnog aktivnog sastojka, kurkumina.

Kurkuma je začin koji curryju daje žutu boju. U Indiji se koristi tisućama godina i kao začin i kao ljekovita biljka, a od nedavno i znanost podupire tradicionalne tvrdnje da kurkuma sadrži spojeve ljekovitih svojstava. Ovi spojevi se nazivaju kurkuminoidi, među kojima je najvažniji kurkumin.

Kurkumin je glavni aktivni sastojak kurkume snažnog protuupalnog djelovanja te je vrlo jak antioksidans. O 10 najboljih zdravstvenih blagodati kurkume i kurkumina utemeljenih na dokazima, piše portal Healthline.

Ljekoviti čaj od kurkume: 9 dobrih razloga zašto ga treba piti

1. Kurkuma sadrži bioaktivne spojeve s ljekovitim svojstvima

Istaknimo na početku da sadržaj kurkumina u kurkumi nije tako visok, oko 3% po težini. U većini studija o ovoj biljci korišteni su ekstrakti kurkume koji uglavnom sadrže samo kurkumin, u dozama koje bi bilo vrlo teško postići koristeći samo kurkumu kao začin u svojoj hrani. Zato se neki ljudi odlučuju na uzimanje dodataka prehrani.

Također, kurkumin se slabo apsorbira u vaš krvotok. Kako biste iskusili potpune učinke kurkumina, njegova biološka raspoloživost (brzina kojom vaše tijelo apsorbira tvar) mora se poboljšati. U tome može pomoći ako ga konzumirate s crnim paprom koji sadrži piperin. Riječ je o prirodnoj tvari koja poboljšava apsorpciju kurkumina za 2000%. Zapravo, najbolji dodaci kurkuminu sadrže piperin, što ih čini znatno učinkovitijima.

Kurkumin je također topiv u mastima, što znači da se razgrađuje i otapa u masti ili ulju. Zato bi možda bilo dobro uzimati dodatke kurkuminu uz obrok s visokim udjelom masti.

2. Kurkumin je prirodni protuupalni spoj

Upala je vrlo važan proces. Pomaže u borbi protiv patogenih mikroorganizama te ima ulogu u popravljanju oštećenja u vašem tijelu. Iako je akutna kratkotrajna upala korisna, postane li kronična, može biti zabrinjavajuća te dovesti do napada na tkiva vlastitog tijela.

Znanstvenici vjeruju da kronična upala niske razine može igrati ulogu u nekim zdravstvenim stanjima i bolestima. To uključuje:

  • srčanu bolest,
  • karcinom,
  • metabolički sindrom,
  • Alzheimerovu bolest,
  • razna degenerativna stanja.

Zato je sve ono što može pomoći u borbi protiv kronične upale, potencijalno važno i u prevenciji te u pomoći u liječenju ovih stanja.

Iako je tema o upali slojevita i vjerojatno nema jednostavnog odgovora, ključni zaključak u vezi s kurkuminom jest da je on bioaktivna tvar koja se može boriti protiv upale. Međutim, za postizanje medicinskih rezultata potrebne su vrlo visoke doze.

3. Kurkuma može povećati antioksidativni kapacitet tijela

Vjeruje se da su oksidativna oštećenja jedan od mehanizama povezanih sa starenjem i mnogim bolestima. Proces uključuje slobodne radikale, visoko reaktivne molekule s nesparenim elektronima. Slobodni radikali imaju tendenciju reagiranja s važnim organskim tvarima, kao što su masne kiseline, proteini ili DNK.

Glavni razlog zašto su antioksidansi toliko korisni jest taj što štite vaše tijelo od slobodnih radikala. Kurkumin je snažan antioksidans koji može neutralizirati slobodne radikale zbog svoje kemijske strukture.

Osim toga, studije na životinjama i stanicama sugeriraju da kurkumin može blokirati djelovanje slobodnih radikala te može potaknuti djelovanje drugih antioksidansa. Potrebne su daljnje kliničke studije na ljudima kako bi se potvrdile te prednosti.

4. Kurkumin može potaknuti neurotrofni faktor iz mozga

Prije nego što su znanstvenici bolje razumjeli neurone, vjerovalo se da se oni ne mogu dijeliti i umnožavati nakon ranog djetinjstva. Međutim, sada znamo da to nije slučaj. Neuroni su sposobni stvarati nove veze, a u određenim dijelovima mozga njihov se broj može povećati.

Jedan od glavnih pokretača ovog procesa je neurotrofni faktor iz mozga (BDNF). Riječ je o genu koji je uključen u stvaranje proteina odgovornog za promicanje života neurona. BDNF protein igra ulogu u pamćenju i učenju, a može se naći u dijelovima mozga odgovornima za jelo, piće i tjelesnu težinu. Mnogi uobičajeni poremećaji mozga povezani su sa smanjenim razinama BDNF proteina, uključujući depresiju i Alzheimerovu bolest.

Zanimljivo je da su studije na životinjama otkrile da kurkumin može povećati razinu BDNF-a u mozgu. Tako može biti učinkovit u odgađanju ili čak preokretanju mnogih moždanih bolesti i slabljenja moždanih funkcija povezanih s dobi. Ipak, s obzirom na to da su ove studije provedene na životinjama, teško je reći što rezultati znače za ljude.

On može pomoći u poboljšanju pamćenja i pažnje, što se čini logičnim s obzirom na njegove učinke na razine BDNF-a. Međutim, potrebno je više studija da se to potvrdi.

5. Kurkumin može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Srčane bolesti su na prvom mjestu liste uzroka smrti u svijetu. Istraživači ih proučavaju desetljećima i naučili su već mnogo o uzrocima nastanka. Bolesti srca su vrlo komplicirane iz mnoštva razloga.

Kurkumin može pomoći preokrenuti mnoge korake u procesu razvoja srčanih bolesti. Možda je glavna prednost kurkumina – kada je riječ o srčanim bolestima – poboljšanje funkcije endotela, odnosno sluznice krvnih žila. Endotelna disfunkcija je glavni pokretač srčanih bolesti. Tada endotel nije u stanju regulirati krvni tlak, zgrušavanje krvi i razne druge čimbenike.

Nekoliko studija sugerira da kurkumin može dovesti do poboljšanja zdravlja srca. Osim toga, jedna studija je pokazala da je jednako učinkovit kao i tjelovježba kod žena u menopauzi. Kurkumin može pomoći i u smanjenju upale i oksidacije (kao što je gore spomenuto), što može igrati ulogu u srčanim bolestima.

U jednoj studiji kojom je bila obuhvaćena 121 osoba podvrgnuta operaciji koronarne premosnice, ispitivalo se djelovanje kurkumina – istraživači su jednoj grupi dodijelili placebo, a drugoj 4 grama kurkumina dnevno koje su uzimali nekoliko dana prije i nakon operacije. Skupina koja je primala kurkumin imala je 65% smanjeni rizik od srčanog udara u bolnici.

6. Kurkuma može pomoći u prevenciji raka

Rak je bolest koju karakterizira nekontrolirani rast stanica. Postoji mnogo različitih oblika raka na koje se čini da utječu dodaci kurkumina. Kurkumin je, naime, proučavan kao korisna biljka u liječenju raka i utvrđeno je da utječe na rast i razvoj raka.

Studije su pokazale da može:

  • doprinijeti smrti kancerogenih stanica,
  • smanjiti angiogenezu (rast novih krvnih žila u tumorima),
  • smanjiti metastaze (širenje raka).

Može li visoka doza kurkumina (po mogućnosti s „pojačivačem apsorpcije“ poput piperina) pomoći u liječenju raka kod ljudi, tek treba detaljnije proučiti. Međutim, postoje dokazi da može spriječiti pojavu raka, posebno raka probavnog sustava poput kolorektalnog karcinoma. U 30-dnevnoj studiji na 44 muškarca s lezijama na debelom crijevu koje ponekad postaju kancerogene, 4 grama kurkumina dnevno smanjilo je broj lezija za 40%.

7. Kurkumin može biti koristan u liječenju Alzheimerove bolesti

Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije i može se odnositi na 70% slučajeva demencije. Iako se mogu liječiti neki simptomi, još ne postoji lijek za Alzheimerovu bolest. Zato je ponajprije važno spriječiti da do nje dođe.

No, naziru se dobre vijesti jer se pokazalo da kurkumin prelazi krvno-moždanu barijeru. Poznato je da upala i oksidativna oštećenja igraju ulogu u Alzheimerovoj bolesti, a kurkumin ima blagotvorne učinke na oboje.

Osim toga, ključno obilježje Alzheimerove bolesti je nakupljanje amiloidnih plakova. Studije pokazuju da kurkumin može pomoći u njihovom čišćenju.

Može li kurkumin usporiti ili čak preokrenuti napredovanje Alzheimerove bolesti kod ljudi, trenutno je nepoznato i predmetom je istraživanja.

8. Pacijenti s artritisom dobro reagiraju na suplemente kurkumina

Artritis je čest problem u zapadnim zemljama. Postoji nekoliko različitih tipova artritisa, od kojih većina uključuje upalu u zglobovima. S obzirom na to da je kurkumin snažan protuupalni spoj, logično je da može pomoći kod artritisa. Zapravo, nekoliko studija pokazuje da postoji povezanost.

U studiji koja je provedena na pacijentima s reumatoidnim artritisom, kurkumin je bio čak učinkovitiji od protuupalnog lijeka. I druge su studije proučavale učinke kurkumina na artritis te zabilježile poboljšanja različitih simptoma.

9. Kurkumin djeluje protiv depresije

Kurkumin je pokazao obećavajuće rezultate u liječenju depresije. U kontroliranom pokusu, 60 osoba s depresijom podijeljeno je u tri skupine. Jedna grupa je uzimala Prozac, druga je uzimala 1 gram kurkumina, a treća je uzimala i Prozac i kurkumin. Nakon šest tjedana, kurkumin je doveo do poboljšanja sličnih onima zabilježenih kod Prozaca. Grupa koja je uzimala i Prozac i kurkumin najbolje je prošla. Dakle, prema ovoj maloj studiji, kurkumin je jednako učinkovit kao i antidepresiv.

kurkuma

Kurkuma – biljno zlato koje se već tisućama godina koristi u liječenju

Kurkuma (Curcuma longa) je zeljasta višegodišnja biljka visoka do jednog metra. Ima dugačke listove, velik podanak i korijen koji...

SAZNAJTE VIŠE

Depresija je također povezana sa smanjenom razinom BDNF-a i smanjenjem hipokampusa, područja mozga s ulogom u učenju i pamćenju. Kurkumin može pomoći u povećanju razine BDNF-a, potencijalno poništavajući neke od tih promjena.

Postoje i neki dokazi da kurkumin može potaknuti moždane neurotransmitere serotonin i dopamin.

10. Kurkumin može pomoći u odgađanju starenja

Ako kurkumin stvarno može pomoći u prevenciji srčanih bolesti, raka i Alzheimerove bolesti, može biti koristan i po pitanju dugovječnosti. To sugerira da kurkumin može imati potencijal kao dodatak prehrani protiv starenja. S obzirom na to da se vjeruje da oksidacija i upala igraju ulogu u starenju, kurkumin može imati učinke koji nadilaze samo sprječavanje bolesti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button